Nyheter

Stortingsrepresentanter krever statlig halal-godkjenning

Halal-sertifisering er Islamsk Råd Norges største inntektskilde. – Regjeringen må sikre en nøytral ordning for godkjenning av halal-kjøtt, mener stortingspolitikere.

– Halal-sertifisering burde være et statlig ansvar på samme måte som vi har det offisielle miljømerket Svanemerket, sier medlem i Stortingets næringskomité Oskar J. Grimstad (Frp).

I kjølvannet av denne ukens kontroverser rundt Islamsk Råd Norge (IRN), har også ordningen deres med halal-sertifisering blitt et tema. Torsdag gikk Nettavisens sjefsredaktør, Gunnar Stavrum, hardt ut mot Nortura og mente kjøttprodusenten bidrar til å holde liv i IRN.

For to år siden inngikk nemlig Nortura et samarbeid med IRN: For hvert kilo halal-kjøtt som slaktes, mottar IRN én krone i sertifiseringsavgift. Nortura eier kjente merkevarer som Gilde og Prior, og selger 1.000 kilo halal-kjøtt i året.

Også andre kjøttprodusenter og restauranter er frivillig tilknyttet IRNs ordning. Totalt fikk IRN 2,4 millioner i inntekt fra denne ordningen i 2015. Dette er deres viktigste inntektskilde, skrev Klassekampen i fjor.

LES OGSÅ: – Nikab-ansettelsen i Islamsk Råd Norge er et politisk utspill

Statlig ansvar

At halal-millioner klinger i kassa til IRN vil Frp-medlemmer i Stortingets næringskomité nå sette en stopper for.

– Jeg reagerer på at en organisasjon som IRN skal ha en form for monopolsituasjon på en tjeneste med inntekter i denne størrelsesorden. Dette burde være et statlig ansvar på samme måte vi har det offisielle miljømerket Svanemerket, sier medlem Oskar J. Grimstad (Frp).

Ved halalslakt i Norge leser en troende muslim en takknemlighetsbønn før dyret avlives, ellers skjer slaktingen på vanlig vis.

– Hvordan skal ordningen skje i praksis? Skal regjeringen peke ut muslimer som skal be for kjøttet?

– Nei, regjeringen skal ikke peke ut, det får miljøene selv gjøre, men da uten at noen kommer i monopolsituasjon og kan knytte økonomiske betingelser til dette, sier Grimstad, som varsler at saken vil bli tema i stortingsgruppen.

LES OGSÅ: Rådsmedlemmer forutså niqab-bråket i Islamsk Råd Norge

Nøytral part

Sivert Bjørnstad (Frp) i samme komité støtter ham:

– Staten driver med sertifisering av mye forskjellig, og har ansvar for matkjeder. Vi burde se på om vi finner en mer nøytral part enn IRN, sier han.

Det mener også Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv.

– Regjeringen bør se på dette igjen, og sikre en nøytral sertifisering. Dagens modell har meget uheldige sider, skriver hun i en e-post til Vårt Land.

Leder i Stortingets næringskomité, Geir Pollestad (Sp), er uenig:

– Nortura selger kjøttet sitt på kommersielle vilkår. De må selv bestemme hvordan dette skal bli godkjent. Etter mitt syn er det ikke en statlig oppgave å drive kvalitetssikring av halal-kjøtt, sier han.

LES OGSÅ: Presteforeningen forsvarer Islamsk Råd Norge

Går ikke i pluss

Siden 2012 har Islamsk Råd Norge hatt monopol på halal-sertifiseringen i Norge. Det har skjedd ved å skape et samarbeidsforhold med Nortura, som er den suverent største kjøttprodusenten på dette feltet, ifølge Sindre Bangstad ved ­Institutt for Kirke, religions- og livssynsforskning (KIFO). Han har over flere år holdt på med et forskningsprosjekt om halal-sertifisering, og mener kontroversene rundt IRN kan få konsekvenser for sertifiseringsarbeidet deres.

– Foreløpig har ikke Nortura gått i pluss på samarbeidet med IRN. Hvis IRN havner i en situasjon hvor de mister tillit og rivaliserende aktører kommer på banen med halal-sertifisering, så er det til syvende og sist et spørsmål om Nortura ønsker å fortsette samarbeidet, sier han.

LES OGSÅ ALF GJØSUNDS KOMMENTAR: Det som skjer bak sløret

Troverdig ordning

Forstanderen i Rabita-moskeen, Basim Ghozlan, uttalte denne uken at han tror halvparten av medlemsmassen i Islamsk Råd vil starte en ny fellesorganisasjon for muslimer.

– Svekker kontroversene rundt IRN også troverdigheten rundt sertifiseringsordningen?

– Det kan ha en slik virkning, men ikke nødvendigvis. Troverdigheten vil være avhengig av kvalifikasjonene til de som arbeider der, og de som jobber der er flinke og troverdige personer, sier Ghozlan, som avviser at det vil være naturlig å ta opp konkurransen med IRN også når det gjelder halal-sertifisering.

Nortura uttalte torsdag at de vil fortsette samarbeidet med IRN.

LES OGSÅ: Tror halvparten vil skifte muslim-organisasjon

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

Mer fra: Nyheter