Nyheter

Straffes hardt religiøst

To menn nekter å gi ektefellene et dokument som bekrefter skilsmissen. Nå straffes de hardt med religiøse sanksjoner fra middelalderen – av en sekulær domstol.

– En salomonisk beslutning i Det hellige land, lyder Jon Hanssen-Bauers oppsummering av rettsprosessen som nå er ført til topps i både den religiøse og sekulære domstolen i Israel. Hanssen-Bauer er Norges ambassadør til Israel.

Fiksjonen ble vist fram i 2014, i den israelske filmen Gett: The Trial of Viviane Amsalem, som på norsk kino fikk tittelen Vivianes kamp.

Viviane nektes skilsmisse av manen Elisha. Over en periode på fem år gjør Viviane og hennes advokat alt som står i deres makt for å overtale Elisha til å gi slipp på henne. Det blir en lang og frustrerende prosess som belyser et familielovverk basert på religion. I Israel er ekteskap og skilsmisse plassert under rabbinernes ansvarsområde.

LES MER Vil ta vigselsrett fra trossamfunn

Tvinge menn

Nå er virkeligheten her.

Israels høyesterett – den sekulære varianten – har med et flertall på 5 mot 2 avgjort at religiøse sanksjoner, utformet i middelalderen, er akseptable for å tvinge to menn til å sette fri ektefellene som ønsker skilsmisse.

– Sanksjonene som det er snakk om ble først utformet i det 12. århundres Frankrike, og er senere kjent under navnet Rabbeinu Tam, opplyser Hanssen-Bauer i e-post hjem til Utenriksdepartementet.

Må få Gett

Sakene som nå er avgjort gjelder to tidligere ektepar der mennene har nektet konene skilsmisse i årevis

I jødedommen må en mann gi kona et dokument der han gir henne tillatelse til å skilles, et såkalt Gett. Dermed blir skilsmissen offisiell og kvinnen får tillatelse til å gifte seg på nytt.

Ambassadør Hanssen-Bauer skriver at de to omtalte ektemennene gjennom flere år har vist seg så gjenstridige ved å unnlate dette over lang tid, at religiøse domstoler ga råd om å iverksette sanksjoner mot dem for å tvinge fram Gett.

Kvinner som ikke tilstås skilsmisse er kjent som agunot – «lenkede koner».

Blir isolert

Rabbeinu Tam-sanksjonene som de religiøse domstolene sa ja til å iverksette spenner vidt – og rammer hardt.

– Det er et utålelig liv for en praktiserende jøde, forklarer Norges ambassadør:

• Ikke gi husly eller mat til ham.

• Ikke spørre etter hvordan det står til.

• Ikke besøke personen selv hvis han er syk.

• Ikke lese en sørgendes Kaddish; resiteres tradisjonelt av mannlige slektninger ved foreldres og nære slektningers begravelse.

• Ikke be sammen eller sitte med ham i synagogen.

• Ikke invitere ham til å lese fra Toraen.

• Ikke gi ham noen ære.

LES MER Feltimam forsvarte råd til tvangsgiftet kvinne

Sekulær dom

Da den religiøse høyesteretten avgjorde at sanksjoner var passende straffer for de to mennene som nekter eks-konene Gett, svarte mennene med å anke sakene inn for den sekulære domstolen. Appellmulighetene innen de religiøse domstolene var uttømt.

– Det medførte en intrikat sak med mange kompliserende hensyn mellom de religiøse aspektene, om akseptable straffemetoder, kvinnesak og jurisdiksjon for de religiøse domstolene. Det virker derimot ikke som om saken medførte refleksjoner vedrørende selve skilsmisseinstituttet slik en nordmann kanskje hadde forventet, skriver Norges sendemann til Det hellige land.

Stakk av

Flertallet så annerledes på Rabbeinu Tam-sanksjonene: Retten kan akseptere dem så lenge den religiøse retten bare anbefaler disse.

– De aksepterte synet til Riksadvokaten om at de religiøse rettsinstansene ikke kan initiere eller iverksette sanksjoner eller straff, forklarer Hanssen-Bauer.

Begge de gjenstridige ektemennene har rømt Israel for lenge siden.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter