Nyheter

Etterlyser kjøreregler for alternativ behandling av barn

I Sverige er det aldersgrense på alternativ behandling av barn. – Bør vurderes også i Norge, mener Landsgruppen av helsesøstre NSF.

– Vi stiller oss kritiske til de mange, alternative behandlingsformene som retter seg mot barn, sier leder Kristin Sofie Waldum-Grevbo i Landsgruppen av helsesøstre NSF.

Hun mener norske myndigheter burde se til Sverige. Der er det forbudt å undersøke og behandle barn under åtte år med alternativ medisin.

– Både begrensninger når det gjelder markedsføring av tilbud til barn og aldersgrense for selve behandlingen, er tiltak vi mener burde vurderes. Det gjelder alle tilbud som ikke kan påvise helsegevinst og som kan påføre unødige plager, sier hun.

LES OGSÅ: TV 2 brukte skjult kamera hos alternative behandlere – beskyldes for overtramp

Lite forskning på feltet

Også i Norsk barnelegeforening ønsker de kjøreregler i Norge.

– Slik det er i dag har ikke helsemyndighetene tilsyn med alternativ behandlingspraksis. Det burde de se nærmere på, sier leder Ingebjørg Fagerli.

I dag finnes lite eller ingen forskning på mulige skader ved bruk av alternativ behandling på barn. Forskningen er begrenset også når det gjelder voksne, ifølge forskningsleder og professor Vinjar Fønnebø ved Nasjonalt forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin (Nafkam).

– Eneste unntaket er akupunktur, som vi vet med jevne mellomrom fører til punkterte lunger hos nordmenn.

LES OGSÅ: 40.000 barn fikk alternativ behandling

– Stort ansvar

Fønnebø mener det er positivt at alternative behandlere har god tid til klientene sine, og flere av dem gir foreldre gode råd om både kosthold og andre forhold med betydning for barnas helse. Men også han maner til forsiktighet:

– Foresatte som tar med barna til alternative behandlere har et særskilt ansvar for sikkerheten til barna, sier han.

LES OGSÅ: Færre bruker alternativ behandling

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter