Nyheter

I kamp om trospenger

Senterpartiets sentralstyre rømmer fra omstridt burkaforbud, men kommer ikke unna en åpen landsmøtekamp om å reservere livssynsstøtten for norske borgere.

Foran landsmøtet neste helg, har topporganet i Senterpartiet striglet partiet i flere verdi­saker. Etter at alle høringsrunder er omme, ønsker sentralstyrets flertall nå å fjerne forslaget om bare å gi medlemsstøtte til «norske borgere» i trossamfunn.

– Den beslutningen er jeg glad for. Jeg har fryktet at forslaget ville skape et inntrykk av Sp som lite rause og mest opptatt av å stramme inn overfor innvandrere og flyktninger, sier stortingsrepresentant Kjersti Toppe.

LES OGSÅ: SV-topp sitter gjerne i regjering med KrF

Borten viker ikke

Hun var medlem av programkomiteen og blant tre som tok dissens i saken. Leder for arbeidet var nestleder Ola Borten Moe. Den tidligere statsråden ønsker fortsatt innskjerpingen av trosstøtten vedtatt. Det vil han kjempe for under landsmøtet.

– Selv om sentralstyret har konkludert, har jeg for egen del ikke endret syn i denne saken. Saken om å la medlemsstøtten gå til norske borgere, blir derfor avgjort i votering under landsmøtet. Jeg synes det vi opprinnelig foreslo var både fornuftig og balansert, sier Borten Moe.

«Helt vanvittig».

Da Vårt Land i oktober i fjor første gang skrev om Sps innskjerping av trosstøtte til utenlandske statsborgere, utløste det sterke reaksjoner:

– Sps forslag er helt vanvittig. Jeg er sjokkert, sa­ Ingrid Rosen­dorf Joys, leder i Samarbeids­rådet for tros- og livssynssamfunn (STL).

Sentralstyret – som også inkluderer partileder Trygve Slagsvold Vedum og nestleder Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim – har punkt for punkt anbefalt hva som bør vedtas av opprinnelige forslag fra programkomiteen og innsendte tilleggsforslag.

LES OGSÅ: Borten Moes trosstøtte møter reaksjoner

Tekstilforbud

Topporganet vender også tommelen ned for to andre omstridte forslag i programutkastet:

Å stille krav til land som mottar norsk bistand at de inngår returavtaler for asylsøkere.

Innføre forbud mot heldekkende hodeplagg i offentlige bygninger og institusjoner.

Dette siste utløste også reaksjoner internt og utenfor partiet. Det ville i praksis innebære forbud mot å gå i burka eller niqab for å hente barn på skole, vente på transport på en jernbaneperrong eller på et NAV-kontor.

Bare på skoler

I stedet ber Sp-toppene landsmøtet vedta et mer omforent forslag om hodeplagg: «Ha et nasjonalt regelverk mot ansiktsdekkende plagg på norske skoler, høyskoler og universiteter».

– Ble forslaget for sterkt for ­resten av partiet?

– Nei. Også dette er et innstrammende forslag som kan samle partiet. I innhold er det nokså likt noe også tankesmien Agenda har foreslått, svarer Borten Moe.

Partifelle Toppe mener derimot at Sps forbudsforslag i offentlige bygninger og institusjoner knapt var gjennomførbart:

– Man må jo ta imot personer til et sykehus eller foreldre til en skole uansett hvordan de går kledd, sier Toppe.

LES OGSÅ: Venstre fjerner åpning for aktiv dødshjelp

Motorsykkelhjelm

I spørsmålet om hodeplagg var Toppe den eneste i programkomiteen som tok dissens. Til Dagsavisen sa Borten Moe dette i januar:

«Saken gjelder ikke bare ­nikab, men også om du går med motorsykkelhjelm på hodet. Dette­ handler om at det er viktig å se hverandre i øynene for å bygge relasjoner».

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter