Nyheter

Hyllet drapsmann – foredrag ble avlyst

I fjor hyllet han en drapsmann. I kveld skulle imam Muhammed Asim Hussain tale om forbilder ved Muslim Senter Furuset.

I går, etter at Vårt Land kontaktet Muslim Senter Furuset om saken, besluttet de å avlyse arrangementet.

– Vi fikk en henvendelse om hans uttalelser i går kveld og har hatt et internt møte i dag, og det er klart at vi ikke kan stå inne for et slikt syn som imamen fremlegger, skriver ungdomslederen i trossamfunnet i en e-post til Vårt Land. Vedkommende ønsker å være anonym.

De skulle i kveld få besøk av den unge, karismatiske imamen Muhammed Asim Hussain fra Storbritannia. I et foredrag med tittelen «Hvem er din rolle­modell?», skulle imamen utdype­ blant annet følgende: «Hvilke mennesker vi omgås med, hvem vi retter oppmerksomheten mot og lærer av, har stor innflytelse på vår personlige, sosiale, spirituelle og faglige utvikling», opplyser trossamfunnet på Facebook-siden sin.

LES OGSÅ: Lovlig å sparke hijab-bruker

En martyr

Den samme imamen hyller drapsmannen Mumtaz Qadri for å ha «myrdet noen for å hedre muslimenes profet Muhammed», skrev The Christian Times for et år siden.

Qadri tok i 2011 livet av ­guvernøren i Punjab-provinsen i Pakistan. Drapet var en protest mot at guvernøren ville avskaffe Pakistans blasfemilov, etter at den kristne kvinnen Asia Bibi ble dømt til døden for blasfemi. I februar i fjor ble drapsmannen dømt til døden og hengt.

Det var i den forbindelse at imam Muhammed Asim Hussain hyllet ham på Facebook-siden sin. Han kalte drapsmannen en martyr, sa at henrettelsen var feil og at «han gjorde det han gjorde av ære for Profeten», ifølge avisen.

MIN TRO: Nancy Herz har fått Fritt Ords honnør for sin kamp mot æreskultur og sosial kontroll

Skal tale om radikalisering

Da Vårt Land først kontaktet ungdomsleder ved Muslim Senter Furuset i går avviste han blankt at støttet imamen i hans uttalelser om Mumtaz.

– Hvorfor bruker dere han ­likevel som foredragsholder?

– Vi ble gjort oppmerksomme på denne uttalelsen fra en annen kilde i går. Vi erkjenner at vi burde ha gjort en grundigere jobb i forkant og sjekket tidligere uttalelser, sier ungdomslederen.

Han forteller imamen er en kjent foredragsholder om temaet ekstremisme, og at dette er grunnen til at de opprinnelig valgte å invitere ham.

– Han har gått hardt ut mot ISIS, der har han blant annet erklært dem som kriminelle som misbruker islam, noe vi er enige­ i. Derfor har vi også invitert ham til å tale om radikalisering på torsdag.

VALGET I NEDERLAND: Tolv syriske menn gjorde Jacky de Wije til ­aktivist. Hun vil ikke ha dem i nabolaget.

Skyldes uvitenhet

Også andre muslimske trossamfunn har tidligere invitert kontroversielle­ predikanter og imamer. Flere av de hemmeligholdte gjestene på Islam Nets årlige konferanse har uttrykt støtte til den tidligere imamen Anwar al-Awlaki, som har tilknytning til Al-Qaida, skrev Aftenposten i fjor.

Rådgiver i Antirasistisk senter og tidligere leder i Islamsk Råd Norge, Shoaib Sultan, mener det er flere årsaker til at slike gjestetalere blir importert:

– I noen tilfeller skyldes det ren og skjær uvitenhet fra arrangørens side. Man inviterer noen til å snakke om noe spesifikt, men glemmer å se hva vedkommende har uttalt i andre sammenhenger.

Gav sin støtte

Andre ganger finnes det imidlertid holdninger i miljøene som det ikke blir tatt et oppgjør med, mener Sultan.

– Arrangørenes problematiske­ ståsted reflekteres da i hvem de velger som foredragsholder, sier han.

Etter henrettelsen av Mumtaz Qadri i fjor gav også norske muslimer sin støtte til drapsmannen. Over hundre av dem, de fleste med bakgrunn fra Pakistan, gikk da i demonstrasjon utenfor den pakistanske ambassaden i Oslo. Til stede var flere sentrale personer i Central Jamaat, en av Norges største og eldste moskeer, skrev Aftenposten.

Blant dem som deltok var imam i samme trossamfunn, Nehmat Ali Shah. Han fikk igjen medieoppmerksomhet da han siden dro til Pakistan i en minne­markering for Qadri.

LES OGSÅ: Nordmenn flest er positive til flyktninger

Dobbelthet

– Qadri-saken har avdekket at både i Storbritannia og i Norge finnes folk som nødvendigvis ikke definerer seg som islamister, men som støtter både den pakistanske blasfemilovgivningen og drapet på den pakistanske guvernøren, sier forsker Sindre Bangstad ved ­Institutt for Kirke-, religions- og livssynsforskning (KIFO).

– Hva skyldes engasjementet blant enkelte norske muslimer?

– Islam er i større grad enn før blitt transnasjonal. Man henter ideer også fra foreldrenes opprinnelsesland. Enkeltindivider og grupperinger kan ha ett syn hva som bør være grunnleggende normer og verdier i Pakistan, og et annet syn på hva som bør gjelde i Norge, forklarer Bangstad.

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter