Nyheter

Motbør for ny president i Somalia

Valget av ny president i Somalia har utløst jubel og glimt av håp for vanstyrt land. Søndag la imidlertid et nytt terrorangrep en demper på forhåpningene om rask bedring.

Bilde 1 av 2

I over to tiår har Somalia vært herjet av borgerkrig og mer eller mindre fravær av velfunge­rende myndigheter. Langvarig tørke forverrer situasjonen i landet på Afrikas horn, der FN anslår at 6,2 millioner mennesker har for lite mat. For rundt halvparten av dem er situasjonen kritisk.

For halvannen uke siden brakte 
valget av Mohamed Abdullahi Farmajo begeistring og håp, både blant somaliere og internasjonalt. Søndag gav imidlertid nok et terrorangrep blodig beskjed om at veien mot framgang ikke blir noen parademarsj.

Barbarisk

– Dette var en ­grusom og barbarisk handling, som utelukkende hadde som mål å drepe ­sivile, sier politikaptein ­Mohamed Hussein, etter at minst 34 mennesker ble drept og over 50 ble såret da en lastebil full av sprengstoff eksploderte på et marked i Somalias hovedstad Mogadishu.

Det antas at den islamistiske terrororganisasjonen Al-Shabaab står bak, og angrepet oppfattes som et skremmeskudd før innsettelsesseremonien av den nye presidenten i morgen.

Omtrent samtidig med ­søndagens terrorangrep, kom det klar melding fra Sheikh ­Hassan Yaqub i Al-Shabaab om at islamistene vil fortsette krigen mot myndighetene. Han advarer ­somalierne mot å støtte den nye presidenten, som karakteriseres som «en hedning» og «ond­sinnet».

LES OGSÅ: UNICEF: 1,4 millioner barn risikerer å sulte i hjel

Overraskende

54 år gamle Mohamed Abdullahi Farmajo vant for knappe to uker siden ganske overraskende presidentvalget. Valget ble avgjort av parlamentet, ettersom landet er for utrygt til å avholde normale valg. Han vippet ut 20 andre kandidater, inklusive sittende president Hassan Sheikh Mohamed og en tidligere president.

Farmajo er ingen nykommer. 
Han kom nærmest fra det ­store intet og ble statsminister i et drøyt år fra 2010, etter å ha levd i eksil i USA siden han i 1988 hoppet av en ambassadejobb i Washington DC. Han fikk innvilget politisk asyl, har tatt høy utdannelse i USA, har fått amerikansk statsborgerskap, og lovpriser USAs demokratiske idealer.

To kjernesaker

Å lykkes i kampen mot voldelig isla­-
misme og korrupsjon blir ­nøkkelen for å få Somalia inn på et mer velfungerende spor. Begge deler står høyt på den nye ­presidentens agenda.

– Min visjon er å beseire ­Al-Shabaab i løpet av de neste to årene. Håpet er at dersom vi samarbeider tett, så vil vi ­kunne bekjempe Al-Shabaab. Det er min visjon for å skape fred og stabilitet i Somalia de neste to årene, sa den nyvalgte presidenten i et møte i helgen med ledelsen i Den afrikanske union.

Ahar gjennom den fredsbevarende AMISOM-styrken over 22.000 soldater og politi i Somalia, og må få en stor del av æren for at landet ikke har sklidd ut i fullstendig lovløshet og anarki.

Kjøpte stemmer?

Det verserer påstander om at den nye presidenten vant valget etter å ha kjøpt seg støtte for opp mot 30.000 dollar for hver stemme i parlamentet. Valget som ble foretatt i en strengt bevoktet flyhangar, kom i stand etter sterkt press ikke minst fra USA og Tyrkia, som har investert store summer i å få den politiske prosessen og landets økonomi på skinner.

– Dette er trolig historiens ­dyreste valg per stemme, heter det i en rapport fra Marqaati, en organisasjon i Mogadishu som jobber for å bekjempe korrupsjon.
 Det blir likevel antatt at den nyvalgte presidenten er mye mer innstilt på å bekjempe korrupsjon enn forgjengerne.

Under studier i USA skrev han 
en akademisk avhandling med tittelen «USA sine strategiske 
interesser i Somalia», der han 
advarte mot den «hellige krig» som ble ansporet mellom islamistisk ­radikalisme og kristenfundamentalisme under USAs tidligere president George W. Bush.

LES MER: Kristne importerer flest utenlandske trosarbeidere

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter