Nyheter

Frykter effekten av mindre bistand til abort

Bill og Melinda Gates frykter for liv og helse for millioner av kvinner og barn, etter at USA stanser bistand via organisasjoner som gir informasjon om abort.

To måneder før Barack Obama forlot Det hvite hus, hedret han verdens rikeste ektepar, Bill og Melinda Gates, med Presidentens frihetsmedalje.

Etter maktskiftet i USA er det i ferd med å bli en mer anstrengt tone mellom ekteparet Gates og Det hvite hus, selv om Donald Trump i desember inviterte Bill Gates til en samtale om helsearbeid i fattige land.

Omstridt abort-regel

Grunnen til uenigheten er den såkalte «munnkurvsregelen» («gag rule») som Trump innførte som en av sine første presidenthandlinger. Den forbyr hjelpeorganisasjoner å bruke amerikanske midler til å finansiere programmer der kvinner får rådgiving om, og eventuelt hjelp til å utføre, abort.

Ekteparet Gates er bekymret over at den endringen kan skade millioner av kvinner og jenter rundt om i verden:

– Den vil sannsynligvis ha negativ vikning på et bredt område av helseprogrammer som gir livreddende behandling og svangerskapsforebyggende muligheter for dem som trenger det mest, sier Melinda Gates til Guardian.

Gigantisk veldedig aktør

Bill Gates er verdens rikeste mann, med en anslått formue på over 84 milliarder dollar. Han stiftet i 2000 sammen med kona Bill & Melinda Gates Foundation, som har utviklet seg til verdens mest bemidlede private stiftelse til fremme av global helse, utdanning og fattigdomsbekjempelse.

Stiftelsen har gjennom årene totalt bevilget over 40 milliarder dollar, blant annet i samarbeid med norske myndigheter gjennom vaksinealliansen GAVI.

Åpent brev til Buffett

For 10 år siden gikk en annen av verdens rikeste menn, Warren Buffett, inn med en stor andel av sin formue i stiftelsen. I går offentliggjorde Gates-ekteparet et åpent brev med takk til Buffet for hans livsviktige bidrag i kampen for å bedre livene til verdens fattigste, ikke minst kvinner og jenter.

De påpeker samtidig hvor skadelig USAs nye «gag rule» er, og understreker at bedre kvinne- og mødrehelse er avgjørende for en hel rekke globale helsesaker.

– I likhet med vaksiner, er prevensjon en av de mest livreddende oppfinnelser i historien, skriver Gates.

I brevet benytter de begrepet sexistisk om fattigdom, altså at fattigdom er kjønnsdiskriminerende:

– Jo fattigere samfunn, jo mindre makt har kvinner. Menn avgjør om en kvinne får gå ut, snakke med andre kvinner, ha en inntekt. Menn avgjør om det er akseptabelt å slå en kvinne. Mannsdominansen i de fattigste samfunnene er overveldende.

LES OGSÅ: Kristenledere trekker seg fra Graham-kampanje

Flere utrygge aborter

Som mange andre kritikere frykter Gates at Trumps såkalte «kneblingsregel» blant annet vil føre til at flere kvinner blir tvunget til å ty til farlige abortmetoder. Ifølge WHO dør 41.000 kvinner årlig fra komplikasjoner som følge utrygge aborter.

Trump har gått lenger enn tidligere republikanske presidenter, når regelen skal omfatte alle organisasjoner som mottar midler fra den statlige, amerikanske bistandsorganisasjonen USAID, ikke bare de som er involvert i familieplanlegging.

En slik utvidelse var overraskende for Gates-ekteparet, som sier at det også kan gå ut over programmer som skal forebygge og behandle Hiv, tuberkulose og malaria.

Livreddende arbeid

– Å gjøre kvinner i stand til å planlegge tidspunktet for sine graviditeter, og unngå infeksjonssykdommer, er livreddende arbeid. Det redder mødres liv og babyers liv, noe som lenge har hatt bred støtte i USA, påpeker Melinda Gates til den britiske avisen.

Bill Gates sier at deres stiftelse ikke er i stand til å fylle det tomrommet som kutt i amerikanske bevilgninger fører med seg:

– USA er den fremste giveren innenfor vårt arbeid. Offentlig bistand kan ikke erstattes av filantropi, understreker Gates.

LES OGSÅ: KrF skryter av Kirkens Nødhjelps abort-snakk

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter