Nyheter

På disse ni punktene kan Sp stoppe Ap i verdisaker

Deler i Aps nye partiprogram kan bli bremset av Sp før det blir regjeringsprogram. Rød bio-politikk kan bli stoppet om de to skal styre sammen.

Vårt Land har gjennomgått Aps og Sps programutkast på punkter der verdipolitiske spørsmål der ikke-materielle stridssaker og etikk og overbevisning ­møter politikk.

På en hel rekke felt kan Sp bli verdibrems på Aps program dersom de to partiene etter valget samarbeider og innleder forhandlingsrunder om regjering. Hvor tøff den runden blir, vil ikke Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum gi forhåndsvarsel om:

– Vi har ennå ikke vurdert programutkastene nøye opp mot hverandre. Ap driver sin valgkamp – vi driver vår. Etter et valg vil samarbeid også handle om styrkeforhold velgerne gir oss. Men Ap er et parti som det er ryddig og ordentlig å forholde seg til.

LES OGSÅ: Ap vil stille kvinnekrav til trossamfunn

Kamp på kammerset

Ap presenterte utkastet til nytt stortingsprogram mandag. En rekke Sp-profiler som Vårt Land har snakket med mener den klart tøffeste utfordringen er Aps biopolitikk. Forrige gang de to partiene satt i regjering sammen var nettopp Sps bremsepartiet for revisjon av loven.

Ap fikk ikke liberalisert – det ble ikke eggdonasjon og assistert befruktning. Nå kan det være på’an igjen som v«verdibrems». I Sp sier flere at bioteknologi må avklares tidlig i eventuelle forhandlinger. Og der det er strid, må småpartier kreve eksakte avtalepunkter. I forrige, rødgrønne­ Soria Moria-erklæring var bioteknologi en uløst stridssak ­perioden ut.

Litt likere, også

Forrige gang var det også krangel mellom Ap og Sp om blasfemilov – og livssynsuttrykk. Det samme gjaldt om statskirkens fremtid og ­homofile ekteskap. Men Sp myknet i synet på homoekteskap før den nye loven ble vedtatt.

På en del andre gamle kranglepunkter kan det også bli lettere match, rett og slett fordi Sp og Ap er blitt «likere» i utkastene. Om ikke KrF da likevel kommer inn på laget – dersom «plan B» likevel ender et rødgrønt samarbeid.

Her er Vårt Lands utvalg av saker som kan bli til verdioppgjør partiene igjennom:

• Bioteknologi: Full frontkollisjon – Ap vil tillate eggdonasjon, tillate tidlig ultralyd og assistert befruktning for enslige. I sitt program formulerer Sp like klart nei til alt dette og mer til: Eksempelvis forbud mot fosterreduksjon og ja til innskrenking surrogatimuligheter i utlandet.

• Private skoler: Ap vil gi kommuner og fylkeskommuner veto over nye privatskoler – til protester fra KrF. Sp vil beholde ­dagens godkjenningsregime, men vil stramme inn overfor «private profilskoler».

• SFO: Sp poengterer at SFO skal ha frivillig tilbud og ikke være en forlengelse av skoledagen. Ap er ambisiøs og vil styrke innhold og omfang. Dessuten skal SFO «understøtte læringen i skolen».

• Kjønn og foreldre: Ap vil vurdere flere juridiske foreldre og innføring av et tredje kjønn – «hen». De vil også at foreldrepermisjon kan deles av flere omsorgsforeldre. Sps programutkast sier ingenting, men partikilder mener dette blir problematisk.

• K for kristendom: Ap-utkastet beholder de borgerliges gjeninnføring av K for kristendom i navet på religionsfaget KRLE, om ikke landsmøteopprør snur dette. Sp stemplet innføring av K i fagnavnet som «uheldig» og «symbolpolitikk».

• Kontantstøtte: Sp sloss for kontantstøtten i da partiet sist satt åtte år i rødgrønn regjering. Partiet vil beholde kontantstøtte til barn mellom ett og to år. Ap vil «avvikle» den – men tilby ventestøtte i påvente av barnehagepass. Sp-kilder tror stridigheter her lar seg løse.

• Kirke- og livssyn: Forrige gang de to partiene regjerte, hadde Ap strev med å få Sp til å løsne opp bånd mellom stat og kirke. Nå er den saken ute av verden. Men Sp har tydelige programlinjer om «kirke i hele landet», med «prestetjeneste i hvert sokn, prost i hvert prosti og biskop i hvert bispedømme».

Sps kirkepolitikk er dyr. I Aps nye program er Den norske kirke såvidt nevnt med navn. Ellers handler det om livssynssektoren i bred forstand. Der er Sp kommet nærmere. Partiet innrømmer at i et «pluralistisk» samfunn er «nødvendig med en stat som likebehandler».

Sps programkomité vil reservere statlig støtte til tros- og livssynssamfunn for norske statsborgere. Den er for drøy innad i Ap.

• Religiøse plagg: Sp-programmet foreslår forbud mot heldekkende hodeplagg i offentlige bygninger og institusjoner. Ap nøyer seg med å programfeste at ansikter skal være synlige i undervisningssituasjoner. Og at det utarbeides «føringer» for barnehijab i skolen.

• Alkohol: Om alkohol og rus er kranglefaren blitt mindre. Ap programfester lite konkret om alkohol – Sp unngår løfter i forrige program om eksempelvis skjenkestopp klokken 02.00. Altså er Ap og Sp er blitt likere – selv om Sp i Stortinget opptrer i tospann med KrF. Både Ap og Sp vil ta grep for at Vinmonopolet skal overta taxfree-salget.

LES OGSÅ: Ap vil legge om privatskolepolitikken

Riktige muskler

Sentralt i Sp poengteres det at partiet må «velge sine slag» i når det blir kamp om verdirelaterte spørsmål.

Dersom det blir sammenstøt om eksempelvis religionspolitiske tema, tror Sp nettopp Aps partileder, Jonas Gahr Støre, for selve nøkkelmannnen. Sp-profiler tror han kan senke spenningsnivået, fordi han har en annen innsikt i kirke- og livssynsfeltet enn forgjenger Jens Stoltenberg.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter