Nyheter

Bodø sa nei til Israel-boikott – Arendal venter på UD

Bodø kommune skal ikke boikotte varer produsert på den okkuperte Vestbredden. På Sørlandet ønsker lokalpolitikere boikott.

Vårt Land fortalte torsdag at mange lokalpolitikere vil drive utenrikspolitikk. I sympati med palestinerne vil de ramme Israel ved å boikotte israelske varer produsert i israelske bosettinger på Vestbredden, som Israel har okkupert siden 1967.

Torsdag sa bystyret i Bodø nei til forslaget fra SV og Rødt om å vedta en slik boikotte.

Før jul sa både Trondheim og Tromsø kommuner ja til en slik boikott.

I Bodø var det Rødt og SV som fremmet boikottforslaget, men i bystyret var det bare MDG som støttet boikotten. Forslaget falt da Arbeiderpartiet stemte imot.

I både Trondheim og Tromsø stemte Arbeiderpartiet for.

LES MER UD gransker boikottvedtak i kommuner

Gransker vedtak

Utenriksminister Børge Brende (H) har bedt departementet vurdere om kommunene har lov til å boikotte varer som er produsert på den okkuperte Vestbredden.

– Regjeringen legger vekt på at Norge skal respektere sine internasjonale forpliktelser, herunder på handelsrettens område. På bakgrunn av foreliggende informasjon, vil Utenriksdepartementet se nærmere på hvorvidt vedtaket fra Trondheim kommunes bystyre vil være i tråd med Norges internasjonale forpliktelser, skrev Brende i et skriftlig svar til Stortinget kort tid etter boikottvedtaket i Trondheim.

Brende mener selv at boikott er feil vei å gå.

Ønsker boikott

Mens UD gransker om boikottene er lovlige, fremmer andre lokalpolitikere nye krav om boikott av israelske varer fra Vestbredden.

SVs gruppeleder i Kristiansand bystyre, Andreas Landmark, ønsker at Sørlands-kommunen skal gjøre som Trondheim og Tromsø, men møter motbør.

I Arendal har man satt boikottønsket på vent.

Er bekymret

I desember fremmet Gjermund Orrego Bjørndahl (Ap) en interpellasjon til ordføreren:

«Vil ordføreren ta initiativ til en sak med hensyn på å fatte et vedtak om kommunal boikott av israelske varer og tjenester produsert på okkupert land i likhet med Trondheim bystyre?»

Ap-ordfører Robert Cornels Nordli svarte at han deler Bjørndahls bekymring for situasjonen til palestinerne – men han hadde innvendinger mot boikott:

– Konflikten har pågått lenge og synes vanskelig å løse på en måte som skaper trygghet for alle parter. Jeg mener at boikott av produkter produsert av Israel på okkuperte områder er i utgangspunktet et nasjonalt politisk spørsmål, som det tillegger andre organer enn bystyret til å ta stilling til, sa Nordli.

LES MER Norsk kultur etterspurt i Israel

Venter på UD

Arendals-ordføreren ønsker at kommunen skal vente på Utenriksdepartementet gransker ferdig Trondheims-vedtaket; er det i tråd med Norges internasjonale forpliktelser:

– Det er rimelig å avvente hvilken konklusjon som UD trekker.

Utenriksdepartementet opplyser til Vårt Land at det ennå ikke har konkludert i boikottsaken.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter