Fylkestinget i Sør-Trøndelag vedtok å boikotte staten Israel i desember 2005.
Flertallsvedtaket sa at fylkeskommunen ikke skulle kjøpe varer og tjenester som var produsert i Israel.
De oppfordret samtidig alle sørtrøndere til å gjøre det samme.
Sør-Trøndelag fylkeskommune var det første fylket i Norge og det andre offentlige organet i Europa som vedtok en boikott av Israel.
Oppsikt
Vedtaket vakte oppsikt internasjonalt – og Utenriksdepartementet (UD) gikk tungt inn i saken. Departementet konkluderte raskt med at boikottvedtaket var i strid med norsk lov: Et offentlig organ ikke kan diskriminere mellom leverandører.
Dermed måtte saken opp til ny behandling i fylkestinget i 2006. Da snudde flertallet, boikotten ble skrotet.
LES OGSÅ: Sjekker om boikott av Israelske varer er lovlig
Selvpisking
Samtidig som Sør-Trøndelag fylkeskommune snudde, snudde også daværende finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen (SV).
Som leder i SV oppfordret hun i januar 2006 til forbrukerboikott av Israel. Men etter kort tid beklaget og utførte hun selvpisking i full offentlighet.
– Som statsråd og finansminister burde ikke jeg ha tatt til orde for en politikk overfor Israel som ikke er i tråd med norsk offisiell utenrikspolitikk, sa Halvorsen til NTB.
Presset
Halvorsens støtte til forbrukerboikott av Israel skapte tilløp til panikk i Utenriksdepartementet, fortalte VG i 2010 og viste til dokument fra nettstedet WikiLeaks. Samme morgen som boikottintervjuet med finansminister Halvorsen sto på trykk i Dagbladet, sendte utenriksminister Jonas Gahr Støres (Ap) statssekretær en melding til den amerikanske ambassaden.
Budskapet var klart: Dette er et rent soloutspill fra Halvorsen. Den norske utenrikspolitikken ligger fast, og boikott av israelske varer vil aldri bli en del av Stoltenberg-regjeringens politikk.
I dokumentet heter det at USA la hardt press på Stoltenberg-regjeringen.
LES OGSÅ: – Har ansvar for ikke å bryte loven