Nyheter

Trakk boikott etter UD-press

Da Sør-Trøndelag fylkeskommune vedtok boikott av Israel, fikk de svar på tiltale fra Utenriks­departementet – og bøyde av. Tidligere SV-leder Kristin Halvorsen måtte piske seg selv.

Fylkestinget i Sør-Trøndelag vedtok å boikotte staten Israel i desember 2005.

Flertallsvedtaket sa at fylkeskommunen ikke skulle kjøpe varer og tjenester som var produsert i Israel.

De oppfordret samtidig alle sørtrøndere til å gjøre det samme.­

Sør-Trøndelag fylkeskommune var det første fylket i Norge og det andre offentlige organet i Europa som vedtok en boikott av Israel.

Oppsikt

Vedtaket vakte oppsikt internasjonalt – og Utenriksdepartementet (UD) gikk tungt inn i saken. Departementet konkluderte raskt med at boikottvedtaket var i strid med norsk lov: Et offentlig organ ikke kan diskriminere mellom leverandører.

Dermed måtte saken opp til ny behandling i fylkestinget i 2006. Da snudde flertallet, boikotten ble skrotet.

LES OGSÅ: Sjekker om boikott av Israelske varer er lovlig

Selvpisking

Samtidig som Sør-Trøndelag fylkeskommune snudde, snudde også daværende finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen (SV).

Som leder i SV oppfordret hun i januar 2006 til forbrukerboikott av Israel. Men etter kort tid beklaget og utførte hun selvpisking i full offentlighet.

– Som statsråd og finans­minister burde ikke jeg ha tatt til orde for en politikk overfor Israel som ikke er i tråd med norsk offisiell utenrikspolitikk, sa Halvorsen til NTB.

Presset

Halvorsens støtte til forbrukerboikott av Israel skapte­ tilløp til panikk i Utenriksdeparte­mentet, fortalte VG i 2010 og viste til dokument fra nettstedet WikiLeaks. Samme morgen som boikottintervjuet med ­finansminister Halvorsen sto på trykk i Dagbladet, sendte utenriksminister Jonas Gahr ­Støres (Ap) statssekretær en melding til den amerikanske ambassaden.

Budskapet var klart: Dette er et rent soloutspill fra Halvorsen. Den norske utenrikspolitikken ligger fast, og boikott av israelske varer vil aldri bli en del av Stoltenberg-regjeringens politikk.

I dokumentet heter det at USA la hardt press på Stoltenberg-­regjeringen.

LES OGSÅ: – Har ansvar for ikke å bryte loven

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter