Nyheter

– Dutertes krig mot narkotika er en krig mot de fattige

Siden Rodrigo Duterte kom til makten sist sommer, er det utført 7.000 narko-relaterte drap på Filippinene. Mulig forbrytelse mot menneskeheten, rapporterer Amnesty.

Duterte ble president etter løfter om å drepe 100.000 kriminelle, og den populistiske politikeren regnes som en av verdens mest omstridte ledere. Da han overtok makten i slutten av juni i fjor, startet han umiddelbart en brutal­ kamp mot narkokarteller og korrupsjon­.

Minst 7.000 personer er drept i narkorelaterte saker siden i fjor sommer, hvorav minst 2.500 er drept av politiet i aksjoner mot narkotika.

Planlagt

Ifølge en kartlegging fra Amnesty International, synes­ et stort antall av drapene å være planlagt og organisert av myndighetene, og kan utgjøre forbrytelser mot menneskeheten.

Rapporten har den talende tittelen «Hvis du er fattig, blir du drept. Utenomrettslige henrettelser i Filippinenes såkalte krig mot narkotika».

– Dette er ingen krig mot narkotika, men en krig mot de fattige­. Mennesker som er beskyldt­ for å bruke elle selge narkotika­ er blitt drept for kontanter i en morderisk økonomi, ofte basert­ på de spinkleste beviser­, sier Tirana­ Hassan, direktør for Amnesty­ Internationals­ arbeid for kriserespons.

LES OGSÅ: Jerusalem-brev utfordrer Trump

Mot fattige

Amnesty påviser at sikkerhetsstyrkenes vold systematisk og primært har rettet seg mot fattige og forsvarsløse mennesker. Ifølge rapporten har politiet også plantet falske bevis og stjålet fra folk de har drept, og deretter fabrikkert sine rapporter.

I den såkalte kampen mot narkotika er i snitt rundt tusen mennesker drept hver måned siden­ Duterte overtok. Drapene er utført av politiet og folk de har lønnet for å drepe, og av ukjente bevæpnede enkeltpersoner og gjenger, heter det i rapporten.

Politiets brutale linje er langt på vei blitt oppildnet av Dutertes knallharde retorikk om å drepe kriminelle. Duterte har blant annet­ skrytt over at han som ordfører personlig drepte mange kriminelle. Han har uttalt at «Hitler massakrerte tre millioner jøder. Nå er det tre millioner narkomane som jeg svært gjerne skulle slakte».

Henrettelser

Amnesty Internationals­ rapport har studert nærmere 33 saker som involverer­ drap på 59 mennesker, der etterforskerne har intervjuet­ 110 personer fra landets tre hovedregioner. De har undersøkt dokumenter og politirapporter­, og legger frem detaljerte­ beskrivelser av utenomrettslige henrettelser i 20 byer over hele øygruppen.

Rapporten dokumenterer hvordan politiet arbeider ut fra ikke-verifiserte lister over personer som angivelig bruker eller­ selger narkotika. Politiet har stormet mange boliger og skutt og drept ubevæpnede mennesker, inkludert folk som prøvde å overgi seg.

LES OGSÅ: Vi som flyr inn i solnedgangen

Ny strategi?

Filippinenes president sa tirsdag at politiet ikke lenger skal være med på den blodige narkokrigen.

– Jeg har gitt politiet beskjed om å stanse alle operasjoner. Ingen­ politimenn noe sted i dette­ landet har lov til å gjennom-
føre aksjoner i forbindelse med narkokampanjen­, sa Duterte.

Uttalelsen kom omtrent samtidig som Amnesty-rapporten ble offentliggjort, og dagen etter­ at han beskrev politietaten som «korrupt helt inn i margen». Angrepet på politiet ses i sammenheng med anklagene om at politiet har utnyttet narkokrigen til å dekke over drap, bortføringer, ran og utpressing.

Militæret

Duterte lover nå å rense politiet for korrupsjon før de får lov til å delta i krigen mot narkobandene. Narkokrigen skal fortsatt drives av militæret og et offentlig byrå som kjemper mot narkotika.

– Disse motstridende uttalelsene gir lite håp om at bølgen av utenomrettslige henrettelser vil ta slutt, sier Tirana Hassan i Amnesty.

Amnesty mener forholdene bør etterforskes av Den internasjonale straffedomstolen (ICC).

LES OGSÅ: – Trump kan forverre kristen-forfølgelse

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter