Nyheter

Biopolitikken i fri flyt

ANALYSE: Partier som vil bremse liberal politikk om bioteknologi kan bli utmanøvrert om stortingsbehandling utsettes.

En forsinkelse kan sende uavklarte biospørsmål over til det nyvalgte Stortinget. Der kan ­politikere som vil stoppe en mer liberal politikk – i KrF, i Sp og deler av Høyre – fort møte veggen etter valget:

Skulle Høyre/Frp bli sterke nok til å fortsette i regjering, blir det neppe noen ny samarbeidsavtale med KrF. I dagens avtale gikk for øvrig ikke Frp lenger enn å godta nei til ultralyd. Om eggdonasjon, assistert befruktning står det ikke noe i avtalen.

Skulle Ap danne regjering alene­ høsten 2017, vil partiet kunne «shoppe» flertall med andre partier med liberalt syn i bioteknologipolitikken. Da styrer Ap unna «bremsene» KrF – og Sp.

LES OGSÅ: KRF: Liberal biolov kan gi samarbeidsbrudd

Forsinket

For partier som vil ha sikret et strengt lovverk rundt bioteknologi, er nyheten fra forrige uke dårlig nytt:

Fra apparatet til helseminister Bent Høie (H) har budskapet hele tiden vært at Stortinget skulle få behandle en stortingsmelding om bioteknologi denne våren – innen stortingsperioden er omme. Men fredag kunne Vårt Land fortelle at meldingen kan komme for sent til at dagens ­regjering får behandlet den.

På kammerset pågår det nå dragkamp for å avklare støtte til regjeringens melding om bioteknologi. KrF forsøker å binde opp regjeringen. Dersom ikke Høyre, Frp, Venstre og KrF får til noe felles opplegg, kan hele feltet ende med «fri flyt» og vedtak på kryss og tvers.

På flere felter i biopolitikken er eksempelvis Ap og Frp kompiser. Sammen har Ap og Frp 84 representanter på Stortinget – bare én representant unna flertall.

Hadde eksempelvis ikke samarbeidsavtalen bundet Frp til å avvise tidlig ultralyd, kunne Stortinget fort landet et ja. Med KrF ute på sidelinjen.

LES OGSÅ: Jakter på enighet om bioteknologi

Liberal bukett

Ap har alt nå et ja til eggdonasjon i programmet. I det nye åpnes det også for assistert befruktning for enslige. Allierte i slike omstridte saker kan Ap finne i mange partier:

Venstre: Programutkast har ja til eggdonasjon, former for surrogati og assistert befruktning for enslige.

Frp: Utkast har betinget ­åpning for eggdonasjon, ja til surrogati og tidlig ultralyd og såkalt preimplantasjonsdiagnostikk.

SV: Punkter om bioteknologi er ute av utkastet, men vil komme inn i programmet foran landsmøtet. Sist programfestet SV ja til assistert befruktning, eggdonasjon og tidlig ultralyd og abortgrense på 16 uker.

Høyre: Forholdsvis strengt forslag, men det er strid om egg­donasjon. Dette kan få flertall på landsmøtet og Høyre kan i sum bli mer likt Ap.

Medisinsk bioteknologi er dessuten i så sterk teknologisk utvikling at nyvinninger hele tiden kan gjøre at politikerne kommer på etterskudd.

Medisinske muligheter kan ha stor hverdagsnytte, men samtidig åpne for seleksjon av mennesker og egenskaper.

LES OGSÅ: Høie kan ikke garantere biovedtak i vår

Strategikrøll

Knapt noe annet område betyr så mye for KrF i vurdering av samarbeidspartnere som nettopp etikk og bioteknologi. For flere partier kan en forsinket stortingsbehandling gi strategitrøbbel:

KrF kan oppleve at eneste mulighet til å få full brems på uønsket utvikling, er å ta plass med «fienden» innenfor en regjering og føre kampen derfra.

Et Ap i regjering kan på sin side oppleve et kaldt forhold til KrF som potensielt støtteparti om Ap arver saken.

Og skulle nettopp Senterpartiet bli Aps makker i regjering nok en gang, kan Ap oppleve det samme som sist: At Sp «blokkerer» endringer.

Det klarte Sp fra 2005 til 2013. Og Aps erfaringer med slik blokkade kan forklare partiets bønn til Høyre om å få behandlet biomeldingen raskt.

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Mer fra: Nyheter