Nyheter

Scientologikirken vil inn i norsk skole

– Vær på vakt mot materiell fra kontroversielle grupper, advarer kunnskapsministeren. I Trøndelag ble kampanje fra Scientologikirken brukt i en 5.-klasse.

«Ingen betviler at moralstandarden har gått nedover i løpet av de seneste årtiene. En kraftig stigning i stoff- og alkoholmisbruk, som nå er altfor utbredt blant unge, har medført økt kriminalitet i skoler, byer og land.»

Dette er grunnen til at Scientologikirkens kampanje «Veien til lykke» bør brukes av lærere og skoler i undervisningen, ifølge utgivernes egen nettside. Her beskrives Veien til lykke som «den første moralkodeksen som utelukkende er basert på sunn fornuft». Den er forfattet av L. Ron Hubbard – best kjent som scientologi-bevegelsens far. At Scientologikirken står bak, nevnes ikke med ett ord i materiellet. Det står heller ikke på hjemmesiden til kampanjen.

DETTE SVARER SCIENTOLOGENE: – Propaganda gjør foreldre engstelige

Retter seg mot lærere

På nettsiden henvender de seg spesifikt til skoleverket og har utarbeidet en egen pedagogisk ressurspakke for lærere. Her kan man bestille både heftet, film, plakater og vurderingsverktøy. Lærerne bes om å rapportere til stiftelsen om elevenes «fremskritt og deres endringer i holdning og oppførsel».

Målet er «å stanse det moralske forfallet som plager samfunnet vårt», skriver de. Det gjøres ved «bred distribusjon» av materialet, skriver de i sin Misjonserklæring.

DETTE SIER HUMAN-ETISK FORBUND: – Har ikke noe i skolen å gjøre

Etikkundervisning for 11-åringer

Far til en 5.-klassing på Stokksund oppvekstsenter, i Åfjord kommune, fant et hefte fra Veien til lykke i datterens ransel og uttrykte sin bekymring til skoleledelsen.

Ifølge faren bekrefter skoleledelsen at alle elever på mellomtrinnet nylig fikk utdelt heftet, samt ble vist en film fra samme materiell. Rektor Jannice Breivold, ønsker ikke å kommentere saken, men leder for oppvekstsektoren i Åfjord, Reidun Susanne Momyr, bekrefter at materiellet ble brukt.

– Dette er blitt brukt som en del av etikkundervisningen i KRLE for mellomtrinnet. Man har trukket inn elementer fra heftet som eksemplifiserer hva etikk kan være. Man har også brukt punktene for å visualisere hva et godt menneske er. Samtidig har ikke læreren framstilt dette som det eneste sanne, og elevene har fått vite at det er scientologenes grunnlegger som er forfatter av stoffet.

– Å bruke elementer fra alle typer livsfilosofier er normalt i dagens KRLE-undervisning, og det er uproblematisk, sier hun.

LES OGSÅ: Dette er Scientologikirken

Skeptiske foreldre

– Ser dere ingen betenkeligheter ved å bruke dette materialet?

– Læreren viser til at scientologene tror på dette, på samme måte som man ville sagt at muslimene tror på det som står i Koranen. Man bruker dette for å vise elevene hva de ulike, religiøse gruppene står for.

Oppvekstsjefen svarer ikke på spørsmålet om femteklassinger har forutsetninger for å vurdere materialet fra Scientologikirken.

Niels Stagegaard er nestleder i Foreldrenes Arbeidsutvalg på Stokksund Oppvekstsenter. Han hadde ikke hørt om heftet da Vårt Land tok kontakt.

– Jeg er ganske skeptisk til dette. Det er greit å lære om andre religioner i religionsfaget, men det kommer an på hvilken setting det er presentert og hvordan. Jeg oppfatter Scientologikirken som mer en sekt enn religion, sier han.

LES OGSÅ: Det er ikke rart at scientologene ikke liker dokumentaren Going Clear

– Gjør ikke noe uten baktanker

Geir Isene er en kjent avhopper fra Scientologikirken. Han nådde det øverste nivået i kirken før han hoppet av. Isene forklarer at Veien til lykke ble skrevet av Scientologikirkens grunnlegger L. Ron Hubbard for å bli akseptert av det sekulære samfunnet.

– Det er enkel moralundervisning der man oppfordres til å oppføre seg pent. Det er veldig preget av tiden det ble skrevet i. Verket i seg selv er uproblematisk, men har ganske lav verdi, sier han.

Det han synes er problematisk, er Scientologikirkens motivasjon for å distribuere verket.

– De gjør ingenting uten at det ligger en baktanke. Motivasjonen er å gjøre det enklere å være scientolog og få flere til å bli det, sier han.

Han tror ikke at ressurspakken til skolen er laget for å rekruttere barn direkte.

– Men barn blir voksne, og skulle barna få noe ut av det, snakker de kanskje om det hjemme og så får foreldrene et positivt forhold til det, sier han.

LES OGSÅ: Som en parodi på religion har scientologien et viktig budskap til menneskeheten.

– Kontroversiell gruppe

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen mener det på generelt grunnlag er OK å bruke materiale fra forskjellige trossamfunn i KRLE-faget, for å vise hva disse står for.

– Det viktige her er at skolen ikke skal være forkynnende, og man skal være ekstra på vakt mot materiell fra kontroversielle grupperinger – og det er helt klart scientologene, sier han.

Scientologikirken har tidligere tatt initiativ overfor regjeringen om å ta inn deres materiell i blant annet skolen.

– Vi har ikke en nasjonal godkjenningsordning for læremateriell. Det er opp til rektor og lærernes profesjonelle skjønn å avgjøre hva man skal bruke. Derfor kan ikke Kunnskapsdepartementet sette et godkjentstempel på Scientologikirkens eller andres materiell. Det ville uansett blitt mindre aktuelt å godkjenne det, siden det kommer fra Scientologikirken, sier kunnskapsminister Isaksen.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter