Gjennom flere år har Norges eneste paraplyorganisasjon for muslimer mottatt kjeft for at de er for lite tydelige og unnvikende i offentligheten.
Blant annet har rådets generalsekretær Mehtab Afsar blitt kritisert for å være utydelig i sin fordømmelse av terror. Rådet har også fått kritikk for avvik fra vanlig organisasjonspraksis – som å ikke ville svare på hvem de har valgt inn til valgkomiteen til organisasjonens nye styre.
LES OGSÅ: Satte imam som sa 11/9 var «jødisk konspirasjon» i valgkomite
Fordømming av terror og instagram-konto
Men etter det siste styrevalget i oktober ser noe ut til å ha endret seg i muslimenes fellesorganisasjon:
• Rådet har blitt langt mer aktivt på Facebook. De får også mer respons på innholdet.
• Via Facebook fordømmes terrorangrep raskt og tydelig. Bare i desember ble det lagt ut innlegg der angrepene i Sveits, Istanbul, Berlin og Egypt ble fordømt.
• Det legges jevnlig ut informasjon og bilder fra arrangementer styrets medlemmer deltar på samt deling av lenker til aktuelle saker med kommentarer fra rådet.
Islamsk Råd etablerte i november også en egen Instagram-konto, og oppgir til Vårt Land at de har hyret inn eksterne IT-folk til å modernisere nettsidene sine. Målet er blant annet at irn.no skal fungere i ulike nettlesere på mobil, pc og nettbrett.
LES OGSÅ: Lurer du på hva alt styret rundt Islamsk Råd har vært? Les vår hovedsak her.
Flere styremedlemmer – mer kapasitet
Generalsekretær Afsar mener organisasjonen kan være aktiv på flere områder etter at de fikk et fulltallig styre på plass. I juni trakk flere styremedlemmer seg etter interne uenigheter. Flere styremedlemmer hadde allerede trukket seg før det.
– Det buttet blant annet i kapasiteten vi hadde. Siden det nye styret nå er fulltallig, fører det til at vi kan være aktive på enda flere områder, sier Afsar.
Han sier de allerede har fått gode tilbakemeldinger på den økte informasjonsaktiviteten, både fra medlemmer og samarbeidspartnere.
Rådet ser at det er stadig viktigere å være til stede på sosiale medier, sier generalsekretæren:
– Det er viktig å orientere om det arbeidet vi gjør, og vi lever i en tid der sosiale medier har tatt mer av rollen tradisjonelle medier hadde tidligere. Derfor er det viktig å være på banen og også å utvikle oss videre.
LES OGSÅ: Moskeer går sammen om feiring etter Islamsk Råd-bråk
Fra halal til hatkrim
Tidligere har rådet også blitt kritisert for at de bruker for mye tid på halalmat. Nå fremstår det som at rådet ikke bare har skalert opp Facebook-aktiviteten. De har også endret retning i innholdet som formidles:
• Siden det nye styret tiltrådte i oktober har de lagt ut nesten like mange innlegg på Facebook som rådet gjorde i hele 2015: 30 innlegg på to en halv måned, mot 35 totalt gjennom foregående år.
• I 2015 var hvert fjerde innlegg om halalmat. Det nye styret har ikke lagt ut et eneste innlegg om det samme. I stedet prioriterer de oppfordringer om å anmelde hatkriminalitet, informasjon om arbeidet de gjør og lykkeønskninger til både muslimer og ikke-muslimer som mottar priser for integrerings- og dialogarbeid.
LES OGSÅ: Trine Maryam sa nei til Islamsk Råd
Tidligere kritiker berømmer innsatsen
Tidligere kritiker av Islamsk Råd og generalsekretær Afsar, daglig leder Linda Noor i Minotenk, har lagt merke til endringen.
– Det virker som de tar mer initiativ selv, og at det er et mer fungerende og proaktivt arbeid som gjøres nå. De har kanskje lagt noen bedre strategier for å nå ut til storsamfunnet, og det er positivt, sier Noor.
Det er en innsats hun mer enn gjerne berømmer dem før:
– Det er veldig lurt, når de er en organisasjon som har tatt på seg å være talerør for store mengder av Norges muslimer, at de er er kommunikasjonen foregår, både på sosiale medier og i andre kanaler. Selv om det virker som det har vært mer stille fra dem i andre medier den siste tiden, sier Noor.