Nyheter

Alt er klart for bryllup

Allerede 1. februar kan de første likekjønnede parene gifte seg i Den norske kirke.

I slutten av januar skal Kirkemøtet i Den norske kirke møtes. Da vil det holdes en historisk avstemning der de vedtar en liturgi som kan brukes av likekjønnede par. Det er det siste som gjenstår før homofile og lesbiske kan inngå et fullverdig ekteskap i Den norske kirke.

I forslaget til vedtak fra Kirkerådet ligger det at liturgien skal kunne brukes allerede fra 1. februar.

– Kirkerådet ønsket at liturgien skulle kunne brukes på første mulige dato. Jeg har ikke hørt noen signaler om at det kan endres, men det er opp til Kirkemøtet som skal gjøre vedtaket, sier leder i Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum.

Brakvalg for Åpen folkekirke

Det var etter kirkevalget høsten 2015 at det ble klart at det var flertall i Kirkemøtet for likekjønnet vigsel. Åpen folkekirke, som stilte lister i ni av elleve bispedømmer, hadde dette som kampsak. De gjorde et brakvalg, og i april i år gikk 88 av Kirkemøtets 115 delegater inn for at det skulle innføres en liturgi som kan brukes til likekjønnet vigsel.

Siden har Kirkerådet fått laget en liturgi som har vært ute på høring, og det er denne som Kirkemøtet vil vedta en av de siste dagene i januar. Leder for Åpen folkekirke og Oslo bispedømmeråd, Gard Realf Sandaker-Nielsen, mener det vil bli en merkedag.

– Det er en vanvittig seier at vi kommer i mål. Det er en kjempestor dag når Den norske kirke endelig vedtar at to av samme kjønn kan gifte seg og anerkjenner kjærligheten mellom dem. Det betyr at det blir slutt på forskjellsbehandlingen og opplevelsen av å bli utestengt og degradert som menneske, sier han.

I 2008 prøvde biskop Ole Christian Kvarme å stoppe at han og mannen Lasse skulle stå i våpenhuset på Kampen kirke da de inngikk partnerskap.

– Å måtte kjempe for retten til å være seg selv, unner jeg ingen. Det å bevare troen og samtidig våge å være ærlig mot seg selv, har vært vanskelig og jeg unner ingen prosessen jeg hadde under teologistudiet. Det var en kamp.

KOMMENTAR: Den neste store krangelen i kirken vil handle om kjønn

Rom for uenighet

– Hva vil du si til dem som er skuffet over vedtaket?

– Åpen folkekirke har vært tydelige på at det skal være rom for å være uenig. Prestene skal få følge sin samvittighet og skal fortsatt kunne bruke den gamle liturgien. Forskjellen er at nå skal vi som er for likekjønnet vigsel også få rom til å følge vår samvittighet. Det er viktig at de som nå er lei seg forstår dette. Vi gir dem et rom de ikke har gitt oss, sier han.

Han vil takke velgerne i kirkevalget som ga Åpen folkekirke tillit.

– Så vil jeg også takke alle de som har stått på i mange år og fortalt om livet sitt og dermed bidratt til større forståelse – både teologisk og menneskelig for lesbiske og homofile. Det har kostet. Mange har mistet troen sin og noen har tatt livet sitt. Det er dessverre mange offer som ligger i grøfta.

LES OGSÅ: Stemte nei til at nye prester må vie likekjønnede

Bilder på plass

Også NTB scanpix, Norges største leverandør av stillbilder til pressen, er forberedt på innføringen av ny vigselsliturgi. I desember ble en ny serie med illustrasjonsbilder lagt ut i deres database. Bildene er tatt i Ilen kirke i Trondheim, der kapellan Lars Sperre (50) ikke trengte betenkningstid før han sa ja til å stille opp som modell.

– Jeg har vært villig til å vie likekjønnede i mange år, så dette var noe jeg hadde tenkt gjennom, sier presten, som foreløpig ikke har noen ekte, likekjønnede vigsler i avtaleboka.

– Hvor viktig er denne liturgien for deg?

– Den er veldig viktig. Jeg har engasjert meg for denne gruppen helt siden studietiden ved Det teologiske fakultet. Der gikk jeg sammen med flere homofile som uttrykte bekymring for sin tjeneste og sitt liv i kirken, sier Sperre, som var ferdig utdannet prest i 1997.

LES OGSÅ: Taiwan først i Asia med likekjønnet ekteskap

Åpen kirkegruppe

Kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum ser også fram til 1. februar.

– Dette er det mange som har jobbet for i mange, mange år. Når det blir en realitet vil det føre til gledestårer hos mange. Samtidig vet jeg at dette er en vanskelig dag for mange også, sier hun og presiserer at den gamle liturgien fortsatt kan brukes.

– Er det noen som fortjener en ekstra takk?

– Det er det, og særlig Åpen kirkegruppe og pionerene der som har stått på i alle år. Det er mange homofile og lesbiske som har jobbet intenst og utrettelig i mange år, så listen over navn er lang.

Mer fra: Nyheter