Nyheter

Biskop roser statsrådens julehilsen

Biskop Halvor Nordhaug berømmer kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) som i omstridt julehilsen etterlyser stolthet over norske verdier, kristen tro og kultur.

I gårsdagens Vårt Land gikk retorikkekspert Kjell Terje Ringdal hardt ut mot kulturministerens julehilsen på Facebook, der hun omfavner typiske norske verdier, tradisjoner og kristentro.

LES INNLEGGET: Hellelands julehilsen på Facebook

– Hun maner fram et trusselbilde i en tid der vi trenger økt forståelse for det flerkulturelle, mener Ringdal, som knytter deler av budskapet opp mot populistiske og intolerante strømninger med snev av fremmedfrykt.

LES MER: Helleland fisker i rørt vann

Nordhaug roser Helleland

Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug synes det er flott at Helleland trekker fram verdien av vår kristne tro og tradisjon:

– I en julehilsen må selvsagt statsråden kunne si noe om julen som en kristen høytid og kristne tradisjoner som bevaringsverdige, samt trekke inn noe av den positive nostalgien som ligger i den norske julefeiringen.

– Framstår Helleland ekskluderende overfor ikke-troende eller minoriteter med annen tro?

– Nei, det må være lov å påpeke at vi med våre verdier har klart å skape et samfunn som store deler av verden anser som et modellsamfunn. Det må vi kunne være både stolte og takknemlige over, men uten å stenge ute andre av dem som har en selvsagt rett til å være del av dette fellesskapet, sier Nordhaug.

LES MER: Beskyldes for å spre løgn

Bringer oss nærmere kirken

Helleland tror mange «opplever at jula bringer oss nærmere til den kirken mange av oss tilhører»:

– Vi våger å være tydeligere om vår kristne tro og tradisjon når det er jul enn ellers. Det synes jeg er bra. Vi kan tåle å bli mye tydeligere ellers i året også, skriver statsråden.

Biskop Nordhaug mener dette er gode og riktige betraktninger.

– Det er i hvert fall helt sikkert at veldig mange flere går til gudstjeneste i julen enn ellers i året. Dette er utvilsomt den tiden i året der det er mest medvind i kirkens seil. Så kan man alltids spørre hvor dypt dette stikker, men min grunnholdning er at folk oppsøker kirken i julen fordi dette gir dem noe verdifullt, ikke bare stemningsfull kling-klang.

LES MER: Muslimer får skylden når julegudstjenester kritiseres

Tydelighet og raushet

Helleland understreker at toleranse ikke er det samme som utydelighet. Hun framholder at «den som er tydelig og trygg i sin egen tro og tradisjon, kan med større raushet møte dem som tror annerledes, med respekt og åpenhet».

Halvor Nordhaug er enig i at det gjerne er de som er utrygge som opplever annerledeshet som noe truende. Han påpeker at i debatten om asylpolitikk er kirken alltid på den sjenerøse siden:

– Praktisk talt alle utsagn fra Den norske kirke i dette spørsmålet handler om at regjeringen må være mer åpen og raus for dem som kommer hit og trenger beskyttelse, uansett tro og livssyn. Å ha en tydelig tro betyr ikke å stenge det fremmede ute, understreker Nordhaug.

LES MER: Erna Solberg i asylfeide med biskoper

Spiller på populisme?

Kritikere mener Helleland spiller på populisme.

– Hun trekker inn en eliteskepsis som passer godt inn i aktuelle trender med Brexit og Trump. Jeg skjønner at noen anklager henne for å slå på den klokken der, men jeg er mest opptatt av hennes positive vilje til å bevare det kristne. Så får vi tåle at ikke alle hensyn og nyanser kan komme med i en kort julehilsen, sier Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug.

Virker ekskluderende

Jødiske Ervin Kohn mener det Helleland sier om julen er viktig:

– Julen er en kristen høytid. Den er dessverre i ferd med å bli en nasjonal høytid, og det er ekskluderende. Vi ikke-kristne anerkjenner nemlig julens kristne karakter og opphav, sier Kohn, nestleder i Antirasistisk Senter og styreleder i Det mosaiske trossamfunn i Oslo.

Han legger til at selv om ikke-kristne liker julestemningen og tar del i noen av tradisjonene, så vil det være intolerant å forvente at de deltar i kristne gudstjenester eller avsynging av kristne salmer.

Partikollega refser

På Facebook refser stortingspolitiker Heidi Nordby Lunde (H) Helleland for å «gni inn i trynet på andre» enkelte verdier bare fordi de er norske.

«Jeg er ikke anti-norsk, flau (selv om det her gjør at jeg begynner å bli) over egen kultur, nasjonalitet, tradisjoner eller hva pokker dere gnåler om – bare fordi jeg faktisk foretrekker noe annet enn hva DERE trekker fram som norsk», skriver Lunde på sin private Facebook-side ifølge Dagbladet.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter