Nyheter

Ernas nye menn provoserer sentrum

Toppene i KrF og Venstre med felles motmarkering – tok avstand fra statsministerens høyredreining av regjeringen.

– Statsministeren tar regjeringen et godt steg til høyre. De som drømmer om en firepartiregjering, er ikke nærmere dette i dag, sa Venstre-leder Trine Skei Grande på KrF og Venstres markering i Stortingets vandrehall.

KrF-leder Knut Arild Hareide sa seg enig.

For etter at statsminister Erna Solberg gjorde alvor av å utnevne Frps Per-Willy Amundsen til ny justisminister etter Anders Anundsen, er det irritasjon blant regjeringens støttepartier.

Amundsen kommer på plass i samme departement som innvandringsminister Sylvi Listhaug.

– Nå er det to statsråder som begge er klimafornektere i ett og samme departement. Og de har en retorikk som ikke akkurat oppfattes som inkluderende, sa Grande.

Statsråd-CV: Årsenhet i kristendom

Frps oljeminister Tord Lien ble i statsråd tirsdag ettermiddag erstattet av Terje Søviknes. Den nye overraskelsen var Høyres Frank Bakke-Jensen fra Finnmark. Han har sittet sju år på Stortinget, sist i Næringskomiteen og blir europaminister etter Elisabeth Aspaker.

Bakke-Jensen har vært både ordfører og lærer i hjemkommunen. Som lærer fylte han på med en årsenhet i kristendom livssyn ved Høyskolen i Finnmark.

Men det er først og fremst Solbergs nye mannskap fra Frp som skaper mistro. KrF-leder Hareide poengterte at det først og fremst er politikken Amundsen må bedømmes etter, men la til:

– Er man statsråd skal man være det for absolutt alle. Det er en forventning. Objektiv sett oppleves ikke dette som noen invitasjon til sentrum, snarere tvert i mot, sa KrF-lederen.

LES OGSÅ: Rystes over nytt statsrådbytte

Side om side – mot høyredreining

På spørsmål fra Vårt Land om hva den felles markeringen fra de to partiene egentlig markerte, svarte Grande og Hareide at det også var praktiske grunner til at de stilte opp som duo.

Men de to partitoppene har ikke stått side om side på denne måten før for å kommentere Solberg-regjeringens veivalg.

Grande var hakket kvassere enn Hareide. Statsrådskiftene er for henne et tredje punkt på en liste der Solberg-regjeringen gjør feil grep:

• Det første punktet var at regjeringen søkte flertall sammen med Ap i innstrammings- og integreringspolitikk.

• Det andre var å møte KrF og Venstre med et ultimatum i budsjettforhandlingene.

– Derfor vil jeg nå ha forsikringer fra statsministeren om den fortsatt står for politikken vedtatt i stortingssalen, sa Grande.

Også statsrådsutnevnelser i blå retning vil i følge Grande bety noe når samarbeidsløsning velges under Venstres landsmøte neste år.

SV: Høyrepopulister i sving

SV-leder Audun Lysbakken mener de to sentrumspartiene er mye skyld i situasjonen selv. Han sier de burde brukt budsjettkrisen til å felle Høyre/Frp-regjeringen.

– Det blir stadig flere høyrepopulister i regjeringen. Det ender opp med at den ene høyrepopulisten etter den andre kommer inn og bruker Erna Solbergs regjering som en plattform, sier han til Vårt Land.

LES OGSÅ: Er det virkelig slik Erna og Høyre vil fremstå?

Lese seg opp

Det var ventet at Solberg ville snu på mannskap én gang til før valget. Derfor vil et skifte nå ved juletider gi regjeringen arbeidsrom:

• Nye statsråder får ro og anledning til å «lese seg opp» i juleferien.

• De nye profilene vil da være på plass i god tid før arbeidet med det nye statsbudsjettet. Regjeringens budsjettkonferanse avvikles alltid tidlig i mars.

• Da innledes dessuten landsmøtesesongen – der nye statsråder gjerne får en rolle i å skape ny begeistring internt i regjeringspartier.

• Og skulle det gå dårlig for en sittende regjering ved et valg, er det alltid en fordel å gi et utvalg av fremtidens partiprofiler litt statsrådserfaring på CVen.

Mer omfattende i fjor

Fjorårets statsrådbytter var hakket mer omfattende enn gårsdagens. Like før jul 2015 overtok Linda Hofstad Helleland (H) som kulturminister etter Thorhild Widvey (H).

Vidar Helgesen (H) gikk fra statsråd ved Statsministerens kontor over til å bli klima- og miljøminister etter Tine Sundtoft (H). Anniken Hauglie (H) ble ny arbeids- og sosialminister etter Robert Eriksson (Frp) og Jon Georg Dale (Frp) overtok jobben til Sylvi Listhaug som landbruksminister.

Det var i førjulsdagene i fjor at nettopp Listhaug ble ny statsråd med ansvar for asyl- og innvandringsfeltet. Og Per Sandberg (Frp) tok over som fiskeriminister og Elisabeth Vik Aspaker (H) som europaminister.

Listhaug var i gang fra første minutt. Få dager senere og midt i romjulen overrasket hun hele det politiske Norge med å lansere ny innstrammingspolitikk og dominere mediebildet fullstendig.

LES OGSÅ: Stortinget vil ikke stramme inn abortloven

Nye statssekretærer

Som en følge av statsrådsskiftene mister flere profilerte Frp-politikere stillingene som statssekretærer. Ut går blant annet Ove André Vanebo, Gjermund Hagesæter og Hanne Caroline Simonsen Iversen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter