Nyheter

– Avgjørende for kirkens fremtid

Prestespirer ved Universitetets teologiske fakultet reagerer på bispeutnevnelse. Skal kirken favne flere, må universitetsteologer få innflytelse, mener student.

– Vi som studerer ved Det teologiske fakultet ved Universitetet i Oslo engasjerer oss i at det er såpass lenge siden Den ­norske kirke valgte en biskop med bakgrunn herfra, sier student­utvalgsleder ved TF, Karoline ­Stigum Kvalø.

Kirkerådets valg av Ivar Braut som ny Stavanger-biskop har vakt reaksjoner.

LES OGSÅ: Sigurd Osberg: Skillet mellom MF og TF er ikke aktuelt lenger

Debatt om bispeutnevnelse i Stavanger

Ikke bare føler sympatisører av Åpen folkekirke seg sviktet av egne kirkerådsmedlemmer, som stemte for en homo­konservativ kandidat: Den tapende kandidaten Torstein ­Lalim og dekan Aud V. Tønnessen snakker om et «glasstak» for kandidater med utdannelse fra TF.

Tønnessen skriver på Verdidebatt at professorer og biskoper fra TF har kunnet gå foran i viktige spørsmål som homofilt samliv, fordi de kom fra en annen og friere fagkultur enn den ved Menighetsfakultetet (MF). Hun synes det er historieløst å tro at teologer med bakgrunn fra et breddeuniversitet uten bånd til kirken ikke kan være viktig for kirkens veivalg igjen.

LES OGSÅ: Lalim: «Synd og skam at ingen biskoper er fra Det teologiske fakultet»

Mener Sigurd Osberg tar feil

Den nest siste TF-biskopen, Sigurd Osberg (1990-2003), var den første som tok opp homofilt samliv på bispenivå. Men lørdag sa han at han ikke tror «de gamle skillene mellom MF og TF er aktuelle lenger».

TF-student Andreas Alexander 
Nordvang-Sandvold Fosby ­mener Osberg tar feil.

– Det er en forskjell i kirkesyn knyttet til hvem som er «innenfor» eller «utenfor». TF forblir den trygge plassen for dem som føler seg holdt «utenfor», skriver Fosby i en e-post.

Det har noe å si noe for kirkens veivalg om TF-kandidater når opp, skal vi tro ham:

– Skal man være en kirke for alle, eller for de som er regelmessige kirkegjengere? Skal man ytre seg mer politisk, eller kun drive med såkalt «åndelig aktivitet», spør Fosby, som var kandidat for Åpen folkekirke ved kirkevalget i fjor.

VERDIDEBATT: «Universitetsutdannede biskoper har vært avgjørende for å endre norsk kirkehistorie»

– TF viktig for Den norske kirkes fremtid

Ifølge Fosby  TF har vært marginalisert det kirkelige fellesskap, fordi «mange mente at TF var for liberale». Men fordi universitetsteologien «har vært utsatt for harde kamper» er den bedre rustet til å møte «den stadige økende kunnskapsmangelen om kristendom blant kirkens medlemmer», mener Fosby.

Han tror det er viktig at ­institusjonen som har lagt grunnlaget for kirkelig nyorientering får innvirkning på prosessen videre.

– Det har betydning for hvordan man nå går frem for å nå LHBT-personer (lesbiske, ­homofile, bifile og transpersoner, journ.anm.). Mange har opplevd grove krenkelser av kirken og dens medlemmer. Det er TF som har den avgjørende kompetansen for å tilnærme seg denne gruppen, sier Fosby.

VERDIDEBATT: Voldsomme reaksjoner mot bispevalg gjør meg bekymret

Rektors prinsipp

MF-rektor Vidar L. Haanes sier til Vårt Land at 
han av prinsipp ikke går i 
debatt med ledelsen ved TF.

Leder i Menighetsfakultetets studentråd, Fam Karine Heer Aas, viser derimot til at MF i ­senere år har satset på samfunnsfaglige studieprogrammer. Siden MF er mye mindre enn universitetet, blir det mer kontakt og diskusjon mellom teologistudenter og samfunnsvitere, og mellom lærere og elver, mener hun. Aas understreker at et mangfold i kirken gir «en bredere teologi og favner mer av befolkningen».

Nylig avgåtte fagansvarlig og nestleder i MFs studentråd, Line Lindholm, mener begge læresteder «etterstreber en akademisk tilnærming til teologi».

– Ved TF er man mer opptatt av for eksempel kjønnsperspektiver i teologi og religion, og kan fremstå som noe mer «politiserende», sier Lindholm.

Studentmassen ved MF har blitt mer mangfoldig, både i kirkelig bakgrunn og standpunkter. TF tiltrekker seg på sin side ikke like mange «konservative», er ­hennes inntrykk.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter