Nyheter

Brende: Kan ta tiår å lande en fredsavtale

Utenriksminister Børge Brende (H) sier norsk fredssuksess henger sammen med viljen til å engasjere seg diskret og over tid. Nå venter økt trykk.

26. september ble Brende takket av FARCs toppleder Rodrigo Londono og Colombias president Juan Manuel Santos foran tusenvis av jublende colombianere i Cartagena, da partene kunne feire­ første enighet om fredsavtale etter over 50 års blodig konflikt.

Krever tålmodighet

– Colombia-prosessen er et godt eksempel på at det kan ta flere tiår å nå fram til en endelig fredsavtale, påpeker Brende.

Nå kan UD vente ytterligere­ trykk for å ta freds- og for­soningsoppdrag. Selv blant de få som ender med norsk engasjement, forblir mange hemmelige, skrev forskerne Henrik Thune og Leiv Lunde i en bok i fjor.

– Ofte skjer innsatsen i det stille,­ som direkte støtte til parter­ eller som støtte til FN eller­ ­andre aktørers rolle. En grunn til at Norge ofte får spørsmål om å bidra er at vi har evnen til å ­engasjere oss diskret og over tid, sier utenriksministeren.

LES MER: Suksess gir flere fredsjobber

Har skaffet stor kompetanse

Brende påpeker at Norge siden begynnelsen av 1990-tallet har bygget opp betydelig kompetanse på fredsprosesser:

– Erfaringene fra blant ­annet Midtøsten-konflikten, Guatemala,­ Sri Lanka, Filippinene, Sør-Sudan og nå sist Colombia har gitt oss kompetanse som er etterspurt i en rekke konfliktområder.

LES MER: Etterlyst: Norsk fredssuksess

I tillegg til fredsprosessen mellom den colombianske regjeringen og den andre geriljagruppen ELN, er Norge offisiell tilrettelegger i prosessen mellom den filippinske regjeringen og kommunistbevegelsen NDFP.

Norge er også engasjert i en rekke andre konfliktområder, blant annet Myanmar, Somalia, Afghanistan, Sør-Sudan, Syria og Irak.

LES MER: Bildene bak Colombia-freden

Solid avtale gir lærdom

Brende skryter av de mange norske diplomatene som har deltatt i forhandlinger, ikke minst for fred i Colombia, og opparbeidet viktig kompetanse på en rekke områder.

– Det omfatter viktig kunnskap om hva som skal til for å nå fram til en fredsavtale som kan la seg gjennomføre på sikt. ­Colombia-avtalen er solid, og den gir viktig lærdom som kan brukes i andre prosesser, sier utenriksminister Børge Brende.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter