Nyheter

KrF: «Blåøyd» av Høyre

Høyre driver ønsketenkning når de tror dagens fire makkere kan holde sammen etter valget, sier KrF-topper. Flere går også mot å droppe støtte til en ny regjering med Frp.

Bilde 1 av 8

KrFs tillitsvalgte mener Høyre lar egne ønskedrømmer stå i veien for virkeligheten - i «blåøyd» tro på at dagens fire makkere holder sammen etter valget.

I går skrev Vårt Land at nær alle Høyres fylkesledere fortsatt mener det er realistisk å jobbe for et fornyet samarbeid mellom KrF, Venstre, Frp og Høyre.

– Det skjønner jeg ikke helt hvor Høyre tar fra, sier Trude Brosvik, fylkesleder i Sogn og Fjordane.

– Det er jo lov å drive med ønsketenkning. Men de kan ikke få både oss og Frp, sier fylkesleder i Oppland KrF, Toril Kristiansen.

LES MER: Høyre tror sentrum vil være trofaste

KrF: De er tydeligvis «sterke i trua»

Vårt Land har snakket med 13 av KrFs 19 fylkesledere samt noen av partiets folkevalgte. Flertallet er forbauset over at Høyre ikke har forstått KrFs tydelige budskap.

– Jeg må si de er sterke i trua, sier Nordlands fylkesleder Per Pedersen.

– Det virker som de ikke har tatt det vedtaket vi har gjort helt innover seg, sier Hedmarks Ole Døvik.

– De burde lese hva de står. Om Høyre har en policy om at de vedtar en ting og gjør noe annet etterpå så får det være. Men KrF står hvert fall på det de vedtar, sier Per Pedersen i Nordland.

LES OGSÅ: Slik vil regjeringsbråket påvirke samarbeidet

Vil skrote samarbeidsavtale

KrF-toppene mener Høyre hvert fall burde forstått at KrF mener alvor med sitt formelle vedtak om å ikke regjere med Frp.

I gårsdagens Vårt Land sa en av Høyres fylkesledere at han fortsatt håper å få KrF og Venstre med i regjering med Frp og Høyre.

Men flere av KrFs fylkesledere går også langt i å antyde at en fornyet samarbeidsavtale også i praksis er skrotet.

– Vi sa ganske tydelig at hvis ikke det ligger an til å bli en regjering med Høyre, Venstre og KrF som vi ønsker, vil vi mest sannsynlig gå i opposisjon, sier Brynjar Høidebraaten, fylkesleder i Østfold.

LES OGSÅ: Valgforsker: Erna står i en fastlåst situasjon

Tydelig på at de ønsker å regjere

Riktignok er det åpning i KrFs samarbeidsvedtak for å videreføre dagens avtale – eller gi støtte til en mindretallsregjering med Frp/Høyre-regjering i Stortinget selv om de selv går i opposisjon.

Men flere av fylkeslederne legger vekt på at Høyre også burde merket seg KrFs tydelige signaler om at de vil i regjering.

– Vi har gjort et vedtak som sier det er uaktuelt å gå i regjering med Frp. Og vi har vært veldig tydelig på at vi ønsker å gå i regjering, sier Trude Brosvik i Sogn og Fjordane.

– Jeg tror ikke vi har lyst til å være støtteparti etter valget. Vi har lyst til å være i regjering, sier Toril Kristiansen i Oppland.

LES OGSÅ: Forholdet til sentrum varig skadet etter budsjettbråket

Kan blokkere en Frp/Høyre-regjering

Det kan i praksis bety at KrF kan melde overgang til Ap, dersom partileder Jonas Gahr Støre klarer stable på beina et styringsdyktig alternativ etter valget. KrFs samarbeidsvedtak er såpass åpent at også dette er mulig, og formuleringen om at en «ikke-sosialistisk regjering skal gi ikke-sosialistisk regjering» er skrellet bort.

For selv om Høyres Erna Solberg er KrFs favoritt som statsminister, regnes det som usannsynlig at Venstre, Høyre og KrF vil danne flertall alene. Da må de få med seg Senterpartiet, som har sagt de ikke vil velge seg Høyre. Det gjør Høyre avhengig av Frp – men de har sagt at de ikke vil støtte en regjering de ikke selv er en del av.

Selv om KrF ikke går i regjering kan det også hende at de vil velge å støtte en annen konstellasjon enn Frp/Høyres.

– Hvis stemmegivningen vil bli helt lik som nå ved valget, tror jeg faktisk vi vil si nei til å støtte en regjering med Frp, sier Jon Christian Anker i Troms.

LES OGSÅ: Bondevik var stolt av KrF da de brøt

Kan være en «blåøyd» optimisme

Likevel har KrF-erne en viss forståelse for at Høyre ikke kan si noe annet akkurat nå.

– Jeg har ingen forventning om at Høyre vil si at de velger sentrum. Jeg har respekt for det de har sagt – også tenker jeg at de sier det i en langsiktig valgkampstrategi, sier Pål Kårbø. fylkesleder i Hordaland.

Hedmarks Peder Hodøl sier seg enig, men vil tilføye:

– Men det kan også være en litt blåøyd optimistisk tankegang. Ut fra at de tenker det har gått bra mange ganger før, selv om det har vært tøffe tak.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter