Nyheter

Pepper til støtteparter

Venstre og KrF får ikke budsjettfred i langt tid fremover. SV og Sp refser seiersrekkene og klimapakken.

– Regjeringen tilbyr en gris av et budsjett, og så tilbyr Venstre seg å sminke grisen, hamret SVs Snorre Valen midtveis i årets finansdebatt.
Der SV i forrige uke ga ros for at de to støttepartiene for at de var modige og brøt budsjettforhandlingene med regjeringen, sparker de nå med spisse sko. Også Sp refser – men på en litt mykere måte.
At Venstre og KrF til slutt inngikk en budsjettavtale med regjeringen, skal etter det Vårt Land forstår føre til en serie påminnelser fra SV i den lange valgkampen. Spesielt mot Venstre, som er miljøkonkurrent.
– Venstre begraver klimaforliket mer enn de forsterker det, sa Valen, den av SV-toppene som gikk hardest ut.

SV: «Vi var bedre»
– Mener du virkelig at Venstre med miljøinnsatsen sminker en gris, Valen?
– Ja, det mener jeg.
– Men SV satt åtte år i regjering og folk husker klimaløfter og skandalen rundt Mongstad. Kan du garantere at dere var så mye bedre?
– Ja, fordi utslippene gikk ned da vi styrte. Med den budsjettavtalen vi har her, følger vi ikke opp klimaforliket. Alternativet for de to partiene ville vært å danne et flertall med oss og Ap, svarer Valen.
Selv Rasmus Hansson fra Miljøpartiet De Grønne (MDG) fikk refs av SV for å ha gitt KrF og Venstre litt honnør for budsjettgjennomslag.
LES OGSÅ: Grande: Bråket påvirker regjeringsvalg

Sp i fristil
I budskap var Senterpartiet mer på kollisjonskurs i finansdebatten med de to andre sentrumspartiene enn på lenge. Sp forsøkte først og fremst å vinne konkurransen med Frp om billig drivstoff.
Om Frps aksept for økte driftstoffavgifter i bilpakken, sa Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum:
– Det er tidenes løftebrudd å øke driftstoffavgiftene mer enn vi rødgrønne i regjering klarte på åtte år.
Dessuten hamret Sp løs på distriktsprofilen, som KrF er glade at de fikk styrket i avtalen.
– Sp høres ut som et Frp fra 90-tallet, parerte Venstre-leder Trine Skei Grande uti debatten.
Også i KrF var man oppgitt over Sp. KrF-talsmann Hans Olav Syversen ba kort og godt Vedum heller sette seg ned og «se på forliket og komme med tiltak ved en senere anledning».
LES OGSÅ: Millioner til kirke – dryss av hjertesaker

Valgkamp-vorspiel
Etter budsjettdebatten er den lange valgkampen for alvor i gang. Galluptallene viser at både SV, KrF og Venstre kan komme i kamp mot sperregrensen i september neste høst.
Da kan retorikken bli stadig kvassere i krangelen om hva slags regjering partiene bør støtte.
– Dette er den økonomiske elitens regjering. Det er uforståelig at KrF og Venstre holder sin beskyttende hånd om den, lød det fra Lysbakken.
Ap lot mellompartiene være mer en i fred enn under fjorårets debatt. Men også Aps talere ristet litt i KrFs forlikstriumf om 1500 kontantstøttekroner.

En fødsel
Mellom regjeringspartiene og Venstre/KrF hadde støyen senket seg etter forrige ukes kaos og kamp. De takket hverandre for innsatsen etter budsjettforliket.
Poenget før start var i alle fall ikke til å demonstrere enda mer splid og spetakkel de fire imellom. Men både KrF og Venstre hadde behov for noen kritiske hilsener og KrF-lederen gjentok oppgjøret han flere ganger har kommet med om ultimatum som arbeidsform.
– En mindretallsregjering som stiller ultimatum, styrer i realiteten mot en regjeringskrise, sa KrF-leder Knut Arild Hareide.
Venstre-leder Grande la inn et forsvar for at uenighet og kamp skal være synlig i et demokrati.
– Jeg har aldri vært gjennom en fødsel, men fikk et tilnærmet begrep om hva det er. Det er viktig ikke å bedømme prosessen, men resultatet.
LES OGSÅ: Erna kan bli felt – KrF ingen redningsbøye

Sandbergs ord
I mandagens utgave av Aftenposten bekreftet Frp-nestleder Per Sandberg at partiet ville vært ute av regjering om bilpakken hadde blitt endret i forhandlingene. Han sa også at han «ikke hadde felt noen tårer» hvis forhandlingene ikke hadde lykkes.
– Det er rene ord for pengene: At det ikke er så viktig å sitte i regjering. Det er et signal vi merker oss. For KrF er det å sitte i regjering derimot viktig, sa Hareide i innlegget sitt.
Hverken finansminister Siv Jensen eller statsminister Erna Solberg ville innrømme at budsjettkaoset har skadet regjeringspartiene. Solberg fastslo at prosessen hadde vært «krevende».
– Men alle har strukket seg til et resultat, sa hun.

«Ambisiøse partier»
At en vanskelig prosess faktisk endte med avtale, «viser hvor ambisiøse samarbeidspartiene har vært på vegne av dem som har gitt oss tillit».
Både Ap og Sp mente ansvaret for årets forsinkelser og budsjettstrid lå ett sted: I regjeringspartiene. Ap-leder Jonas Gahr Støre gjentok formuleringen han kom med i forrige uke og som ble til overskrifter flere steder:
– Slik styres ikke et land.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter