Nyheter

Forhold blir aldri som før etter budsjettbråket

Bare et knapt år før valget skaper budsjettbråk og brudd varige sår ­mellom ikke-sosialistiske partnere. Også forholdet Venstre-KrF settes på ny prøve.

Kilder i sentrumspartiene sier nå rett ut at forholdet imellom de fire samarbeidspartiene kan bli vanskelig å lege. Man spør seg om det i det hele er mulig før stortingsvalget neste høst.

Tirsdag ettermiddag hadde Venstre fått nok og brøt med regjeringen. Før dette håpet kilder i regjeringspartiene at ufred ville gå over. For når det handler om budsjettkroner «vil det nødvendigvis bli konfrontasjoner».

Grande: Ville unngå slike sår

Men ­innad i KrF og Venstre frykter sentrale aktører som Vårt Land har snakket med, at budsjettkrangelen nå har ødelagt for mye. Den har vart for lenge – og demonstrert at egeninteresser veier tyngre. Da kan ikke samarbeidet lenger bli som før.

På direkte spørsmål om hvor skadet samarbeidet nå er blitt, innrømmer Venstre-lederen:

– Dette skaper jo sår mellom de borgerlige partiene, sår jeg hadde håpet at vi skulle unngå, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

– Det er derfor jeg har hatt et håp om at vi kunne bli enige og få til noe godt, tilføyer hun.

LES OGSÅ: KrF under press etter Venstres brudd

Turbulens på Tinget

Utover tirsdagen bygget partier fronter. Etter et mislykket krisemøte i statsministerboligen hadde Venstre og KrF med seg så lite tilbake at Grande varslet at det kunne bli brudd i forhandlingene.

Samtidig rigget Frp til gruppe­møte om budsjettkrisen, der ­utfallet ikke var klart før Vårt Land gikk i trykken.

Om formiddagen kom det overskrifter om at Frp ville kaste Venstre ut av budsjettarbeidet. Den tonen overrasket ikke sentrumspartiene. Senere brøt Venstre på egen hånd.

Nettopp måten Frp har opptrådt på – og det som hevdes å være statsminister Erna Solbergs manglende kustus på ­regjeringspartneren – forsurer mer enn noen gang forholdet til KrF og Venstre.

Bildet av de fire partilederne som skulle samarbeide også etter neste valg, har de siste ukene falmet. Det innser flere sentrumsprofiler. Og det skaper selvsagt også frykt for at budskap i valgkampen og partienes egne regjeringsalternativer kan bli svekket.

LES OGSÅ: KrF står uten plan B ved krise

På frysepunktet

På spørsmål fra Vårt Land om hva slags sår det nå er oppstått mellom partiene, svarer KrF-leder Knut Arild Hareide:

– Det avhenger av hvilken budsjettløsning vi til slutt lander på.

Mer enn det ville ikke Hareide si. Men på tomannshånd rister flere sentrale profiler i KrF på hodet. Det snakkes om et samarbeid på «frysepunktet».

Aktører i Frp mener de senest i helgen strakk seg langt for Venstre – og fatter ikke hvorfor spesielt Venstre ikke heller solgte seieren om at Frp i høst gjorde noe historisk «umulig»: Godtok økt bensinavgift.

Store deler av gårsdagen snakket KrF-topper strategi, etter at et utspill fra regjeringen igjen viste seg å være dårligere enn antatt.

LES OGSÅ: Nattmørkt for budsjettavtale

Sentrums-vennskap på prøve

Også mellom Venstre og KrF har det fire uker lange budsjettløpet satt vennskap på prøve. Det gjelder helst i partirekker under lederteamene.

I Venstre glemmer ikke noen at KrF var nær ved å redde regjeringen i fjor, da Venstre bestemte seg for å sette hardt mot hardt.

Partileder Hareide mente at flyktningstrømmen gjorde det feil å utsette landet for regjeringskrise. Men etter møteaktivitet landet KrF og Venstre på en samlet løsning likevel.

Men internt i Venstre frykter flere at KrF nok en gang kan bli fristet i det dramaet som akkurat nå utspiller seg. Og der det til slutt kan handle om regjeringens liv.

Internt i KrFs gruppe og apparat har flere de siste ukene påpekt overfor Vårt Land at Venstre har skapt for stor fallhøyde.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter