Nyheter

Ap dobler budsjettpenger til kirke

Mens KrF kjemper tøff sluttkamp om budsjettkroner med Høyre/Frp, høyner Ap sitt løft for Den norske kirke.

Ikke nok med at Ap satte av 20, 5 ekstramillioner til kirkelig drift og omstilling i det alternative budsjettforslaget sitt. I forrige uke flesket Ap til med mer.

Nå vil Ap bevilge hele 33 millioner kroner mer enn Høyre/Frp, da til omstilling i Den norske kirke.

Ap er opptatt av at de ansatte skal ha trygghet for arbeid også under omstilling, at de kan utføre sine arbeidsoppgaver og samfunnsoppdrag på en god måte. Derfor foreslår Arbeiderpartiet 33 millioner mer enn regjeringen til omstilling, uttaler kirkepolitisk talsperson, Tone Merete Sønsterud.

LES OGSÅ: Kirkepenger i fare

Bruker asylpenger som er til overs

Ap vedtok påplusningen da styret for stortingsgruppen møttes i forrige uke. Til å finansiere ekstrasatsingen benytter Ap midler fra de 1,8 ekstramilliardene som regjeringen mener landet vil spare på integrerings- og asylfeltet neste år. Lavere tilstrømning gjør nemlig at integreringskostnader synker.

Ledelsen i Den norske kirke har de siste ukene ropt varsko. Den ønsker seg 76 millioner ekstra i statsbudsjettet til driftsbudsjettet sitt for 2017. Dersom ikke driftsbudsjettet styrkes, kan opptil 60 prestestillinger forsvinne.

Økende kirke-uro

Vårt Land skrev i forrige uke om økende uro i Den norske kirke for at budsjetthøsten på Stortinget kan ende med null ekstrakroner. For dersom ikke KrF/Venstre oppnår en budsjettavtale med Høyre/Frp kan en ekstrabevilling gå fløyten.

KrF – som ønsker 76 millioner ekstra til kirken – kan ikke mobilisere flertall for påplusninger uten at man blir enige med Høyre/Frp i en skriftlig avtale.

– Vi er veldig urolige for det som nå skjer og følger situasjonen nøye. Den er jo høyst uavklart. Vi har hatt et håp om plusspenger til kirken. Hvis ikke, blir det kjempevanskelig å se hvordan vi i det hele tatt skal kunne håndtere dette, sa direktør i Kirkerådet, Jens-Petter Johnsen, til Vårt Land nylig.

LES OGSÅ: Sp serverer pengepakke mot prestekrise

Samarbeidssjanser

Ved siden av Ap er det Sp som står KrF nærmest i å foreslå ekstramillioner til Den norske kirke. I Sps alternative budsjett foreslår partiet å plusse 50 millioner ekstra på kirkens driftsbudsjett.

Men skulle hele den borgerlige budsjettprosessen havarere, så vil Ap, KrF, Sp ikke kunne mønstre flertall for kirkesatsing alene. De trenger støtte fra Miljøpartiet og minst ett parti til – SV eller Venstre – for å skape flertall uten regjeringspartiene. SV har tidligere i år uttalt at de ønsker å krympe støtten til Den norske kirke.

LES OGSÅ: Kirken i budsjettkamp mot nedbemanning

Rentekompensasjon

Aps stortingsgruppe foreslår også 0,5 millioner mer enn regjeringen til rentekompensasjonsordningen for kirkebygg.

– Det er i dag et stort etterslep på vår felles kulturarv, kirker og andre verneverdige, historiske bygg. Disse er av stor religiøs, kulturell og samfunnsmessig verdi, også for de som ikke er en del av et trossamfunn, uttaler kirketalskvinne Sønsterud.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter