Nyheter

Biskop sier nei til bibelutdeling

– Hovedproblemet er ikke at folk ikke har bibel, men at de ikke bruker den, sier biskop i Borg Atle Sommerfeldt.

Bibelen til Alle Østfold (BTAØ) har ønsket å få Den norske kirke med på laget. Målet med aksjonen er å dele ut bibler til alle de 127.000 husstandene i fylket. Tilsvarende aksjoner er utført i Nord-Norge. Men i Østfold får de ikke drahjelp fra biskopen: Atle Sommerfeldt sagt nei til at Borg bispedømme deltar i prosjektet.

– Vi mener at hovedproblemet er at folk ikke bruker biblene – ikke at de ikke har, eller ikke har råd til å kjøpe en, sier han.

Totalt må aksjonsgruppen samle inn rundt 8 millioner kroner for å ha én bibel til hver husstand i Østfold.

LES OGSÅ: Oppdrag: Bibelen til alle

– Dårlig begrunnet tiltak

– Det er et veldig stort beløp. Bibelselskapet samlet inn 42 millioner kroner i hele Norge i fjor. Det viser hvor ressurskrevende dette er. I tillegg kommer arbeidet med utdelingen, sier han.

Den norske kirke i Østfold deler allerede i dag ut en rekke bibler, blant annet til konfirmanter og brudepar.

– Ufordringen er at de ikke bruker biblene. Vi vil heller legge inn ressursene her, sier Sommerfeldt.

Prestene i bispedømme skal derfor ikke bruke arbeidstiden sin på «Bibelen til alle»-prosjektet.

– Men hva de gjør i fritiden sin, legger jeg meg ikke oppi. Menighetsrådene kan selvsagt engasjere seg hvis de ønsker, men jeg mener som sagt at det er dårlig begrunnet hvorfor dette er et viktig tiltak i Østfold, sammenliknet med ressursbruken, sier han.

Skuffede aksjonister

– Vi er skuffet over at biskopen ikke vil støtte oss. Vår visjon er mer enn å tilby en bibel til alle, men et verktøy til å skape enhet blant kristenfolket gjennom et prosjekt som vi alle kan samarbeide om, nemlig Bibelen. Det er derfor trist om noen velger å stå utenfor, sier Anders Hverven, leder for BTAØ.

Ungdom i Oppdrag stod bak da Bibelen ble delt ut i Finnmark og Nord-Troms. Organisasjonen er også involvert i Østfold, men foreningen Bibelen til alle Østfold ledes av et tverrkirkelig styre. Hverven selv tilhører Den norske kirke.

Vil inspirere

– Vi ønsker også at Bibelen skal brukes og vil sette den på dagsorden gjennom aktiviteter omtale i media, teater, inspirasjonssamlinger med mer. Alle i Østfold skal vite at vi er på vei rundt med Bibelen, sier Hverven.

Ifølge Det norske bibelselskap finnes det 1,6 bibler per nordmann. Men Hverven er ikke enig i at det er nok bibler i Østfold. Gjennom en undersøkelse gjort av Infact, har de avdekket at om lag halvpartene av østfoldingene ikke har en lesbar bibel.

– Vi ser at det er en bibelfattigdom i Østfold. Selv om det kanskje er flere enn én bibel per husstand, så er det skjevt fordelt. Det noen som har mange, mens mange har ingen, sier han.

LES OGSÅ: Ingen ideel introduksjon til troen

Innsamling

For å kunne bestille biblene må BTAØ samle inn eller garantere for 6 millioner kroner som gir nok bibler til 70 prosent av husstandene. De har satt en deadline til mars neste år. Foreløpig har det kommet inn rundt 150.000 kroner, selv om innsamlingen ikke har startet ennå. Totalt har prosjektet et budsjett på rundt 8 millioner kroner.

– Det høres ut som en menneskelig umulighet, men vi har troa, sier Hverven.

Biblene har en trykketid på seks måneder. BTAØ håper at utdelingen kan foregå i oktober.

Biskop i nord positiv

Høsten 2014 delte Ungdom i Oppdrag ut bibler til husstandene i Finnmark. Da deltok daværende prost i Alta, Olav Øygard, på arrangement i aksjonens regi. Kort tid etter ble han utnevnt til biskop i Nord-Hålogaland. For et par uker siden deltok han på et arrangement knyttet til bibelutdeling i Nord-Troms.

– Jeg ser positivt på prosjektet som har vært i Finnmark og det som skjer i Nord-Troms nå. Jeg har hørt mange flotte fortellinger fra Ungdom i Oppdrag om at folk setter pris på Bibelen, sier han

LES OGSÅ: Hevder folk er blitt kristne etter bibelutdeling

Han fremhever den store, kirkelige bredden blant menighetene som deltar som en styrke.

– Sommerfeldt vil heller prioritere virkemiddel som får folk til å bruke Bibelen. Hva synes du om det?

– Det er en vurderingssak. Her i nord er det mange som bare har en gammel bibel i hylla. En ny bibel er mer tilgjengelig, sier Øygard.

– Er du uenig med bispekollegaen din?

– Det er 200 mil mellom bispedømmene våre, så det er ikke rart at vi kan komme til forskjellig beslutning. Det kan godt være at jeg hadde konkludert likt med Sommerfeldt om jeg hadde vært biskop i Borg, sier Øygard.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter