Nyheter

Makt til Trump-familien

Mens israelsk høyreside anser Donald Trump som et glimrende valg, stemte sju av ti jødiske­ ­­velgere i USA på Hillary Clinton. Trumps jødiske svigersønn kan bli en sentral brobygger.

Blir det en svært Israel-vennlig administrasjon, eller snarere med et snev av antisemittisme? Den polariserte debatten stilner neppe etter at Trumps datter Ivanka­ Trump og svigersønn Jared Kushner – begge ortodokse jøder – i går ble avbildet i samtale med Japans statsminister Shinzo Abe i Trump Tower.

– Det er ganske uvanlig å se et familiemedlem som er med på det første møtet mellom to ledere­, selv om det er uformelt, sier professor Yoshinobu Yamamoto ved Universitetet i Niigata.

Blir rådgiver?

Trump ønsker en sentral posisjon for Jared Kushner i den nye administrasjonen. 35-åringen kommer fra en velstående jødisk New Jersey-familie og har som Trump bygget en formue på eiendom. Han er gift med Trumps datter Ivanka­, som før de giftet seg i 2009 konverterte til jødedommen. Paret­ går i en moderne ortodoks­ menighet­ i New York, og oppdrar sine tre barn i jødisk tro.

Trump har bedt om sikkerhetsklarering for Kushner, som var en av hans mest betrodde rådgivere i valgkampanjen. En anti-nepotisme-lov fra 1967 forbyr politiske utnevnelser av presidentens familiemedlemmer, men det blir spekulert i om dette kan omgås ved at svigersønnen blir ulønnet rådgiver.

Kushner har holdt en lav profil i offentligheten. Han er utdannet ved Harvard, der han ifølge forfatteren Daniel Golden kom inn tross svake karakterer, etter at faren Charles Kushner hadde donert 2,5 milliarder dollar til prestisjeuniversitetet.

KOMMENTAR: Platon advarte om at demokratiet kunne omdanne seg selv til et tyranni

Christie oppsagt

Nå pågår en hard kamp om posisjonene­ i Trump-administrasjonen, der lederen for Trumps overgangsteam, New Jersey-guvernør Chris Christie, er oppsagt. Christie var aktor i saken som i 2004 endte med at faren til Jared Kushner ble dømt til to års fengselsstraff for skatteunndragelser, påvirkning av vitner og ulovlige valgkampbidrag.

I rettssaken kom det fram at Charles Kushner var rasende fordi hans egen søster ville vitne­ mot ham. Han hyret en prostituert for å forføre sin søsters ektefelle­, og sendte et videoopptak av stevnemøtet til søsteren­, for å prøve å presse henne til ikke å vitne.

Ifølge magasinet The New Yorker skal farens dype fall ha gått sterkt inn på sønnen, som mange mener nå får sin hevn ved at Christie har mistet den innflytelsesrike posten som leder for Trumps overgangsteam.

Israel

Statsminister Benjamin Netanyahu og Israels høyreside­ forventer at Donald Trump vil vise langt større forståelse enn Barack Obama for israelske myndigheters synspunkter i konflikten med palestinerne. De håper på mindre amerikansk press på bosettingspolitikken, og mindre rigid holdning om at tostatsmodellen­ er eneste løsning.

Trump lovet i valgkampen å flytte den amerikanske ambassaden­ fra Tel Aviv til Vest-Jerusalem. En slik flytting vil være i tråd med vedtak i den amerikanske Kongressen fra 1995, og vil ha stor symbolsk betydning.

Flytting vil imidlertid provosere palestinerne og bli oppfattet som ensidig amerikansk aksept­ av israelske ønsker, i et av de vanskeligste stridsspørsmålene i konflikten. Derfor har de tre siste amerikanske presidentene siden 1995 konsekvent undertegnet presidentdirektiver som for et halvt år om gangen utsetter iverksettelse av Kongressens flyttevedtak.

KOMMENTAR: Hva har Trump og Oslo-søppelet som hoper seg opp til felles?

Antisemittisme

I valgkampen brukte Trump en retorikk mange mener fyrte opp under­ antisemittiske myter. Blant annet­ advarte han om at Hillary­ Clinton «møtes i hemmelighet med internasjonale banker for å planlegge hvordan de skal undergrave USAs suverenitet», og at «globale maktstrukturer» rotter seg sammen mot vanlige amerikanere.

I en omstridt Trump-reklame ble kjente jøder som finansmannen George Soros, sentralbanksjef Janet Yellen og Goldman Sachs-direktør Lloyd Blankfein knyttet til utsagn fra Trump om at «de styrer maktens spaker», og at Hillary Clinton «samarbeider med disse menneskene som ikke har ditt beste i tankene».

Donald Trump har flere jødiske­ venner og rådgivere, og ingen har påvist at han er antisemitt. I valgkampen ble han imidlertid støttet av en rekke framtredende rasister og antisemitter, uten å ta konsekvent avstand fra deres holdninger.

Kontroversiell strateg

Etter valgseieren har utnevnelsen av Steve Bannon som sjefsstrateg forsterket denne kritikken, også i Israel. Den tidligere sjefredaktøren i alt-høyre-nettstedet Breitbart har ikke selv kommet med antijødiske uttalelser, men nettstedet har lagt ut enkelte saker som synes å spille på antisemittiske stereotypier og hvit overlegenhet.

Bannons tidligere kone hevdet­ under ed under skilsmisseprosessen­ at ektefellen misliker jøder, og nektet å sende barna til en privat skole med mange «sutrende­» jødiske elever. Dette­ var under en bitter strid, og barna­ begynte på den nevnte skolen.

Bannon har fått gode skussmål fra jødiske medarbeidere som avviser at han har gitt uttrykk for antijødiske holdninger.

LES OGSÅ: Slik er valgvinneren i et nøtteskall

Ny allianse

Etter Trumps seier er det etablert en ny og uvanlig jødisk-muslimsk allianse i USA. American Jewish Commitee og Islamic Society of North America har gått sammen om å etablere et nytt muslimsk-jødisk råd «for å fremme saker av felles bekymring».

Samtidig skriver avisen The Independent at kretsen rundt Trump drøfter om det skal opprettes et register over muslimske innvandrere til USA.

Både før og etter valget har Anti-Defamation League – kjent for kamp mot antisemittisme og forsvar for sikkerheten til jøder i Israel og ellers i verden – flere­ ganger advart mot rasisme, intoleranse­ og antisemittisme­. Organisasjonen har i klare ordelag­ kritisert utnevnelsen av Steve Bannon.

LES OGSÅ: Gift med KrF-lederen - vil ikke lenger kalle seg «kristen» etter Trump-seieren

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter