Nyheter

Kirken endrer i invitasjonspraksis etter mammaklage

En mor reagerte på at en kirkeinvitasjon ble adressert direkte til hennes udøpte sønn. Den norske kirke i Bærum endrer nå rutinene.

Kirken vil nå kun sende ut invitasjon direkte til barn som er døpt i kirken. Invitasjoner til udøpte barn, men som har en av foreldrene tilknyttet kirken, vil heretter stiles til foreldrene, skriver Budstikka.

– Vi ønsker å invitere åpent inn til våre arrangementer, men vil samtidig være ryddige på hvordan vi sender ut til barn, sier assisterende kirkeverge Kristin Anskau i Kirkelig fellesråd i Bærum til lokalavisen.

Rutinene endres etter at mamma Agnete Scheie reagerte på et kirkesendt brev til sønnen (11) med invitasjon til arrangementet «Lys våken». Selv er Scheie døpt, konfirmert og gift i kirken, men vil at sønnen selv skal få velge om han ønsker å bli døpt.

LES OGSÅ: Krev slutt på info frå andre trussamfunn

– Dette er snikrekruttering

Det er det prinsipielle i saken hun reagerer på.

– Hvis kirken kan, så må det være åpent også for andre aktører og trossamfunn. Denne gangen er det kirken, en annen gang kan det være en aktør som ikke er så god. Det bør være én regel og den bør gjelde for alle, sa tidligere denne måneden til Budstikka og kalte invitasjonen for snikrekruttering.

«Lys Våken» er en del av Den norske kirkes trosopplæring og retter seg mot 5.– og 6.-klassinger. Arrangementet avholdes i kirker over hele landet, som oftest den første helgen i advent. Barna inviteres til å være med på juleverksted, aktiviteter og middag lørdag, og de overnatter i kirken til søndag når det hele avsluttes med gudstjeneste.

LES OGSÅ: Reagerer på bibelbrev

Aggressiv kirkerekruttering

En liknende sak skrev Vårt Land om tidligere denne måneden. Mamma Thyra Græsdal synes det var «ufattelig frekt» at sønnen på ti år fikk en invitasjon til bibelutdeling- og undervisning i Garder menighet i Vestby. Hverken hun eller samboeren er medlem av Den norske kirke.

– Jeg synes dette vitner om aggressiv kirkerekruttering, sa hun til Vårt Land.

Kapellan i Garder, Frode Granerud, forklarte invitasjonen med at Garder er en liten plass hvor alle kjenner alle, og de ønsket ikke at én i barneflokken skulle holdes utenfor.

– Invitasjonen ble sendt i beste hensikt, men fungerte ikke slik i praksis, sa han, og forsikret moren om at de ikke kommer til å få flere invitasjoner i postkassen. Men han beklager ikke, har han siden presisert på Vårt Lands debattsider, Verdidebatt.

– Beklage gjør man bare hvis man har gjort noe som er galt, og det mener jeg at vi ikke har.

LES HELE INNLEGGET TIL FRODE GRANERUD HER: – Jeg beklager ikke invitasjon til bibelvandring

Sender ut til alle

Invitasjonspraksisen er mindre streng andre steder. Hvert år sender både Human-Etisk Forbund og Den norske kirke ut brev med informasjon til årets potensielle konfirmanter. Begge har søkt fullmakt til å hente ut informasjonen de trenger fra folkeregisteret, skrev Vårt Land i fjor.

Rådgiver med ansvar for ungdomsspørsmål i Den norske kirke­, Randi Langkaas, begrunnet utsendingen slik:

– Ungdom tar et aktivt valg når det gjelder om de vil konfirmeres­ og hva slags konfirmasjon de ­ønsker. Målet med brosjyren er å gi grunnlag for dette valget.

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter