Torsdag ble det klart at prost Helge S. Gaard (58) også er biskopenes foretrukne til den ledige bispestillingen. Gaard fikk åtte av tolv førstestemmer fra biskopene. Tre av biskopene mener at prost Torstein Lalim (58) er aller best skikket til stillingen, mens én av biskopene har sokneprest Ivar Braut som nummer én.
Suveren vinner
Helge Gaard, som nå er prost på Karmøy, var suveren vinner i den brede, kirkelige avstemningen. Der fikk han 29 prosent av stemmene, sokneprest Ivar Braut 22 og Lalim 15 prosent. Gaard oppnådde mer enn 3,5 ganger så stor oppslutning som Lalim blant de lokale stemmegiverne - menighetsråd, prester og kirkelig tilsatte i Stavanger bispedømme. Men blant de nasjonale stemmeberettigede, proster og teologiprofessorer, er dette snudd på hodet: Her havnet Gaard helt sist av de fem nominerte. Bård Mæland, som senere har trukket seg som bispekandidat, var deres absolutte favoritt. Lalim fikk nesten dobbelt så stor oppslutning blant professorer og proster som Gaard.
7. desember møtes det valgte Kirkerådet i Stavanger. Her skal de tilsette biskop Erling J. Pettersens etterfølger. Dette er den første bispetilsettingen som foretas av det nyvalgte Kirkerådet, som har sterkt engasjement i vigselssaken og stort flertall av medlemmer i Åpen folkekirke. Spenningen knytter seg til om rådet vil tilsette en biskop som selv ikke vil foreta vigsel av likekjønnede – Gaard eller Braut – eller den mer liberale Lalim.
LES MER: Vil helst ha Gaard
– Splittende maktbruk
Thor Bjarne Bore, tidligere kirkerådsleder og sjefredaktør i Stavanger Aftenblad og Vårt Land, sier til Dagen at «det ville være uklokt av Åpen folkekirke å presse gjennom et valg av Lalim som ny biskop i et av Norges mest konservative bispedømmer, hvis det bare er homofilispørsmålet som ligger til grunn for et slikt valg».
Bore, som selv er for vigsel av likekjønnede, mener at en tilsetting av Lalim «kan bli oppfattet som splittende maktbruk».
Styrelederen i Åpen folkekirke, Gard Sandaker-Nielsen, understreker at hans organisasjon «har sagt at vi skal ta et helhetskirkelig ansvar»:
– Det betyr at de som er uenige med Åpen folkekirke ikke er diskvalifisert verken for å bli prest eller biskop i Den norske kirke. Det pågår en stor diskusjon i kirken om teologisk ståsted og bibeltolkning, men dette vil ikke være avgjørende når ny biskop skal tilsettes. Da må Kirkerådet foreta en helhetlig vurdering og tilsette den som rådet mener totalt sett er best kvalifisert, sier Sandaker-Nielsen.
LES MER: Eliten mot grasrota
– Enkelt valg
Svein Arne Lindø som var leder i Kirkerådet fram til april 2016, mener Kirkerådet har et nokså enkelt valg:
– Så langt jeg kjenner saken gjennom kandidatenes egenpresentasjon, avstemningsresulter og biskopenes klare votum synes jeg Kirkerådet har en relativt enkel jobb i å bestemme seg for å gå for Helge Gaard. Jeg tillatter meg å være såpass tydelig, sier Lindø.
Han slutter seg til sin forgjenger, Thor Bjarne Bores vurdering om at det ville være uklokt av Åpen folkekirke å presse gjennom et valg av Lalim.
Lindø har ledet Kirkerådet ved de fire bispetilsettingene rådet har foretatt etter at staten frasa seg regjeringens myndighet til å utnevne biskoper. Ved alle disse anledningene fikk de jobben som hadde størst oppslutning i den kirkelige avstemningen. Men noen leste også inn kirkepolitiske sympatier i flere av disse tilsettingene.
– Ble ikke trodd
– En viktig del av begrunnelsen for våre tilsettinger var å vekte avstemningsresultatet og det lokal votumet ganske sterkt. Det var krevende ikke å bli trodd på den argumentasjonen, sier Svein Arne Lindø.
Prost Trond Bakkevig mener Kirkerådet i disse tilfellene har lagt altfor stor vekt på avstemningsresultatene.
LES OGSÅ: Lokalfavoritten var minst populær nasjonalt
– Står fritt
– Hva bør Kirkerådet gjøre ved bispetilsettingen i Stavanger?
– Jeg vil ikke uttale meg om personer. Men Kirkerådet gjør en stor feil mot hele vår kirke hvis de bare går ut fra avstemningsresultatet. Det er bare ett av perspektivene som må vektlegges i en slik prosess. Kirkerådet står fritt til å velge den av de tre gjenstående kandidatene rådet mener er best kvalifisert.
– Hvilke kriterier mener du bør vektlegges ved tilsetting av biskop?
– Et regionalt perspektiv er viktig. Dernest hva Bispemøtet trenger av kompetanse og bakgrunn. Det må legges vekt på teologisk kompetanse, særlig fordi Bispemøtet skal være læreorgan. Jeg vil også legge vekt på hvilken kandidat som kan kommunisere inn i en bred offentlighet, og slik bidra til å løse kirkens generelle, store kommunikasjonsproblem, svarer Trond Bakkevig.