Nyheter

KrF mister venstreorienterte velgere

Flere av KrFs velgere går til Ap enn Høyre, sier valgforsker.

Valgforsker Bernt Aardal sier det kan være skummelt for KrF om partiets venstreside smuldrer opp.

– KrF har allerede mistet flere av velgerne som orienterer seg mot venstresiden. Men det kan godt hende de mister enda flere av dem, og blir et parti som ligger klart på høyresiden, spår valgforsker Bernt Aardal.

Han syns det er interessant å se hvordan KrFs ferske vedtak mot Høyre-samarbeid blir tolket – og at en profil som Peter Eide Walseth har meldt seg ut i kjølvannet av det.

LES OGSÅ: KrFs tøffe familiekrav strevsomme for regjeringen

Tapte velgere

Selv om mange i KrF nok vil være fornøyd med borgerlig samarbeid, bør partiet være bevisst på at mange tenker annerledes, sier valgforskeren. Han viser til at partiet alltid har hatt en sosial profil som ligner mer på Aps enn Høyres. Og at de har hatt lignende flukt av venstreorienterte velgere før.

– Regjeringsdeltakelsen fra 2001 til 2005 kostet KrF ganske mange venstreorienterte velgere. De mistet velgere både til høyre og til venstre, men flere til de rødgrønne.

I samme periode gikk andelen som sa KrF hadde den beste barne- og familiepolitikken fra 42 til 21 prosent.

LES OGSÅ: Sentrumspartienes hjertesaker kan gå tapt

På gjerdet

– Tror du en del nå vil tolke vedtaket på samme måte som Eide Walseth?

– Ja, det tror jeg, hvert fall om man ser på meningsmålingene, svarer valgforskeren.

Han sier at partiet riktignok lekker til flere enn Ap, og har merket seg at Høyre er opptatt av å vise at mange KrF-velgere går til Høyre.

– Men det er flere som går til Ap enn til Høyre. Flere målinger viser også at den største gruppen som forsvinner er dem som setter seg på gjerdet. Spørsmålet er hvor de vil hoppe ned, sier Aardal.

– Kan de nå ha hoppet fornøyde tilbake etter vedtaket Hareide viser til at KrF nå går frem?

– De endringene er ikke veldig store. Av de siste målingene som har vist en liten oppgang for KrF, er det egentlig bare Opinions måling som er så vidt signifikant, svarer valgforskeren.

Mer fra: Nyheter