– De som håper på samarbeid med Ap kan være skuffet nå.
Det sier valgforsker Bernt Aardal om hvordan velgerne vil tolke helgens KrF-vedtak om å gå til valg på en regjering med Høyre og flere sentrumspartier.
Valgforskeren tror vedtaket vil treffe godt for å roe grunnfjellet av velgerne, men at partiet ikke kan regne med et stort velgertilsig fra dette.
LES MER: KrF sier nei til Frp og holder mange dører åpne
Dårlige på markedsføring
Det tror heller ikke sosiolog og markedsføringsekspert Trond Blindheim.
– KrF skulle nok ønske at de klarte å nå ut til flere velgere, også utover dem som er mer kristen-konservative. Men de har ikke vært så flinke til å markedsføre seg i det siste, mener Blindheim.
I lørdagens landsstyrevedtak sier KrF at de ikke vil i regjering med Frp. Men de er tydelig på støtten til Erna Solberg som statsminister.
LES OGSÅ: Dette mener KrFs fylkesledere om Hareides plan
Aardal tror det vil roe ned en del av de Ap-motstanderne i partiet. Samtidig minner han om at partiet også har et betydelig potensial i velgere i sentrum-venstre-sjiktet.
Trass i åpningen for andre samarbeidskonstellasjoner som ligger i vedtaket, kan disse være skuffet over det tydelige valget av Høyre, sier valgforskeren.
– Disse kan oppfatte at vedtaket ikke er åpent nok. Dette er ikke et midtstandpunkt som like gjerne kan gå for Jonas som Erna.
LES OGSÅ: Høyre sender kontantstøttehilsen til KrF
Valgerds vinglass
Blindheim mener KrF de siste årene generelt har mislyktes i å gjøre seg lekre for velgergrupper utenfor grunnfjellet.
Slik trenger det ikke være, mener han og viser til toppåret 1997, da partiet fikk 13,7 prosent av stemmene.
– På den tiden prøvde de bevisst å markedsføre KrF som et parti du kan stemme selv om du ikke er kirkegjenger eller kristen. Kjell Magne Bondevik med sigaren, og Valgerd Svarstad Haugland med rødvinsglasset.
Men PR-eksperten tror ikke KrF lenger lykkes i denne strategien.
LES OGSÅ: Frp-profiler tror KrF flykter fra virkeligheten
Sikrer de gamle velgerne
At formuleringene KrF vedtok i helgen var blant de lureste strategiene partiet kunne velge, er imidlertid både Blindheim og Aardal enige om.
– Vi vet at KrFs velgerskare ligger mer i sentrum-høyre. Det hjelper ikke å tiltrekke nye velgere hvis du mister gamle, sier Aardal.
– Jeg tror nok kjernevelgerne er mer konservative enn partiledelsen, og de må passe seg for å ikke miste dem, sier Blindheim.
LES OGSÅ: Støre leser KrF-vedtak som tydelig signal
Velgerflukten har vært allerede
Tidligere redaktør i Dag og Tid og Bergens Tidende, nå samfunnsdebattant, Hilde Sandvik, tror det hastet for KrF å bli såpass tydelige som de var i helgen:
– I en tid der man ser at flere tiltrekkes av tydelige standpunkt, er det vanskelig å stå med et så uklart mandat over tid. Nå kan de begynne å jobbe.
Hun er likevel ikke overrasket over hvor KrF landet, og mener at det har ligget i kortene siden Knut Arild Hareide tok over som partileder. Det gjør også at hun ikke tror dette betyr en stor velgerflukt for KrF-velgere som snuser i andre deler av det politiske landskapet.
– Retningen har ligget såpass åpent over tid at jeg tenker at den velgerflukten som det fører til allerede har kommet, sier hun.
LES KOMMENTAR: KrFs vedtak kan gi fire nye år med ørkenvandring
KrFs vinnerlodd er enkeltsaker
Det er nettopp utfordringen som partiet stadig vil streve med, påpeker både hun, Aardal og Blindheim.
– Velgermassen er så uensartet med velgere som kunne stemt alt fra SV til Frp. Det er som å ha hele den norske partifloraen inne i et parti, sier Sandvik.
Hun tror den viktigste strategien KrF kan satse på nå er å finne en enkeltsak – slik kontantstøtten fungerte i sin tid – som hele partiets velgertilfang kan enes om.