Nyheter

Livstidsforbud for båtflyktninger

Den australske regjeringen skrur ytterligere til sin strenge asylpolitikk. De som er kommet med båt uten visum, vil bli utvist og får aldri mer besøke landet.

I går varslet den konservative statsministeren Malcolm Turnbull at regjeringen vil utestenge­ på livstid alle flyktninger og ­migranter som kommer til Australia i båt og uten visum.

Menneskesmuglere

Innreiseforbudet gjelder selv om man vil tilbake som turist eller i forretningsøyemed, eller som ektefelle til en australsk statsborger. Barn omfattes ikke av forbudet.

– Det er nødvendig å sende et absolutt, urokkelig og utvetydig budskap om at båtfolk aldri skal få tilgang til Australia, sier Turnbull om forslaget som denne uken skal legges fram for nasjonalforsamlingen.

Ifølge Turnbull handler det om en styrkeprøve mellom det australske folket og «kriminelle gjenger av menneskesmuglere»:

– Omfanget av denne trusselen må ikke undervurderes. De driver en milliardforretning. Vi må stå fast og si nei til de kriminelle planene deres, sa Turnbull da forslaget ble kjent i går.

LES OGSÅ: Australske kirker protesterer mot deportasjoner: - Må bryte seg inn i kirkene for å hente ut asylanter

Muslim-skepsis

Forslaget er en ytterligere forsterkning av en tøff linje som har pågått både under den foregående ­sosialdemokratiske Labor-­regjeringen og dagens konservative koalisjonsregjering. Det skjer i et klima­ med økende innvandringsskepsis i befolkningen, særlig mot muslimer:

• I september sa den høyrepopulistiske parlamentarikeren Pauline Hanson fra senatets talerstol at hun vil ha et totalforbud mot muslimer i landet.

• 49 prosent av de spurte i en fersk, australsk meningsmåling støtter et forbud mot muslimsk innvandring. 40 prosent er imot et slikt forbud.

• Seks av ti konservative velgere ønsker et forbud, mot fire av ti blant Labor-velgerne.

Tilbakevirkende

Det nye forslaget om å forby ulovlige båtflyktninger noen gang å kunne returnere til Australia, vil ha tilbakevendende kraft og omfatte ikke bare de som måtte komme heretter, men alle som er kommet etter 19. juli 2013, da daværende statsminister Kevin Rudd uttalte følgende:

– Fra og med i dag vil ikke asylsøkere som kommer til Australia med båt uten visa få opphold i Australia.

Australia har måttet tåle sterk kritikk fordi asylsøkere som prøver å nå landet i båt, enten blir sendt tilbake dit de kom fra, eller til interneringsleirer på stillehavsøyene Nauru og Manus. Selv de som får asyl vil ikke kunne bosette seg i Australia, men enten reise hjem, bosette seg på Manus eller Nauru, eller i et tredje land.

LES OGSÅ: IS går fra dør til dør for å hente menneskelige skjold

Amnesty-kritikk

Forholdene på interneringsleirer på stillehavsøyen Nauru, der nærmere 1.200 mennesker har vært innesperret i over tre år, fikk nylig massiv kritikk i en rapport fra Amnesty International:

• Intervjuede flyktninger og asylsøkere rapporterer om isolasjon og selvskading, og barn sliter med sengevæting og mareritt.

• Amnesty rapporterer at selvmordsforsøk er utbredt. En iransk mann forteller at kona prøvde å henge seg fordi hun ikke kunne tilby barnet et hjem. To asylsøkere har satt fyr på seg selv i år.

• Flyktningene blir neglisjert og til tider nektet medisinsk behandling.

Tidligere i år sa New Zealand seg villig til å ta imot noen av disse flyktningene.

LES OGSÅ: Kristne straffes ekstra hardt

Valgkampsak

De siste 20 årene har Australia gjennomgående tatt imot 12–13.000 mennesker årlig på humanitært grunnlag. Etter en nær tredobling i ankomstene fra 6.000 i 2011 til 17.000 året etter, lå 2013 an til å bli et nytt toppår.

Dermed ble innvanding ble et av de heteste temaene i valgkampen i 2013, da dagens australske regjering kom til makten med slagordet «Stopp båtene».

Deretter satte regjeringen i gang den maritime «Operasjon suverene grenser».

Siden har asyltallene stupt som følge av de mange avskrekkingstiltakene.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter