Nyheter

Pastor må i fengsel for bedrageri

En pastor i en liten innvandrermenighet i Oslo er dømt til fengsel i ett år og seks måneder for grovt bedrageri.

Mannen er også dømt til å betale 1,5 millioner kroner i erstatning til Kristelig studieforbund (K-stud) for feilrapportering og misbruk av statlige studiestøttemidler.

Kristen-Norges paraplyorganisasjon for kurs- og studievirksomhet. politianmeldte pastoren i 2014. Det ble fremsatt krav om vel 2,5 millioner kroner i erstatning for feilrapportering og misbruk av statlige studiestøttemidler.

LES OGSÅ: Svindeldømt pastor skylder på kollega

Svindel

Oslo tingrett avsa dom i saken i november 2015, og fastslo da at mannen hadde skaffet store pengesummer til seg selv ved svindel av offentlige midler.

Pastoren anket saken. Nå har Borgarting lagmannsrett behandlet saken, og i dommen blir mannen dømt for «forsettlig grovt bedrageri». Retten har kommet til at vedkommende er skyldig i skyldig i grovt bedrageri, falsk forklaring og dokumentforfalskning.

Lagmannsretten viser til at allmennpreventive hensyn veier tungt i saker av denne karakter.

LES OGSÅ: – Vi er skuffet ovet at pastoren har misbrukt vår tillit

– Planmessig utført

«N.N. har misbrukt en offentlig støtteordning ment til allmennyttige formål, og overtredelsen utgjør et markert tillitsbrudd. Det grove bedrageriet er meget planmessig utført og har foregått over en periode på to år. Det er også utarbeidet en rekke falske dokumenter, herunder kurssøknader, studieplaner og bekreftelser på avholdte kurs som muliggjorde bedrageriet og at dette kunne pågå så vidt lenge. Dette underbygger at N.N. har utvist et fast forbrytersk forsett», heter det i dommen fra Lagmannsretten.

Retten har kommet til at de aktuelle kursene som det er utbetalt kursstøtte for, i stor utstrekning ikke er holdt.

– Vi er skuffet over at pastoren har misbrukt vår tillit på denne måten, uttalte Hege Irene Fossum, daglig leder i K-stud, til Vårt Land da tingrettsdommen forelå.

Mistanken

Hun fortalte at svindelen ble oppdaget etter stikkprøvekontroller:

– Vår mistanke oppsto blant annet fordi tilleggsdokumentasjonen vi ba om ikke virket troverdig og ekte. Vi klarte ikke å oppspore oppgitte lærere eller finne reelle kurssteder som stemmer overens med opplysningene i søknader.

K-stud bestilte derfor en granskning fra sin statsautoriserte revisor.

– Han fant uregelmessigheter og mangler i menighetens regnskap, falske fakturaer og bank- utskrifter, og underbilag med underskrifter som kunne se ut til å være forfalsket, sa Fossum til Vårt Land.

K-stud har opplyst at de i den aktuelle saken har holdt Vox, som forvalter statlige driftstilskudd til studieforbund, løpende orientert.

Vox (nasjonalt fagorgan for kompetansepolitikk) vil studere lagmannsrettens dom før de eventuelt vurderer å kreve utbetalte midler tilbakeført, opplyser kommunikasjonssjef Guro Aardal Hagen til Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter