Soldater og pasienter får humanist
Kan presten gi «en fullverdig religiøs betjening» til alle i landets offentlige institusjoner? I Forsvaret er denne tankgangen «død og forlatt».
Under konferansen «Chaplaincy på norsk» ble det arrangert dialogsamtale om religions- og livssynsbetjening i offentlige institusjoner. Fra venstre i panelet: Torbjørn Olsen fra Den katolske kirke, feltprost i Forsvaret Alf Petter Hagesæter, Hovedprest ved St. Olavs hospital Øyvind Taraldset Sørensen, og Ghulam Abbas, frivillig muslimsk samtalepartner.
Erlend Berge
– Jeg har lenge tenkt at jeg kan være sykehusprest for alle og tilby en inkluderende tjeneste. Men etter hvert har jeg skjønt at ikke alle vil snakke med en prest, sier Øyvind Taraldset Sørensen, hovedprest ved St. Olavs hospital i Trondheim.
Prestetjenestene ved sykehus, fengsel og i Forsvaret har blitt grundig debattert de siste årene. I 2013 konkluderte Stålsett-utvalget med at dagens institusjonsprester er en viktig kompetanse innen sjelesorg og i møte med personer i sårbare situasjoner. Samtidig ble det etterlyst alternativer for å gi «en fullverdig religiøs betjening» til pasienter og pårørende som tilhører et annet tros- og livssynssamfunn.
Nå er kirke og stat i ferd med å skille lag, og andre religioner og livssyn har de siste årene fått gradvis større rom i offentlige institusjoner.
Bestill abonnement her
KJØP