Nyheter

– Nok med tre kjønn?

Misjons-topp Espen Ottosen håper en utredning om et tredje kjønn kan stramme inn på dagens lovverk om juridisk kjønnsskifte.

I flere omganger har det vært diskutert om Norge skal innføre et tredje kjønn – hen. Nå løftes saken igjen opp på den nasjonale dagsorden av hele ledelsen i Arbeiderpartiet. I et representantforslag ber de Solberg-regjeringen om å «igangsette et utredningsarbeid om innføring av en tredje kjønnskategori i Norge».

Espen Ottosen, informasjonsleder i Norsk Luthersk Misjonssamband, synes en utredning av et tredje kjønn er helt greit.

– En eventuell innføring av et tredje kjønn er ikke mer radikalt enn lovverket allerede er i dag, mener Ottosen.

LES OGSÅ: Dette sa Ottosen i 2015 om det tredje kjønn

Kan bestemme kjønn selv

Siden i sommer kan personer endre kjønn i folkeregisteret basert på egen opplevelse av kjønnsidentitet. Det betyr at man kan være juridisk registrert som mann, selv om man biologisk er kvinne.

Ottosen synes denne selvbestemmelsen er svært problematisk og håper derfor at en eventuell utredning vil kunne stramme inn på dagens lovverk og mulighetene for selvbestemmelse.

– Jeg synes det er mer naturlig å ha en tredje kjønnskategori for disse som bytter juridisk kjønn, sier Ottosen.

Han er likevel skeptisk til å innføre en ny kjønnskategori og frykter at det ikke stopper med tre kategorier.

– Noen argumenterer for at det finnes sju kjønn. Da spør jeg om det tredje kjønnet bare blir et steg på veien. Vil det holde med tre? spør han.

LES OGSÅ: Er hen politikk eller pronomen?

– Vil ikke viske ut kjønn

Harald Hegstad, professor ved Menighetsfakultetet og nestleder i Kirkerådet er derimot positiv til Ap-forslaget. Ifølge MF-professoren er det ikke tatt høyde for et tredje kjønn i Bibelen.

– Men nå vet vi at det er personer som har en uklar kjønnsidentitet. At de skal bli tatt på alvor og møtt med respekt, det synes jeg er en fin ting. Samtidig må man ikke undergrave at de fleste identifiserer seg som mann eller kvinne, og at det vil være det vanligste og normale, sier han.

– Vil en innføring av et tredje kjønn være med på å viske ut kjønnene?

– Nei, det tror jeg ikke. Et ønske om et tredje kjønn viser tvert i mot at kjønn er viktig.

LES OGSÅ: Geitelivet ga innsikt i egen dødelighet

Et spørsmål om bås

Forfatter Kristin Fridtun er transperson og har en flytende kjønnsidentitet.

– Jeg hadde valgt det tredje kjønnet dersom det hadde fantes. Men om jeg mener det samme om ti eller tjue år, vet jeg ikke, sier Fridtun, som helst vil at omtales som «hen».

– Vil et tredje kjønn ha mest konsekvenser for det praktiske eller for identiteten din?

– De tingene henger jo sammen. Selvbildet blir jo påvirket av hvordan andre folk reagerer på meg, sier Fridtun.

Flere ganger har hen blitt konfrontert med at legitimasjonen hennes ikke stemmer, siden hen der er kvinne, men gjerne kler seg i manneklær og har kort hår.

– Hadde du kunnet slått deg til ro som kvinne dersom samfunnet hadde en videre forståelse av hva som ligger i å være kvinne?

– Det er vanskelig å si, men det at jeg hele tiden har blitt konfrontert med at jeg ikke er kvinne på rett måte, har ført til at jeg har tenkt på at jeg må finne på noe annet, sier Fridtun.

Landsmøte-mat

Helseminister Bent Høie (H) har tidligere avvist forslag om å åpne for et tredje kjønn. Helsepolitisk talsperson for Høyre, Svein Harberg, opplyser at partiet ikke har skiftet mening, og at dette er noe landsmøtet må ta stilling til dersom partiet skal endre politikk.

– Det vil være behov for å ha landsmøtet i ryggen dersom vi skulle endre politikk i en slik sak. En så grunnleggende og viktig endring vil det være naturlig å se på i forbindelse programarbeidet i partiet dersom noen vil løfte det inn der, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter