Nyheter

Vårt Land: Må dyrke frem kvinnelig ledertalent

I går skrev Vårt Land om at menn stadig har mest kirkemakt. Dette til tross for at kvinner har inntatt mange sentrale maktposisjoner i kirke og kristenliv.

Vårt Lands leder lørdag 22. oktober 2017

Terese Utgård, nestleder i Møre Bispedømmeråd, peker på at kvinner blir mer usynlige enn menn – selv om de kommer til makt. Både hun og kirkerådets leder, Kristin Gunleiksrud Raaum, mener kvinner i kirken fortsatt blir utsatt for hersketeknikker og usynliggjøring. Utgård sier blant annet: «Der mannlige kollegaer blir møtt på sak, kan jeg få tilbakemeldinger som: Nå må du ikke bli så sint, eller: Nå må du ikke stikke deg sånn frem.»

LES MER: Stavanger har kun én kvinne blant bispekandidatene

Nettverk

Elin Linde Fagerbakke, som leder det kristne nettverket Kvinner i nettverk, mener det fortsatt er et problem at menn rekrutterer menn. Til tross for at kvinnene overtok flere av toppvervene på årets kirkemøte, inntok kvinnene kun 29 av 100 plasser på Vårt Lands maktkart. Dessuten er 2 av 3 biskoper i dag menn. Kvinneandelen i bispekollegiet er dermed kun 33 prosent.

Da Vårt Land snakket med en rekke kilder om hvem som er mektig i Livssyns-Norge, var det påfallende at rosen kvinner og menn fikk framsto ulik. Mens menn ofte ble omtalt som «mektige» og «tunge teologiske», ble kvinnene oftere rost for sine ydmyke og tjenende sider. Det tyder på at menn og kvinner fortsatt blir sett og omtalt ulikt.

LES OGSÅ: «Kristne menn lever godt med at kvinner klappes på kinnet»

Grunn til optimisme

Til tross for alle fakta som viser at det fortsatt et godt stykke unna likestilling i Kristen- og Livssyns-Norge, er det likevel grunn til optimisme. De kvinnene som nå har inntatt sentrale posisjoner i Den norske kirke, vil være viktige forbilder i tiden som kommer. Det betyr mye for unge kvinner.

Det er likevel viktig at ledere i alle deler av Kristen-Norge jobber aktivt for å dyrke frem kvinnelige ledere i tiden som kommer. Det faktum at flest kvinner er aktive i kristelige sammenhenger, gjør at det er mange aktuelle unge kvinner som må gis utfordringer og lederoppgaver.

På samme måte som unge, mannlige talenter er blitt dyrket og heiet frem, må Kristen-Norge oppmuntre unge kvinner – slik at ikke kirken mister mange av sine potensielt gode og kraftfulle ledere.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter