Nyheter

Seiere kan gå i knas

ANALYSE: Om budsjettbråket sender samarbeidsavtalen på skraphaugen, kan verdiseiere for KrF ryke. Og Venstre få skyld for ny Lofoten-strid.

Bare innerst i Frp og Venstre finnes svaret på hvor hard budsjettkampen om grønne skatter til slutt blir. Men om Venstre bryter, er det også slutt på samarbeidsavtalen. Det vil trolig være resultatet selv om Erna Solberg til slutt skulle klare å redde i land et slags flertall for et budsjett og etterpå klare å styre videre med eller uten makker Frp.

Det er på borgerlig side kampene om den politiske kursen står. Jonas Gahr Støre har i dagens storting ingen statsministersjanser uten at både Venstre og KrF bytter side.

Men ryker dagens samarbeidsavtale, ryker samtidig avtalepunkter Venstre og KrF har skaffet seg for å bremse Høyre og Frps primærpolitikk. Slik kan Venstre kan bli syndebukk når de ikke kan stoppe miljøtap. Og KrF kan bli fintet ut i verdipolitikk.

Paradoksalt nok kan en ny Lofoten-strid foran valgkampen gi Venstre – samt SV og De Grønne – litt indirekte gevinst

LES OGSÅ: Regjerningen tar tydelig avstand til Israel-boikott

Lofoten-vern: Sier Venstre nei takk til mer samarbeid, vil det ikke være noen avtale som stopper de blåblå fra å opp olje ved Lofoten, Vesterålen, Senja, ved iskanten, i Skagerak og ved Mørefeltene. Samme type veto hadde SV i det rødgrønne samarbeidet med Ap/Sp.

Frp har sterk trang til oljestart utenfor Nordland. Energiminister Tord Lien avslørte sin iver da han lot oljeselskapene ønske seg blokker – i strid med regjeringens avtale med KrF og Venstre.

Men for å få flertall i oljesaker, trenger Høyre/Frp hjelp fra Ap og Jonas Gahr Støre. Dermed kan Lofoten-strid bli flyttet inn i et Ap, der AUF sier nei, men oljelobby vestpå øker trykket for et ja. Nettopp faren for Ap-strid gjør det lite sannsynlig at Ap gir de blåblå noen hjelp på denne siden av stortingsvalget.

Paradoksalt nok kan en ny Lofoten-strid på borgerlig side gi Venstre – samt SV og De Grønne – litt indirekte gevinst: Miljøkamp kan ende høyt på dagsorden i valgkampen og øke interessen rundt disse partiene.

LES OGSÅ: Nå kommer «Verdiløftet» i skolen

Alkohol: KrF kan fort havne i knipe om avtalepunktet om at «Hovedlinjene i norsk alkoholpolitikk ligger fast» ryker. Formuleringen stopper liberalisering av alkoholsalg og åpningstider og holder dessuten den liberale makkeren Venstre i tømmene.

Uten samarbeidsavtale, kan nettopp Venstre ha akkurat de nødvendige vippestemmene som Høyre/Frp trenger til å få igjennom raske enkeltforslag om friere alkoholomsetning. I KrF er det frykt for den skaden en sum av små liberaliseringer kan gjøre.

Asyl: Fjorårets store tilstrømning av asylsøkere og migranter, endte med bred samling i Stortinget om innstramminger og integreringstiltak. Men KrF og Venstre har fra før sin egen asylavtale, med sikkerhet for asylbarn. Den kan smuldre.

Familie: At avtalepunkt om at «familiene skal gis valgfrihet og fleksibilitet» ikke lenger eksisterer, gjør KrF mer ensom når også arbeid med blå partiprogram presser kontantstøtten.

Bioteknologi: Samarbeidsavtalen hindrer at det innføres offentlig tilbud om tidlig ultralyd og tilbud om såkalt NIPD-blodprøve til gravide. Ultralydtilbud er både Ap og Frp for – og sammen mangler de bare en stemme på stortingsflertall. For Høyres del ligger stridstemaet ventelig i bero til Bent Høies nye bioteknologimelding behandles neste vår.

LES OGSÅ: Ingen krisehjelp mot budsjett-floker

Tette kanaler. Bortsett fra den store stridssaken om et grønt skatteskifte er svært mye av samarbeidsavtalen innfridd. Som løft på rusfeltet, lærerløft, tiltak for fattige barn.

Men avtalen regulerer også hvordan Høyre/Frp skal ha åpne kanaler til KrF/Venstre: Statsministeren skal «jevnlig» invitere partilederne til møter og konsultere partiene i forkant når viktige saker fremmes.

Brytes samarbeidet, kan Erna Solberg svinge helt unna KrF/Venstre og tidvis bli fristet av shoppe makt direkte fra andre partier.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter