Nyheter

Svenska Kyrkan strammer inn reisereglene

Topplederen i svenske «sjømannskirken» går av etter avsløringer om en rekke luksusreiser på kirkens regning.

Tidlig i sommer rullet svenske medier opp det som mange oppfattet som en pengeskandale i Svenska kyrkan. Både hjemme i Sverige og i Svenska kyrkan i utlandet (SKUT, ligner på norske Sjømannskirken), skal det ha blitt foretatt en rekke dyre reiser, middager med alkohol og private turer på kirkens regning.

SKUTs øverste leder, Anders Bergkvist, skal alene ha kostet utenlandskirken 1,5 millioner kroner i reiser og representasjon de siste fem årene, anslo Aftonbladet tidligere i år. Nå må han gå av, melder svenske Dagen.

LES OGSÅ: Reiser for millioner – kirken betaler

Eurobonus til private reiser

Det var Aftonbladet som startet granskingen av SKUTs virksomhet. Avsløringene førte til at Svenska kyrkan hyrte inn et advokatfirma for å sette i gang etterforskning. Samtidig bestemte de at to sjefer høyt i SKUT skulle tas ut av tjeneste.

– Mange av reisene har vært helt unødvendige. Det føles anstrengende å ta opp kollekt når man vet hvor pengene går, sa sokneprest Mats Hulander den gang, som tidligere har jobbet under Bergkvist, til Aftonbladet.

Onsdag denne uken ble utredningen offentliggjort. Der slås det fast: SKUT har stort sett håndtert reisene sine forsvarlig. Anders Bergkvist og en ytterligere sjef skal derimot ved flere tilfeller ha brutt kirkens regelverk for bonusprogrammer. Eurobonuspoeng opptjent fra tjenestereiser skal i henhold til reglene kun anvendes til tjenestereiser. De to sjefene skal flere ganger ha benyttet dem til private reiser.

LES OGSÅ: Frykter ikke sløsing i Norge

Alkohol blir forbudt

Nå strammes kirkens rutiner inn på en rekke punkter:

• Bruken av kirkens kredittkort skjerpes.

• Det samme gjør rutinene for bonusprogram.

• Det innføres en ny policy for internrepresentasjon på nasjonalt nivå der arbeidsgiveren ikke lengre bekoster alkohol.

• Reglene skjerpes for tilfeller hvor medarbeidere mangler kvittering for representasjon eller innkjøp.

LES OGSÅ: Frykter ikke sløsing i Norge

Opprørt erkebiskop

Parallelt tidligere i år, men uavhengig av Aftonbladet, gransket Sveriges Radio reisevirksomheten til de fleste menigheter i Svenska kyrkan. Mange menighetsansatte reiser ikke overhodet. I noen menigheter reiser de ansatte for millioner. Hensikten er blant annet «å bygge relasjoner». Reisene omtales av menighetene selv som «konferansereiser», «personalreiser» eller «studiereiser», skrev Vårt Land.

Erkebiskop Antje Jackelén var blant dem som reagerer på avsløringene til Sveriges Radio.

– Jeg kjenner jeg både blir opprørt over at det synes å eksistere et bevisstløst forhold til kirkens omdømme, samtidig som jeg kjenner en ydmykhet for det faktum at systemet vårt ikke er perfekt. Det er en svak trøst at det perfekte ikke finnes noe sted, sa hun til dem.

LES OGSÅ: Kirkelig medlemsras etter pengeavsløringer

Les mer om mer disse temaene:

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje

Caroline Teinum Gilje er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter