Nyheter

Vurderer 
åndelig Vær Varsom-plakat

Norges Kristne Råd liker ideen om en åndelig Vær Varsom-plakat for Kristen-Norge. Pastoren­ i menigheten som tidligere het Levende Ord stemmer i.

– Vi trenger kontinuerlig samtale om hvordan vi skal og bør formidle tro. Hvordan vi kan formidle evangeliet på en troverdig og livsnær måte, sier generalsekretær i Norges Kristne Råd, Knut Refsdal.

Neste gang Norges Kristne Råd samles vil han presentere ideen om å lage en slags åndelig Vær Varsom-plakat. Og tar på seg ansvaret for å følge opp videre.

LES OGSÅ: Simonnes diskuterer fiktive historier med biskopene

Tolv teser for å vinne folket tilbake

Norsk presse følger Vær Varsom-plakaten – et sett med selvpålagte etiske retningslinjer laget med begrunnelsen at ord og bilder er mektige våpen og må derfor brukes med varsomhet.

Ideen om lignende retningslinjer for Kristen-Norge kommer fra mangeårig sjefredaktør i Vårt Land, Helge Simonnes. I sin ferske bok legger han til grunn at også religiøs påvirkning er et mektig våpen.

– Innad i pressen har det i mange år vært en sterk selvjustis når det kommer til det etiske. En slik selvjustis ser man ikke i de religiøse sammenhengene, sier Simonnes.

Hans «Tolv teser om hvordan kirken skal vinne folket tilbake» er:

Vær varsom når du fristes til å:

1. være bastant i din tolkning av hvordan Bibelen skal forstås

2. karakterisere andres handlinger som synd

3. tenke at Gud velsigner deg mer enn andre

4. hevde at Gud velger ut og velsigner folkeslag og nasjoner

5. love for mye på vegne av Gud

6. proklamere og utbasunere din tro for all verden

7. gjøre annerledestroende til fiender

8. bruke for store ord om hvor viktig folkekirken er

9. gi Gud æren for alt det gode som skjer i ditt liv

10. bruke Gud og evangeliet i politisk argumentasjon

11. gjøre kirken avhengig av staten og politisk makt

12. underkaste deg ledere som hevder at de har fått et spesielt kall og en autoritet fra Gud

SE VIDEO: Er Frelst-debatten relevant utenfor kristenbobla?

Formidling av tro avgjørende.

– Skribenten Magnus Malm har sagt at troende bidrar til sekularisering. Jeg synes vi skal åpne diskusjon rundt det som skaper avstand mellom kirke og folk. Derfor har jeg prøvd å lage noen standarder for hva vi alle bør tenke på, og hvordan vi formidler tro, sier Simonnes, som selv sparker ballen videre til Norges Kristne Råd.

Det er en interessant utfordring til kirkene og kristne organisasjoner – som jeg håper folk tar seriøst, sier Refsdal som er veldig positiv til tanken og tror det vil være mulig å gjennomføre.

Innholdsmessig vil nok majoriteten­ av norsk kirkeliv nikke gjenkjennende til dette. De som sannsynligvis opplever dette som kritikk er nok små og litt lukkede sammenhenger. Det rører jo også ved den store utfordringen med dette; å nå fram til dem som virkelig trenger å høre det.

LES OGSÅ: Rune Andersen ba så han fikk vondt i hendene

LES OGSÅ: Derfor rykker misjonsledelsen ut og tar avstand igjen

Bred påvirkning fra Norges Kristne Råd.

Leif Jacobsen, prest i Metodistkirken, tror Norges Kristne Råd favner bredt nok til å kunne fronte et slikt arbeid­.

– De selvstendige og uavhengige menighetene som ikke er tilknyttet Norges Kristne Råd vil man likevel kunne nå ut til dersom det er bred oppslutning rundt dette fra resten av Kristen-Norge, sier Leif Jacobsen.

Han har tidligere vært aktiv i en rekke menigheter i både trosbevegelsen og pinsebevegelsen, og var styreleder i Levende Ord under krisen som oppsto i menigheten­ i 2005.

LES OGSÅ: Livets ord beklager: – Tilgi oss

Varsomt lederskap.

Jacobsen får støtte­ av hovedpastor i Credokirken (tidligere Levende Ord), Olav Rønhovde.

– Hvis Norges Kristne Råd etablerer­ noe slikt, vil det oppleves som retningsgivende også utover deres medlemsliste. Det sender et signal til resten av menigheten­, og det kan være nyttig, sier han.

– Synd denne ideen ikke kom for 10–15 år siden. Om man får etablert en sånn plakat med bred aksept og tilslutning ville være både spennende og nyttig, sier Jacobsen.

Han mener spesielt det er et felt som trenger retningslinjer:

– Hvordan man utøver åndelig lederskap. Der er det mye å lære.

– Som åndelig leder er dette med varsomhet noe vi hele tiden­ må være bevisst på, stemmer Rønhovde i.

Annonse
Annonse

Mer fra: Nyheter