Dette er de fem nominerte i alfabetisk rekkefølge: Sokneprest Ivar Braut, prost Helge S. Gaard, prost Torstein Lalim, prorektor Bård Mæland og prost Sigrid Sigmundstad. Se presentasjon av kandidatene nederst i saken.
– Bispedømmerådet har ønsket god kjønnsbalanse blant kandidatene. Flere kvinner enn menn har blitt spurt om å stille som kandidat, men mange kvinner sa nei. Erfaringer og undersøkelser viser at det generelt er vanskeligere å få kvinner til å stille som biskoper, og kirken har fokus på dette. Denne gangen er én kvinne blant de fem som bispedømmerådet vurderte som best skikket til å fylle rollen, sier stiftsdirektør Jorunn Kraft Vistnes i en pressemelding.
Nasjonalt fenomen at kvinner sier nei
Til Vårt Land opplyser hun at bispedømmerådet spurte om lag 30 personer om de ønsket å la seg nominere. Av disse var et flertall kvinner.
– Var det flere kvinner som svarte ja, utenom Sigmundstad?
– Vi ønsker ikke å kommentere hvilke navn som var med i diskusjonen før den endelige listen ble vedtatt, sier hun.
Forrige gang det var bispenominasjon i Stavanger måtte bispedømmerådet levere fra seg en liste med bare menn.
– Vi er glade for at det ikke ble sånn denne gangen, for vi ønsker en kjønnsbalanse. Det ser dessverre ut til at det er et nasjonalt fenomen i bispenominasjoner, sier Vistnes.
Den eneste kvinnen på nominasjonslisten, Sigrid Sigmundstad, prost i Ryfylke prosti er glad hun sa ja til nominasjonen siden det er viktig at det ikke bare var menn på listen.
– Det var uventet å få spørsmålet og jeg måtte gå noen ekstra runder for å tenke om man virkelig vil dette. Som prost kjenner jeg på gleden over prestegjerningen, men står også i de utfordringene som en lederstilling i Den norske kirke innebærer. Utfordringen og oppmerksomheten vil bli tyngre i en bispestillingen, sier hun.
Sigmundstad skulle ønske at forventningen om at man skal stå i bispegjerningen til man blir pensjonist ble borte.
– Det er mange unge kvinner som kunne vært klare til å ta jobben, men som kvier seg for å stå i en så tung posisjon resten av yrkeslivet. Kanskje 15-20 år - det er heavy, sier hun.
Takket nei
Generalsekretær i Bibelselskapet Ingeborg Mongstad-Kvammen er en av kvinnene som ble spurt, men som sa nei til å bli nominert.
– Det er veldig hyggelig å bli spurt, og at det å være generalsekretær i Bibelselskapet blir sett på som relevant erfaring for å bli biskop, men jeg opplever at jeg er der jeg skal være, sier hun til Vårt Land.
– Hvorfor tror du så få kvinner ville si ja til å bli nominert?
– Jeg kan bare svare for meg selv. Jeg sitter i en topplederstilling, så mitt nei har ingenting med at jeg ikke ønsker en lederstilling, sier hun.
– Kvinner mer selvkritiske
I 2015 gjennomførte Kirkerådet en spørreundersøkelse og et dagsseminar blant kvinner som var spurt om å bli bispenominert, men sa nei. Også kvinner som ble nominert, men som ikke hadde fått stillingene, ble invitert.
– Svarene viste at kvinner, langt oftere enn menn, stilte spørsmål om de ville makte oppgaven, om de hadde de rette egenskapene og kvalifikasjonene. Kvinnene er rett og slett mer selvkritiske enn menn, sier Gerd Karin Røsæg, assisterende direktør i Kirkerådet.
Mange av kvinnene oppga også at de ikke ønsket å være nominert på grunn av presset det medførte - særlig for familien.
– De oppga blant annet at de ikke ønsket å utsette barna for det presset, sier hun.
– Menn har lettere for å peke på seg selv
Også nestleder i Presteforeningen, Anna Grønvik, har fått høre at kvinnene synes presset i nominasjonsprosessen var for stor.
– Jeg har snakket med personer som var kandidater til andre bispeverv som sier at selve utvelgelsen var en krevende prosess å stå i. Man setter seg i en offentlig situasjon man helst ikke vil være i.
– Kunne du tenke deg en bispestilling en gang i framtiden?
– Det er umulig å svare på uten en konkret forespørsel. Når det er sagt, så tror jeg at det sitter lenger inne for kvinner å lansere seg selv som kandidater enn for menn, sier Grønvik som er glad for Sigrid Sigmunstad takket ja til nominasjonen i Stavanger.
Endre rekrutteringen?
Leder i Norsk kvinnelig teologforening, Gry Friis Eriksen, stiller spørsmål om det går an å gjøre noe med nominasjonsprosessen for å få flere kvinner til å takke ja.
– Dette er nok en erfaring som kirken gjør seg, at det må jobbes hardt med lederrekruttering av kvinner. Kanskje det er noe galt med biskoprollen eller måten man spør på? Jeg tror dette er mer komplekst enn at kvinner bare sier nei, sier hun.
Kjersti Wee, nestleder for Presteforeningen i Stavanger bispedømme synes det er trist at det bare én kvinnelig kandidat til bispestolen.
– Men vi har tillit til at bispedømmerådet har gjort en god jobb for å finne kvinner, sier hun.
Balanse om likekjønnet ekteskap
– Det er en bredt sammensatt liste med kandidater. Det er også en spennende liste, fordi alle vil ha forskjellige innsteg til på hvilken måte de vil utføre biskop-jobben. Det som er sikkert, er at alle sammen vil kunne fylle rollen som biskop godt, sier bispedømmerådsleder Lars-Tore Anda i pressemeldingen.
Mange er spent på hvilket syn den nye biskopen vil ha på likekjønnet ekteskap. To av kandidatene fra bispedømmerådet mener ekteskapet er for én kvinne og én mann, mens de tre andre mener likekjønnede skal kunne gifte seg i Den norske kirke.
– Det har vært viktig å finne samlende kandidater. Den enkeltes syn har vært mindre viktig enn evnen og viljen til å samle bispedømmet. Det tror vi at alle kandidatene skal klare, sier stiftsdirektør Vistnes.
LES OGSÅ: Derfor går Erling Pettersen av som biskop
Presentasjonen under er basert på bispedømmets presentasjon og svarene som kandidatene har gitt på sentrale spørsmål:
Ivar Braut, sokneprest
Født i 1956 (60 år), har siden 2000 vært sokneprest i Birkeland menighet, Fana prosti i Bjørgvin bispedømme. Cand.theol. 1980. Har blant annet vært prest i Søndre Skøyen i Oslo (for Indremisjonsselskapet og Oslo bispedømme), kapellan i Fossum på Stovner i Oslo, lærer teologiske fag Bibelskolen i Grimstad, Indremisjonsselskapet, kapellan i Ilen menighet i Trondheim, sokneprest på Stord og prost i Sunnhordland. Braut er medlem av Bjørgvin bispedømmeråd (siden 2011) og av Kirkerådet (siden 2012). Han har blant annet vært med i Presteforeningenes liturgiske nemnd og av Moster kirkehistoriske senter. Braut har også vært medlem av representantskapet for Kirkens Bymisjon, Bergen og Samarbeidsrådet Menighet og Misjon i Bjørgvin.
– Mitt eget syn har endret seg noe de siste årene ved at jeg aksepterer det forpliktende likekjønnede samlivet som forenlig med kristent liv. Men ekteskapet er etter mitt syn i kirkelig liturgi bare for én kvinne og én mann. Imidlertid støtter jeg Kirkemøtets flertallsvedtak som jeg mener bygger bro mellom konservative og liberale og der flere fløyer har kommet hverandre i møte, sier han om spørsmålet om likekjønnede ekteskap i sin selvrepresentasjon.
Helge S. Gaard, prost
Født 1958 (58 år), har siden 2006 vært prost i Karmøy prosti i Stavanger bispedømme. Cand. theol. 1984. Har vært misjonsprest på Madagaskar og rektor på bibel- og presteskole for Det Norske Misjonsselskap (NMS) 1988-1994 og representant for NMS på Madagaskar 1998-2000. Mellom og etter oppholdene på Madagaskar har Gaard vært prest i Tysvær (menighetsprest 1994-95 og kapellan 1995-98 og 2000-06) og sokneprest i Avaldsnes 2006-11 (samtidig som prost i Karmøy). Han har vært medlem av styret for Misjonshøgskolen, styreleder for Stiftelsen Kirkens Familievern og for Kirkens Familievernkontor i Haugaland, Stavanger og Egersund. Gaard er styreleder for Avaldsnes idrettslag og har aktivt bidratt i klubbens elitesatsing på kvinnefotball.
– Mitt primære teologiske standpunkt er at ekteskapet er for én kvinne og én mann, samtidig som jeg respekterer at andre kommer til et annet teologisk standpunkt, skriver han om likekjønnede ekteskap.
Torstein Lalim
Født 1958 (58 år), har siden 2011 vært prost i Nedre Romerike prosti i Borg bispedømme. Cand. theol. 1981. Han var 2005-10 administrerende direktør/forstander ved Diakonissehuset Lovisenberg (Oslo). Lalim har vært marineprest ved Akershus festning (1982-83), vikarprest i Bryn i Bærum (1983-84), sokneprest i Balsfjord, Nord-Hålogaland (1984-88) og res.kap. Bragernes, Tunsberg (1988-05) der han også var fungerende sokneprest/prost. Samtidig hadde han (1992-05) en bistilling som fengselsprest i Drammen. En kort periode (2002) var Lalim sekretær for Bispemøtet. Siden 2009 har han vært styreleder i stiftelsen Areopagos. Han er også styremedlem stiftelsen Signo, Vårt Land/Mentor Medier og medlem av representantskapet for Bymisjonen. Siden 2015 har han vært leder for Presteforeningens fagutvalg for proster.
– Bispemøtet og Kirkemøtet har slått fast at vi har to likeverdige syn i denne saken, og det vil jeg selvsagt arbeide lojalt overfor. Det er en viktig øvelse å skulle leve sammen i gjensidig respekt, våge å fortsette dialogen og debatten, uten å fordømme hverandre, uten å ekskludere hverandres ståsted og teologiske oppfatning, skriver han om Den norske kirkes to syn på ekteskapet. I presentasjonen skriver han ikke hvilket syn han har, men han har tidligere støttet likekjønnede ekteskap.
LES OGSÅ: Ikke første gang Torstein Lalim har vært bispekandidat
Bård Mæland
Født 1968 (49 år), har siden 2010 vært rektor ved Misjonshøgskolen og er nå prorektor for forskning/professor i systematisk teologi ved VID vitenskapelige høgskole. Cand.theol. 1994. Stillingen som professor i systematisk teologi har han hatt siden 2005. Samtidig var han 2006-08 professor II ved Stavanger Universitetssykehus. Mæland har hatt flere stillinger som prest i forsvaret i perioden 1995-05. Blant annet har han vært Krigsskoleprest (1997-02), stabsprest/forsker ved Feltprostens kontor (2002-06) og fungerende sjef for Feltprostens fagavdeling (2004-05). Han har vært Misjonshøgskolens representant på kirkemøtene 2010-15 og fortsetter som VIDs representant 2016-19. Han var medlem av Teologisk nemnd under Mellomkirkelig råd 2004-07 og varamedlem i Den norske kirkes Lærenemnd 2005-16. Mæland er medlem av Kirkenes verdensråds Commission for World Mission and Evangelism 2014-22. Han er styremedlem i Stiftelsen Stavanger Aftenblad og styreleder for Den nasjonale forskerskolen Religion-Values-Society.
– Jeg har selv vært gjennom en lengre runde i «tenkeboksen» som gjør at jeg i dag mener det er teologisk forsvarlig at homofilt samlevende som ønsker en livslang, forpliktende ramme rundt sitt samliv, får inngå ekteskap i våre kirker, skriver Mæland om likekjønnet ekteskap.
Sigrid Sigmundstad
Født 1958 (58 år), har siden 2013 vært prost i Ryfylke prosti. Cand.theol. 1983. Hun har blant annet vært sokneprest i Karlsøy i Nord-Hålogaland bispedømme (1985-90), kapellan i Ørsta i Møre bispedømme (1995-00) og sykehusprest ved Volda sykehus (2000-13). Sigmundstad er spesialist i praktisk prestetjeneste i helse- og sosialsektoren og har utdanning i integrativ terapi fra Norsk forening for integrativ terapi (NFIT) i samarbeid med FPI/EAG, Düsseldorf. Hun er også engasjert i saker i skjæringspunktet kirke-kultur og har blant annet deltatt i et dramaprosjekt for ungdomsskoletrinnet i Ørsta og oppsetning av et kirkespill i samarbeid med Ørsta kirkekor. Sigmundstad var med styret for Møre kyrkjesongforbund 2009-10. Hun er fra i år medlem i nasjonalt kirkelig pilegrimsutvalg.
– Eg er sjølv av dei som har sagt at eg er open for å vie likekjønna par. Eg har full respekt for at andre kjem til eit anna standpunkt i dette spørsmålet, og meiner det er viktig at ingen skal måtte gå på akkord med si overtyding. Difor er eg glad for at kyrkja nå har opna for at begge syn skal kunne praktiserast, skriv Sigmundstad om ekteskapssynet.
LES OGSÅ: Erling Pettersen utestengt fra bedehus på grunn av homofilisyn
Ikke fornøyd? Du kan nominere flere
Etter gitte kriterier er det mulig for vanlige kirkemedlemmer å nominere kandidater i tillegg til dem som bispedømmerådet legger fram. Etter nominasjonen skal blant annet lokale menighetsråd og kirkelig ansatte stemme på sine favoritter. De tre som får størst oppslutning rangeres deretter av de andre biskopene, før bispedømmerådet vedtar sin innstilling.
Kirkerådet gjør tilsetting på sitt møte 8. desember. Rådet kan velge fritt mellom de tre kandidatene som går videre fra «avstemningsrunden». Ny biskop blir kunngjort 9. desember.
Tidlig i sommer ble det kjent at Pettersen går av som biskop i Stavanger 1. mars 2017. I praksis slutter han rundt nyttår.
LES OGSÅ: Kan du melde det ut av kirken, men fortsatt jobbe for den? Nå har Bispemøtet konkludert