Nyheter

Vil slanke Human-Etisk Forbund

Human-Etisk Forbund har fått kostbare vaner i gode år, mener økonomisjefen. Han vil kjøre organisasjonen­ gjennom en kraftig økonomisk slankekur.

– Det reises, spises, kjøres og overnattes på hotell med full bevertning­. Når jeg sammenligner Human-Etisk Forbund med andre organisasjoner jeg har vært involvert i, for eksempel lokalledd i idrettsbevegelsen, LHL eller Norges Seilforbund, så er det opplagt mer måtehold der.

Det er i et intervju med Fritanke­.no, Human-Etisk Forbunds (HEF) nettavis, at en åpenhjertig økonomisjef Harald Masst snakker ut om en organisasjon som har fått dyre vaner.

Selv tar Masst til orde for en langt slankere organisasjon. De siste ti årene har HEF opplevd stor medlemsvekst og økt statsstøtte per medlem. Likevel har organisasjonen gått med millionunderskudd i 2014 og 2015.

– Dette går ikke lenger, sier Masst.

LES OGSÅ: Tidligere partisekretær slakter SV-forslag om å strupe statsstøtte til trossamfunn

Oppblåst

Han tar opp en rekke­ ting han mener ikke har gått riktig vei:

Antall ansatte har økt raskere enn medlemsveksten.

Den offentlige støtten utgjør en stadig større del av HEFs inntekter.

Medlemskontigenten har stått stille siden 2008.

To tredjedeler av inntektsøkningen siden årtusenskiftet har gått til administrasjon og lønn.

Seremonier og livssynsaktiviteter får en mindre og mindre del av kaka.

LES OGSÅ: Bispefest kostet halv million – ber staten betale

For mange, for små

I tillegg mener han at HEF har for mange små lokallag som hver for seg må ha en leder, en nestleder, et styre og en kompetent kasserer. Nå vil han gjøre fylkeslagene til regionslag, og samle lokallagene til større enheter, med mindre formelle lokale utvalg under seg, som jobber med seremonier og aktiviteter.

– Jeg synes det er trist når jeg hører om folk som engasjerer seg i HEF fordi de har lyst til å jobbe­ med seremonier og livssynsinnhold, men så blir de isteden bundet opp i formalistisk organisasjonsarbeid og regnskapsføring. Det kan tappe enhver for pågangsmot og lystfølelse.

Betaling

Han mener også at forbundet må revurdere hva som utløser honorar. HEF betaler oftere­ enn før honorar i forbindelse med seremonier.

– Da er det noe med de grunnleggende premissene som endrer seg. Det blir noe du gjør for å få penger, og ikke fordi du synes det er gøy. Det er noe vi bør tenke 
på.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter