Nyheter

Må tåle å bli låst inne under gudstjeneste

Men det er et «inngrep i deres fritid», sier Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Ombud Hanne Bjurstrøm har konkludert:

«Trondheim fengsels praksis med nedlåsing under religiøse arrangementer er ikke i strid med diskrimineringsloven.»

Klagesaken startet våren 2015. Kontaktutvalget i Trondheim fengsel, som består av innsatte, fortalte om en frustrerende praksis:

• De som ikke ønsker å delta på den timeslange gudstjenesten søndag formiddag eller på den like lange samlingen med Frelsesarmeen på søndag ettermiddag, blir låst inne på cellene sine, såkalt­ full nedlåsning - selv om det er fellestid i fengselet; man får gå fritt i gitte områder.

• Når fengselet arrangerer katolsk­ messe eller muslimsk fredagsbønn, blir disse arrangementene alltid lagt utenom fellestidene­.

LES MER: Låser inn fanger

Religiøse møter

De innsatte ba Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO) vurdere lovligheten av praksisen:

«(...) ønskes det å få avklart lovligheten med fratakelse av fellestid­ for personer som har annet­ livssyn kristen tro», skrever kontaktutvalget i et brev til ombudet­.

Etter mange brev mellom LDO, Kriminalomsorgsdirektoratet og Trondheim fengsel har likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm kommet fram til at «det vil være svært uheldig å pålegge Trondheim fengsel å unngå religiøse arrangementer som finner sted i fellestiden».

– Ombudets konklusjon må derfor bli at forskjellsbehandlingen fyller vilkårene for lovlig forskjellsbehandling, skriver Bjurstrøm i dokumentet «Ombudets uttalelse», og grunngir det med at forskjellsbehandlingen ikke er direkte begrunnet i religion eller livssyn, men med et sikkerhetshensyn, som er et «nøytralt hensyn».

Samtidig erkjenner hun at praksisen er «et inngrep» i de innsattes fritid.

Kontaktutvalget i Trondheim fengsel hadde mulighet til påklage konklusjonen til Likestillings- og diskrimineringsnemnda, men lot være å benytte retten. Vårt Land får opplyst i Trondheim fengsel at de som i fjor vår startet klagesaken ikke lenger sitter i fengselet.

Ombudet enig med fengselet at kristne tradisjoner gjør det nødvendig å gjennomføre gudstjenester på søndager.

På søndager

LDO mener det ikke er tjenlig å flytte gudstjenestene til ukedager med bedre bemanning.

– Ombudet er enig med fengselet i at kristne tradisjoner gjør det nødvendig å gjennomføre gudstjenester på søndager. Økonomi er også et relevant og viktig hensyn i vurderingen av om forskjellsbehandlingen er lovlig. Innlåsing fremstår således som nødvendig, fordi alternativet vil være økt bemanning under gudstjenestene. Tilsvarende ville det kreve økt bemanning å flytte tapt fellestid til et annet tidspunkt, skriver Bjurstrøm.

Dermed får fengselet støtte. Siden klagen ble fremmet for LDO har fengselet sagt at sikkerheten må vektlegges.

LES MER: Hver fjerde fange er amerikaner

Dele avdelinger

Selv om ombudet ikke pålegger fengselet å endre praksisen med innlåsing av dem som ikke går på gudstjenester, har LDO flere kritiske bemerkninger:

• Selv om varigheten av innlåsingen ikke utgjør en stor andel av den totale tiden i fellesskap, legger ombudet til grunn at det ikke er snakk om et bagatellmessig inngrep.

• Ombudet stiller spørsmålet om det ikke kunne la seg gjøre å dele avdelingene, slik at antallet deltakere per gudstjeneste kom på et nivå som gjorde at fellestid og gudstjenester kunne avholdes parallelt, samtidig som sikkerheten ble ivaretatt.

• Ombudet har også forstått det slik at Trondheim fengsel praktiserer en rutinemessig innlåsing. Ombudet stiller spørsmål om fengselet istedet kunne gjøre en konkret vurdering av behovet for innlåsing fra gang til gang.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter