Nyheter

Snudde synkende dåpstrend

Dåpsaksjon har gitt resultater. Ikke siden 2009 har så mange kirkemedlemmer døpt sine barn i Sandnes.

– Vi var rett og slett ikke klar over hvor lave dåpstallene var. Jeg hadde en naiv forestilling av at de fleste barn ble døpt og fikk sjokk da jeg sjekket tallene.

Slik beskriver sier kirkeverge i Sandnes, Andreas E. Eidsaa Jr., vekkeren han fikk da han oppdaget at andelen nyfødte som ble døpt nærmet seg 50 prosent i Sandnes – noe som ikke er særlig utypisk. På landsbasis ble 57,8 prosent av alle nyfødte døpt i fjor.

Åpenbaringen til Eidsaa i 2013 ble startskuddet for Aksjon dåp. Kampanjen har vært høyt løftet i Stavanger bispedømme og 400-500 av bispedømmets ansatte og frivillige har på en eller annen måte vært involvert i aksjonen. Nå er den i avslutningsfasen, men Eidsaa, som har vært leder for styringsgruppen, håper arbeidet har gitt varige resultater.

Foreløpig ser det lovende ut: 84 prosent av kirkemedlemmene i Sandnes bar sine nyfødte til dåp i fjor. Det er en oppgang på 7 prosentpoeng siden 2014, og det høyeste tallet siden 2009. Samtidig har andelen døpte av nyfødte i hele befolkningen sluttet å synke.

LES OGSÅ: Se den nye dåpsreklamen som blir slaktet av PR-rådgiver Jarle Aabø

Bevisstgjorte menigheter

– Bevisstgjøringen internt i menighetene på hvor ille det sto til, er den viktigste enkeltfaktoren til at vi har klart å snu trenden, sier Eidsaa.

I tillegg til inspirasjonssamlinger og møter har praktiske ting som for eksempel husbesøk fra en smilende prest med en liten gave, bidratt til suksessen.

Kirkevergen sier også at før kunne mange ansatte og frivillige i menighetene se på dåp som et ork. Han forteller også om tilfeller der foreldre har fått negativt svar på ønske om dåpsdato, fordi det ikke har passet med det øvrige programmet i menigheten eller fordi presten har ønsket en begrensning på antall dåpsbarn på én søndag.

– Det er «no go» nå. Så langt det er mulig skal foreldre få oppfylt ønsket for når dåpen skal skje, sier han.

LES OGSÅ: Nå ringer kirken til familier for å få dem til å døpe barna sine

Holde koken

Professor i religionssosiologi ved Universitetet i Agder, Ida Marie Høeg, professor i religionssosiologi, sa tidligere denne uken at kampanjer kan føre til at flere døper barna sine.

– Men det store spørsmålet er likevel om det vil skje noe på sikt når den første entusiasmen avtar og ressurstilgangen kanskje ikke er den samme. For Den norske kirke kjemper mot store trender, sa hun.

– Vil dere klare å holde koken over tid, Eidsaa?

– Det blir selvsagt spennende å se nå når aksjonsdelen avsluttes. Jeg opplever de siste årene som et paradigmeskifte for Den norske kirke: Vi kan ikke lenger ta for gitt at folk kommer til oss. Dåpen må være helt sentralt i vårt arbeid i en tid der mange spør seg hva vitsen med den er, sier han.

– Så hva er vitsen med dåp? Hva svarer dere foreldrene som spør?

– Dåpen er inngangen til kirken. Det er viktig å tilhøre et fellesskap og tradisjon som bærer deg, barnet ditt og troen.

– Og hva svarer du «dåpstrøtte» menighetsarbeidere og kirkegjengere?

– Dåpen er helt grunnleggende i kirken, siden Jesus har bedt oss om å døpe. Selv om foreldrene ikke er så bevisste hva en dåp er, må vi huske på at det ikke er mennesker som handler i dåpen, men Gud – som velsigner og frelser, sier han.

LES OGSÅ: Dåpstallene raser nedover – kirken lokker med drop-in dåp

Jobben slutter ikke ved dåpen

Etter dåpen starter jobben med å beholde barna i folden. Bare halvparten av de 569 barna som ble døpt i Sandnes i 2011, tok imot fireårsboken i fjor, men Eidsaa er optimist.

– Vi har aldri stått bedre rustet enn nå siden vi har et tilbud til alle aldersgrupper fra ett år og oppover. Jeg er veldig imponert over de gode trosopplæringsoppleggene i menighetene. Så er det en konstant utfordring å inkludere de som kommer innom på en god måte, sier han.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter