Nyheter

Staten slutter med presteutdanning

Universitetet overtar departementets «presteskole» når stat og kirke skilles. Dermed er en en årelang dragkamp over.

Fra 2017 blir Praktisk-teologisk seminar (PTS), som til nå har vært en frittstående kirkelig utdanningsinstitusjon direkte underlagt Kulturdepartementets kirkeavdeling, helt og fullt integrert i Det teologiske fakultet (TF) ved Universitetet i Oslo (UiO). Endringen skjer samtidig som Den norske kirke fristilles ytterligere fra staten, noe som blant annet innebærer ansvar for egne økonomiske prioriteringer.

Dekan Aud Tønnessen ved TF vedgår overfor Uniforum, nettavisen for Universitetet i Oslo, at overføringen av PTS reiser noen prinsipielle spørsmål.

LES OGSÅ: Rådmann advarer mot å utvide kristen NLM-skole

Ikke redd for undergraving

– Man kan mene at religion ikke er et samfunnsfelt som universitetet bør utdanne aktører til i det hele tatt. Eller man kan mene at det er helt innenfor universitetets samfunnsoppdrag å gjøre nettopp det, fordi universitetet skal utdanne aktører til mange deler av samfunnet. Jeg mener det siste, fordi jeg tror det gir et bedre samfunn at man har opplyste og kritiske mennesker til å fylle viktige stillinger, sier Tønnessen.

Rektor Ole Petter Ottersen ved UiO er foreløpig ikke redd for å undergrave universitetets sekularitet.

– Fordi universitetet er fritt fra kirkelig inngripen og sanksjonering, er det mulig for UiO å bidra til utdanning av prester. Hadde ikke situasjonen vært slik, ville problemstillingen vært en annen, understreker han overfor Uniforum.

LES OGSÅ: Dette mener kirkefolk om Bjørn Eidsvågs Jesus-forestiling

Mange år med tautrekking

Vårt Land har tidligere skrevet om tautrekkingen som har pågått i flere år om denne saken. Et av alternativene har vært opprettelse av et fristilt praktisk-teologisk seminar i regi av Den norske kirke.

– Universitetet må selv avgjøre om man vil drive profesjonsutdanning rettet mot ett bestemt trossamfunn. Det er også Universitetet selv som må svare på om kirkens forventninger om kirketilhørighet blant flertallet av lærere i praktisk teologi er forenlig med Universitetets selvforståelse, uttalte Bispemøtets visepreses, Halvor Nordhaug, til Vårt Land i april 2015.

Det teologiske fakultet ble opprettet i 1811, som det første fakultetet ved Universitetet i Oslo. Siden 1848 har det vært et statskirkelig seminar med formålet «å føre teologiske kandidater fram til ordinasjon og prestetjeneste i Den norske kirke». Nå blir presteseminaret en del av UiO.

LES OGSÅ: Talte de brente barnas sak

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter