Nyheter

Sprikende verdiutspill

Hvis man spør ungdom om deres verdier, svarer de gjerne «venner», «samhold» og «ærlighet», mens en rapport sier «status», «lovforakt» og «materialisme».

Bilde 1 av 2

Ifølge rapporten Slik er ungdom fra Ipsos, er det i aldersgruppen 15-20 år verdiene status, risiko, materialisme, lovforakt og hedonisme som har høyest oppslutning.

Ungdommene på Ekebergsletta i Oslo ville ikke ha beskrevet det slik.

– Eh, jeg skjønner ikke helt hva verdier vil si, jeg, sier Mathias Lindanger (17) som står sammen med venner og lagkamerater Vebjørn Rullestad (18) og Berge Ohm (19).

De tre ungdommene er enige om at dette med «verdier» er litt vanskelig å få grep om.

De er alle til stede på Norway Cup, der det i onsdag var verdidag.

– Men verdier er vel ting som er viktige for meg. Det er fotball, venner og familie. Og så får vi slenge på skole også, sier Lindanger.

– Jeg synes det er viktig med samhold og lagfølelse, sier Rullestad.

– Ja, lagfølelse, stemmer Ohm i.

– Og imøtekommelse og ærlighet, fortsetter Rullestad.

LES OGSÅ: – Vi står sammen om viktige verdier

Verdikamp

Høydepunktet på verdidagen på Norway Cup er Verdikampen. Dette er en fotballkamp hvor lagene er proppet med kjendiser: Jonas Gahr Støre, Vibeke Skofterud, Morten Ramm og Marcus og Martinius, er bare noen av dem som var med.

Det ene laget representerer MOT, en organisasjon som arbeider for å styrke ungdoms mot, og det andre laget representerer Pøbelprosjektet, som er en ideell organisasjon som vil hjelpe ungdommer som er i ferd med å slutte på skolen eller har sluttet på skolen.

LES OGSÅ: Statsministeren vil finne sammen med KrF i verdispørsmål

– Hvorfor «Verdikamp», kommunikasjonsrådgiver hos Norway Cup, Hilde Østerkløft?

– Det handler om å få vist fram gode prosjekter.

– God sak

Ulrikke Falch, også kjent som Vilde i ungdomsserien Skam, var én av spillerne som spilte for MOT sine verdier.

LES OGSÅ: «At folk over førti diskuterer Skam, er en seier for ungdom»

– Jeg elsker å spille fotball, og da er det jo midt i blinken å gjøre det for en god sak. MOT står jo for å styrke ungdommers mot, så jeg kjemper for at alle ungdommer skal vite at de er bra nok. Det er noe som må jobbes med.

– Hva er dine verdier generelt?

– At man skal tenke på hva man er og ikke hva man kan bli, sier Falch.

Måler indirekte

Direktør i Ipsos, Erik Dalen, er en av dem som har utarbeidet rapporten fra Ipsos.

– Hvorfor er resultatene så forskjellige fra det ungdom selv sier?

– Verdibegrepet er et veldig komplisert begrep som brukes forskjellig ettersom hvordan man spør. Når vi finner verdier blant ungdom, gjør vi det gjennom en vitenskaplig tilnærming hvor vi ikke nevner verdibegrepet eller verdinavn. Vi stiller spørsmål om dagligdagse valgsituasjoner hvor man gir uttrykk for hvilke verdier man har. Det 
er en indirekte måling av verdier.

LES OGSÅ: Jukserne snøt dem for gull-øyeblikket

Han forklarer at når de bruker verdibegrepet, handler det om hva man mener er rett og galt, hva man mener er ettertraktelsesverdig og ønskelig. Verdiene vil gi føringer på hvordan man bør være og hva man bør gjøre i ulike situasjoner.

Definering

– Hvis man spør folk direkte om de er statusorienterte, så tror jeg gir negative assosiasjoner, så man ville neppe bekreftet det, sier Dalen.

Han understreker at man i Norsk Monitor har en normativ tilnærming til verdibegrepet og at det derfor ikke finnes gode eller dårlige verdier.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter