Nyheter

– Trumps argument er Donald Trump

Donald Trump er et ekstremt symptom på en større endring i vestlig, politisk debatt, mener professor.

– Donald Trump driver med det filosofen Harry Frankfurt kalte «bullshit», sier Jens Elmelund Kjeldsen, retorikkprofessor ved Universitetet i Bergen, og legger til:

– Det betyr at du ikke engang forsøker å lyve, for du bryr deg rett og slett ikke om hva som er sant og usant.

– Innvarsler Trump kommunikasjonens sammenbrudd i Vesten?

– Hehe. I vid forstand er dette første tegnet på et kommunikativt sammenbrudd, men det kommer neppe til å skje. Filosofisk inntar han en helt umulig posisjon, for vanligvis forventer og antar du jo at det noen sier er sant, at de prøver å si noe som er relevant for saken. Den eneste­ grunnen til at Donald Trump kan bryte disse reglene, er at vi antar at de blir overholdt, sier Kjeldsen.

LES OGSÅ: – Et realityshow der fakta er uviktig

Etos og logos

Donald Trump er et ekstremt symptom på en bredere endring i vestlig, ­politisk debatt, mener Kjeldsen. Den retoriske appellen etos har fått forrang foran logos. En politikers karakter (etos) blir viktigere enn hva han vil gjøre.

Denne utviklingen kjennetegner fremveksten av det en rekke kommentatorer kaller «postfaktasamfunnet»post-truth politics på engelsk. Og Donald Trump er postfaktasamfunnets ekstreme poster boy.

LES OGSÅ: Fakta er forbi – er sannheten også over?

– Donald Trumps argument er Donald Trump. Han sier bare «I’m awesome, I’m the greatest». Iblant sier han «I’m gonna­ build a wall», så sier han at den skal bli like høy som den og den bygningen. Hele kampanjen er bygget på ham og hans karakter. Når hele argumentet blir deg selv, så hever du deg på en måte utover sannheten. For du kan ikke etterprøve om Donald Trump virkelig er «awesome» eller ikke.

Hillary Clinton sier derimot ting som «my five step plan», påpeker Kjeldsen, og det er ­etterprøvbart.

Følg oss på Facebook og Twitter!

I postfaktasamfunnet får to av de tre kjennetegnene ved etos større betydning enn før. Det vil si politikerens karakter, samt hvorvidt publikums opplevelse av om vedkommende vil dem vel, havner i forgrunnen. Det tredje elementet, kompetanse, blir derimot mindre viktig.

Dét taler til Trumps fordel, skal vi tro Kjeldsen.

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg

Andreas W. H. Lindvåg er politisk reporter i Vårt Land. Han skriver om det politiske spillet – maktkamp, ledervalg, målinger og regjeringssamarbeid – og om tema som abortlov, ideologi, LHBTQ+, livssyn, rusreform og sosialpolitikk. Andreas har 12 års erfaring som journalist, mastergrad i idéhistorie og en forkjærlighet for historie og kuriosa.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter