Beskjeden, hengiven og tilgjengelig. Dette er blant ordene som blir brukt i lokalsamfunnet der Jacques Hamel, den 85 år gamle presten som ble drept i gisselaksjonen i en kirke i Normandie tirsdag.
– Forkynte det glade budskap
– Det var en elskelig mann, en mann som hadde omsorg for andre, en 85 år gammel prest som alltid tok seg av andre og forkynte det glade budskap, sier prestekollega Alexandre Joly til Dagsrevyen.
Hamel, som raskt etter drapet fikk sin egen side på den engelske delen av Wikipedia, ble født Frankrike i 1930 og ordinert til prest i 1958. Han arbeidet hele sitt liv i hjemlandet og kom til Saint-Étienne-du-Rouvray i år 2000.
– Dette var en mann som gjorde jobben sin til siste slutt, sier en innbygger til L'Express magazine.
– Alltid tilgjengelig for alle
Vedkommende beskriver Hamel som en god prest som mange godkjente godt:
– Han var gammel, men han var alltid tilgjengelig for alle.
I 2005, 75 år gammel, gikk Hamel over i rollen som pensjonist og hjelpeprest, men gjorde jevnlig tjeneste i kirken. Hamel ledet morgenmessen tirsdag som vikar for soknets faste prest, skriver The Guardian.
Italiensk helgenkrav
Den italienske politikeren Roberto Maroni var raskt ute på Twitter og Facebook med kravet om at Hamel må kåres til helgen umiddelbart. Helgenkåring er vanligvis en flere år lang prosess der det blant annet kreves «dokumenterte» mirakler knyttet til at en troende har bedt den avdøde gå i forbønn for seg.
Det er i dag kun paven som kan erklære en person som helgen, men fram til 1200-tallet foregikk helgenkåringene lokalt. Da var også vanlig at kristne som døde for sin tro – martyrer – umiddelbart ble regnet som helgener. Grunnen til at Olav Haraldsson (Olav den hellige) så raskt ble regnet som helgen etter sin død i år 1030, var nettopp at han ble ansett for å være martyr. En hellig død var viktigere enn et hellig liv, forteller snl.no.
Pave Frans har ikke kommentert kravet om helgenkåring, men sier i en uttalelse at han ber Gud om ønske Hamel velkommen «inn i fredens lys».