Nyheter

Kristenprofiler møtes i stevnedebatt

Han leder Kristelig Folkeparti. Hun er en av Fremskrittspartiets tydeligste kristne profiler. – Hareide vinner duellen om kristne velgere, mener valgforsker.

– Vi må aldri bli diktatoriske når det gjelder hvilke religioner vi gir plass til i Norge, sier leder for Kristelig Folkeparti (KrF) Knut Arild Hareide.

Torsdag skal KrF-lederen møte innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug fra Fremskrittspartiet (Frp) til debatt på Evangeliesenterets landsstevne på Østerbo. Tema er politisk ansvar for kristne verdier og kultur.

– For meg er det viktig at vi er prinsipielle når det gjelder religionsfrihet. Samtidig må vi være frimodige når det gjelder å fronte de kristne verdiene, sier Hareide.

LES MER: KrF må velge grunnfjell

Kristent Frp

Tidligere leder i Frp, Carl I. Hagen, har tidligere uttalt at han fryktet partiet kunne komme til å miste grepet om de kristne velgerne.

Sylvi Listhaug har ved flere anledninger snakket åpent om sin egen kristne tro og sine kristne verdier. Dem fikk hun overlevert av sin farmor.

– Jeg er opptatt av å videreføre disse verdiene også til mine barn. Vi leser aftenbønn hver kveld og min datter på sju år har allerede deltatt på nattverd flere ganger, sa hun til Korsets Seier i 2015.

Viktigst å delta

Hareide ser frem til å diskutere med Listhaug.

– Vi har nok ulike tradisjoner for hva som er viktig for oss. Selv om Frp kanskje skiller seg litt fra det Evangeliesenteret står for, så er det bra at de kommer.

– Opplever du at Frp deler KrFs syn på kristendom og religion?

– I enkeltsaker så opplever jeg det, mens i andre saker opplever jeg det ikke. Da jeg begynte mitt politiske arbeid for noen år siden, gikk Frp imot bibelskoler fordi de fryktet muslimske skoler. Nå har de valgt å støtte SVs forslag om å strupe statstøtten til enkelte trossamfunn. Samtidig ville vi ikke kunnskap om tro og religion i skolen hatt den posisjonen den har uten støtte fra Frp.

LES MER: Popartister protesterer mot Listhaug

Partipolitisk

Inger Furseth, professor ved Institutt for sosiologi og samfunnsgeografi ved Universitetet i Oslo, mener norske politikere allerede tar et stort religiøst ansvar gjennom bevilgning av økonomisk støtte til ulike tros- og livssynssamfunn.

– Om de skal ta et spesielt ansvar for den kristne kulturarven, er et partipolitisk spørsmål. KrF har valgt å gjøre det når det knytter kristendommen opp mot partiet i seg selv. Frp derimot ser på kristendommen som en del av den nasjonale identiteten, og er ikke et utpreget religiøst parti. Deres engasjement springer ut av innvandringspolitikken og fremveksten av islam i Norge.

– Vil KrF fortsette å ta et ansvar for kristne verdier og kultur?

– Det har vært en del av KrFs identitet. Spørsmålet fremover er om de bare vil gjøre det med kristendommen eller utvide det til også å gjelde andre religioner som for eksempel islam og stå frem som en beskytter av mer overordnede fellesreligiøse verdier.

LES MER:

Pride

Hareide er tydelig på hva han anser som kristne kjerneverdier:

– For meg er menneskeverd og nestekjærlighet kjernen i de kristne verdiene.

I sommer ble han den første partilederen i KrF som deltok i Pride-paraden i Oslo.

– Kan du forstå de som mener at du ved å delta der ikke løfter frem kristne verdier?

– Jeg vil ikke være enig i det, for nettopp menneskeverdet er en kjerneverdi for meg, og det var det jeg løftet frem.

Hordaland-duell

Tidligere i sommer kom nyheten om at Frp vurderer å stille med sunnmøringen Sylvi Listhaug som førstekandidat i Hordaland. Hun kan da komme til å utfordre Hareide, som står på KrFs liste i Hordaland, om de kristne stemmene.

– Det er helt åpenbart at Hareide har den bredeste appellen til kristne velgere. Det gjelder ikke bare i spørsmålet om kristendommens plass i samfunnet, men også andre politiske stridsspørsmål, sier valgforsker Bernt Aardal.

Han utelukker likevel ikke at også Listhaug kan kapre noen stemmer.

– Hun appellerer til enkeltdeler av den de kristne velgerne, men denne gruppen er mye mer begrenset.

Sylvi Listhaug har ikke svart på Vårt Lands henvendelser.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter