Nyheter

– Mobber sine egne til taushet

Flere tar et kraftig oppgjør med måten generalsekretær i Islamsk Råd, Mehtab Afsar, behandler unge muslimske stemmer.

Bilde 1 av 3

– Konsekvensen er i verste fall at unge muslimer ikke 
tør å snakke offentlig.

Det sier Linda Noor, leder i den minoritetspolitiske­ tenketanken Minotenk. Hun mener det har utviklet seg et debattklima­ hvor det er vanskelig å heve stemmen som ung muslim.

– Det har vært flere andre unge muslimske som har tatt initiativer mot ekstremisme­, men Mehtab har hatt en bestemt idé om hvordan man skal jobbe­ med problemet. Det virker som de tror de har monopol på dette arbeidet. sier Noor.

LES OGSÅ: Ber Islamsk Råd om å rydde opp

Oppgjør

Torsdag kveld tok samfunnsdebattant og muslim Yousef Assidiq­ et kraftig oppgjør med Afsar på sin Facebook-side. Oppgjøret kom etter en debatt i Dagsnytt 18 hvor statsminister Erna Solberg utfordret Afsar til å ta bedre vare på de unge muslimene­ som deltok i samfunnsdebattanten. Afsar­ svarte at det Solberg etterlyser allerede blir gjort.

– Bullshit og løgn, skriver Assidiq om svaret til Afsar. Han mener situasjonen med generalsekretæren nå er blitt så alvorlig, at han velger å ta bladet fra munnen.

– Problemet er ikke bare at vi ikke får noe støtte, men vi blir aktivt motarbeidet og skjelt ut på det groveste, skriver han.

LES OGSÅ: Islamsk Råd ville sparke toppleder etter lang tids misnøye

Truende

I innlegget ramser han opp flere episoder hvor han påstår Afsar har virket både truende og latterliggjort ham. Han viser blant annet til en situasjon i etterkant av en debatt hos TV 2 hvor Afsar skal ha skjelt ut Linda Noor så grovt at datteren hennes begynte å gråte. Noor bekrefter denne hendelsen overfor Vårt Land.

– Ja, det stemmer. Det var en ganske opprivende seanse, sier hun.

Assidiq sier at han kjenner til flere andre muslimer som også har vært i liknende konfrontasjoner med Afsar. Disse har, ifølge Assidiq, «valgt å trekke seg tilbake fra offentligheten fordi det ikke er verdt å stikke hodet frem når man blir forsøkt mobbet til taushet av sine egne».

LES OGSÅ: Erna Solberg: – Vi må tørre å si at de norske verdiene er best

Samarbeidsproblem

Noor mener det burde være i Islamsk Råds interesse at flere tar til motmæle mot de destruktive­ kreftene som misbruker islams navn, og kan ikke forstå logikken til Afsar og Islamsk Råd.

– Det er viktigere enn noen sinne i dag at unge muslimer tar til motmæle mot ukulturen og ekstremismen som blir knyttet til islam. Det er der fokuset må ligge, og ikke i krangler om hvem som skal ha definisjonsmakten. Det er litt sånn det virker som med Islamsk Råd, sier Noor.

Hun mener Afsar har et samarbeidsproblem.

– Dette handler i bunn og grunn om dårlige samarbeidsevner, først og fremst fra Mehtab selv. Han har problemer med å samarbeide med andre­, og da blir resultatet deretter, sier 
Noor.

Kjenner seg igjen

Assidiq får også støtte fra flere unge, muslimske stemmer etter Facebook-innlegget.

– Jeg elsker at Yousef nå tar dette oppgjøret, sier Fatema Al-Musawi. 20-åringen har ved flere anledninger engasjert seg i samfunnsdebatten, og markerte seg særlig i fjor da hun tok til orde for at homofile skal kunne gifte seg både i kirker og moskeer.

Personlig har hun ikke opplevd ubehagelig episoder med general-
sekretæren i Islamsk Råd, men hevder hun kjenner til flere som kan nikke gjenkjennelig til beskrivelsene av 
ham.

LES OGSÅ: Slik svarer Mehtab Afsar på anklagene

Knebling

– Afsar skal liksom representere islam, men har de stikk motsatte verdiene. I offentligheten tar han til orde for gode diskusjoner, men i lukkede rom skjeller ham debattantene ut. Slike ting skaper redsel og fører til at man ikke våger å bruke ytringsfriheten.

Knebling av unge stemmer er en problematikk­ som også gjelder andre muslimske ledere, mener Al-Musawi.

– Afsar er ikke den første lederen som dummer seg ut. Da jeg skrev innlegget om homofile, var det en som ikke ønsket å møte meg til debatt på TV. Han mente det jeg pratet om var en uting. Jeg ble framstilt som en dum, liten unge som ikke kan noen 
ting.

Følg Vårt Land Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter