Nyheter

Pastor vil forby e-post i menighetskommunikasjon

– Forby e-post som kommunikasjonsmetode i menigheten. Snakk sammen i stedet, oppfordrer Thomas Åleskjær, hovedpastoren i Oslo Kristne Senter.

Utspillet kom han med i en paneldebatt på sommerstevnet i Sarons Dal.

– Jeg opplever at vi mer og mer gjemmer oss bak et tastatur, i stedet for å møtes i levende live slik at vi kan se hverandre ansikt til ansikt, utdyper Åleskjær overfor Vårt Land.

Han får støtte både fra folkekirkeprest og landsleder i Frikirken.

Han er ung, moderne – og teknologiinteressert. Men han mener at skriftlig kommunikasjon via e-post, sosiale medier og internett ofte bærer helt galt av sted.

LES OGSÅ: Flere vil ta prestestudiet

– Løser ingen konflikt

– Hva mener du er problemet?

– Jeg har aldri sett at en epost får hjerter til å smelte, eller at en konflikt løser seg via epost-samtale.

– Så e-post er bannlyst i Oslo Kristne Senter?

– Selvsagt kan e-post brukes til å gi beskjeder og formidle nøktern, objektiv informasjon – også i menighetssammenheng. Men når det dreier seg om noe sensitivt, personlig, meningsytringer og kritikk mener jeg e-post er en ikke-fruktbar kommunikasjonsform, sammenliknet med det å snakke sammen.

Thomas Åleskjær mener face-to-face er «312 ganger mer effektivt enn mail».

– En utfordring med e-post er også at man ikke aner hvor mottakeren befinner seg, hvilken livssituasjon eller hva slags humør vedkommende er i – om hvem man er sammen med, sier OKS-pastoren.

LES OGSÅ: «Det ville aldri falt meg inn, da jeg sto ved min brors kiste, å be Gud vekke ham opp igjen»

Får full støtte

Kristin Fæhn, sokneprest i Tinn i Telemark, gir full støtte til hans synspunkt og argumentasjon:

– Jeg er enig med Åleskjær og deler hans begrunnelser, sier hun.

Jarle Skullerud, pastor og synodeformann i Den Evangelisk Lutherske Frikirke, mener at Åleskjær har et poeng:

– E-post egner seg ikke til kommunikasjon når man er uenige om ting som betyr mye for oss. Det er altfor lett å sende av gårde en e-post uten å tenke gjennom hvordan vi bruker ordene. Selv sender jeg i alle fall aldri svar før jeg har tenkt meg om. Gjerne et par dager. Samtale ansikt til ansikt er alltid det beste, sier Skullerud.

Har vært en «synder» selv

Thomas Åleskjær understreker at hans holdninger er basert på egne erfaringer:

- Som ung leder har jeg selv vært en «synder» på dette området. Jeg har gitt personlige tilbakemeldinger, korrigeringer eller tanker til medarbeidere via epost, og det viser seg aldri som en god måte å utøve lederskap på.

– For noen kan det være krevende å snakke, mens de er mer komfortable med å yttrykke sine tanker skriftlig. Hva med dem?

– Det kan absolutt gjelde mange. Da tror jeg en god måte å gjøre det på, kan være å skrive ned sine tanker og ytringer, også likevel avtale et treffpunkt. Så kan man rett og slett ta med notatet og lese det opp muntlig. Jeg har av og til oppfordret folk til dette, og det kan ende opp med gode samtaler.

LES OGSÅ: Slik er det å vokse opp som misjonærbarn

– Snakk, ikke skriv!

OKS-pastor Thomas Åleskjær har ikke noe imot offentlig debatt. Men han er svært kritisk til mye av det som foregår på sosiale medier og ikke minst i kommentarfeilt på internett:

- Jeg mener naturligvis ikke at folk ikke skal få ytre seg offentlig. Men dette handler altså helt spesifikt om kommunikasjon der innholdet kan være sensitivt og der det også er et alternativ å møtes ansikt til ansikt.

– Jeg har aldri sett i diskusjoner på kommentarfelt at noen sier «du har mange poenger, jeg skal jammen tenke gjennom mine standpunkter på nytt» eller «jeg angrer det jeg skrev, du har fått meg til å endre syn». I slike meningsutvekslinger ender alltid opp med enda mer uenighet, ser det ut til. Så mitt klare råd er: Snakk sammen, ikke skriv! sier Åleskjær.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter