Nyheter

AUF-lederen: Vi må kjempe mot hatet

Det holder ikke bare med ett oppgjør med tankegodset som resulterte i at 77 personer ble drept i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. – Vi må ta et oppgjør med det hver eneste dag, sier AUF-leder Mani Hussaini.

– Vi kan ikke tenke at vi har tatt et oppgjør med tankegodset etter 22. juli, og så er vi ferdige med det. Kampen for demokratiet, kampen mot rasisme og kampen for likeverd er verdier vi har måttet kjempe for hver dag, og som vi vil fortsette å kjempe for hver eneste dag, sier Hussaini til NTB.

Tirsdag åpnet AUF et nytt læringssenter på Utøya. Taket på bygget holdes oppe av 69 bjelker, én for hver av dem som døde på øya 22. juli for snart fem år siden.

Bjelkene hegnes om av 495 tynnere søyler, én for hver av dem som berget livet. Planen er at ungdom fra hele Europa kan komme og reflektere over hva demokrati betyr, utfordringer og hvordan de selv kan verne om demokratiet.

LES OGSÅ: Slik støttet lillebror Khamshajiny Gunaratnam etter 22. juli 2011

Oppgjør

– Det er ikke mulig med et «oppgjør» i entallsform, derimot en kontinuerlig, kritisk diskusjon. Den har vi hatt i fem år, og den har vi fortsatt hele tida, sa Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås til Dagsavisen lørdag.

– Dessverre ser vi at terroristen ikke var alene om tankene sine, selv om han var alene om handlingene. Hver eneste dag ser jeg eksempler på folk som hyller terroristen for det han mente, og jeg har sett noen som hyller ham for det han gjorde, sier Hussaini.

For ham er ikke dette et tegn på at vi ikke har lyktes i å svare på terrorangrepet med mer demokrati og åpenhet, slik Jens Stoltenberg lovet to dager etter angrepene.

– Det er et bevis på at vi må fortsette å kjempe. Vi må verne om våre verdier, om demokrati og ytringsfrihet, sier Hussaini.

LES OGSÅ: Han var rettsmedisiner med ansvar for 22. juli - «Utøya utfordra troen min»

Ytringsfrihet

AUF-lederen sier han har fått spørsmål om det å stenge kommentarfeltene kan være en løsning for å bli kvitt denne typen ekstreme holdninger. Det mener han blir feil.

– Jeg vil at det skal være så åpent som mulig. Jeg mener at med en gang vi begynner å innskrenke ytringsfriheten, da beveger vi oss inn i en farlig sone. Den beste måten å få ut disse holdningene på, er å røyke dem ut, mener han.

– Da kan vi diskutere med dem, og i beste fall vil andre rundt dem se at argumentene de kommer med ikke er gode nok. Det er noe vi må fortsette å gjøre, sier Hussaini.

Arbeiderpartiet

Mye er skrevet og sagt om terrorangrepene for snart fem år siden. Noe Hussaini har savnet, er en større diskusjon om det underliggende hatet mot Arbeiderpartiet, som blant annet kommer fram i kommentarfelt og blogger.

– Det har blitt påpekt i det siste at hatet mot Arbeiderpartiet kanskje har vært underkommunisert. Jeg mener at vi må møte dette hatet, sier Hussaini.

Det tok tre år før partisekretær Raymond Johansen innrømmet at Ap hadde underkommunisert at 22. juli var et angrep på arbeiderbevegelsen, sier forfatter og ansvarlig redaktør for Agenda Magasin, Stian Bromark, til Dagsavisen. Han mener det var frykt for anklager om å slå politisk mynt på angrepet som er årsak til tilbakeholdenheten.

– Det var sikkert mange som trodde, meg selv inkludert, at etter 22. juli så ville hatet mot Ap og AUF bli mye mindre, men dessverre så ser vi at det fortsatt er der. Det må pekes på og diskuteres på en eller annen måte, sier Hussaini.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Vårt Land anbefaler

1

1

Mer fra: Nyheter