Nyheter

Vil ha våpen

Til tross for flere og mer dødelige masseskytinger ønsker amerikanere flest seg tilgang på våpen.

Skuddene hagler i USA. Det skulle være en fredelig demonstrasjon mot politivold i Dallas. Slik ble det ikke. 8. juli 2016 ble fem politimenn skutt og drept av en snikskyter. Knapt en måned etter masseskytingen i Orlando som til dags dato er den mest dødelige masseskytingen i amerikansk historie. Da 350 mennesker gikk ut for å danse og endte kvelden med at 49 mennesker mistet livet og 53 ble skutt. I kjølvannet av masseskytingene ser man at et flertall av amerikanere likevel ønsker seg tilgang til våpen.

LES OGSÅ: Nattklubbangrepet i Orlando

LES OGSÅ: Kvitt politi i svart byar

Økt masseskyting

De amerikanske masseskytingene skjer oftere og blir mer dødelige. Ifølge The Guardian har det vært en masseskyting i USA hver 64. dag i perioden 2011- 2014. Til sammenligning var det i perioden 1982- 2011 masseskytinger hver 200. dag. En masseskyting blir her definert som en enkelthendelse hvor fire eller flere blir skutt. Professor i Statsvitenskap ved NTNU Jennifer L. Bailey sier det er sannsynlig at flere vil støtte våpensalg etter masseskytinger.

– Det som kan virke rasjonelt for den enkelte kan føre til et uønsket resultat på et kollektivt plan, sier Bailey.

Økt våpensalg

Ifølge tall fra VG tok skytevåpen livet av 13.433 mennesker i løpet av 2015 i USA. 469 av disse ble drept i masseskytinger. Det som kan være uforståelig for nordmenn er at av salget av våpen ser ut til å øke etter slike hendelser. Dette så man etter skolemassakeren på Sandy Hook hvor våpensalget i USA tok seg kraftig opp. Dette kommer også frem i undersøkelser gjort av forskningssenteret Pew i Washington. Senteret har sett på amerikanernes forhold til våpen siden 1993. Etter skytemassakren i San Bernadino i desember 2015 hvor 14 mennesker ble drept fant forskningssenteret i sin undersøkelse at det er flere amerikanere som vil beholde retten til å kjøpe våpen fremfor våpenrestriksjoner.

– Alle ønsker økt sikkerhet. Noen gjør det med å kjøpe våpen, mens andre stoler på myndighetene. Men når mange har våpen føler flere at de selv må ha våpen. På den måten blir det en spiral hvor flere eier våpen, noe som igjen fører til redusert sikkerhet, forteller Bailey.

Frykt

Hun påpeker at debatten om våpentillatelse i USA ikke nødvendigvis er basert på logikk, men av frykt. Etter at Obama ble valgt så man en økning i salg av våpen fordi flere fryktet at det ville være vanskeligere å få tilgang til håndvåpen da Obama ble valgt. Dette avfeier Bailey som ulogisk siden Obama mest sannsynlig ikke ville ha fått gjennomslag for store restriksjoner i Kongressen. Hun peker på at deler av amerikanerne er skeptiske til myndighetene og opplever det tryggere å eie egne våpen. Hun peker også på at rasekonflikten er noe av årsaken.

– Blant den hvite delen av befolkningen ligger det en gammel frykt for afro- amerikanere som stammer tilbake til slavetiden. Afro- amerikanere på sin side mener de ikke kan stole på politiet og derfor må ha tilgang til våpen, forteller Bailey.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

1

Mer fra: Nyheter